Jongeren krijgen geen uitkering meer, maar scholing en werk aangeboden

Weth. Jan-Willem Groot
Weth. Jan-Willem Groot

Op basis van de nieuwe Wet Investeren in Jongeren kiest de gemeente een andere aanpak om jongeren tot 27 jaar aan een baan te helpen. Zij doet dat samen met andere gemeenten in de regio, waarvoor een actieplan is ontwikkeld. Volgens wethouder Jan-Willem Groot gaat het niet om iemand snel aan een baantje te helpen, maar om duurzaam uitzocht op werk. Daarom wordt geïnvesteerd in zowel scholing als opdoen van werkervaring. De ervaring leert dat, als alle aandacht is gericht op werk op korte termijn, men vaak later weer voor de loketten staat voor een uitkering. Die wordt trouwens niet meer verstrekt aan wie niet meer een scholingstraject volgt. Het gaat om perspectief op de arbeidsmarkt op lagere termijn.

Uitgangspunt is dat jongeren tot 27 jaar geen recht meer hebben op een WWB-uitkering (Wet Werk en Bijstand), maar op werk- en/of leertrajecten. Waar nodig wordt, mits men leert of werkt, het inkomen aangevuld door de gemeente. Als de jongere het aangeboden werk of de aangeboden scholing afwijst, stopt ook de inkomensvoorziening. Rijk en gemeente willen jonge werkzoekenden zoveel mogelijk stimuleren aan hun eigen toekomst te blijven werken, meldt Groot. “Juist in deze crisis ligt werk niet voor het oprapen. Jonge werkzoekende mogen niet afwachtend aan de zijlijn blijven staan. En over enige tijd zijn waarschijnlijk weer veel mensen nodig, maar die moeten dat wel zijn geschoold en zo mogelijk werkervaring hebben opgedaan.”

De essentiële verandering is dat jongeren niet meer éérst recht op een uitkering hebben, waarna via reïntegratietrajecten wordt getracht hen naar betaald werk te helpen, maar nu recht hebben op een leer- en werkaanbod. Dat moet de betrokkene dan wel aanvaarden. Per individuele situatie wordt bekeken of inkomensondersteuning nodig is. De gemeenten pakken via het actieplan de zaak gezamenlijk aan. Het houdt in dat voor Amstelveense jongeren ook naar bedrijven en scholing in andere gemeenten wordt gekeken en omgekeerd. In de regio komen ongeveer 4500 jongeren voor de nieuwe aanpak in aanmerking.

Lees ook:Campagne om jongeren aan werk te helpen
Lees ook:‘A9-school verbinden aan tunnelaanleg’
Lees ook:Campagne voor werk jongeren: 25 aan de slag
Lees ook:Werkloosheid jongeren valt mee
Lees ook:Extra geld schoolmaatschappelijk werk

6 reacties op “Jongeren krijgen geen uitkering meer, maar scholing en werk aangeboden

  1. Hmmm

    Wethoider de groot zou het nieuwe boek van marcel van dam eens moeten lezen over de onrendabelen en dit soort tot mislukken gedoemde initiatieven achterwege laten

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

    De jongeren waar de hr. Groot over praat kunnen naar alle waarschijnlijk als ze ooit werk krijgen toch niet in Amstelveen wonen, omdat het niveau van hun toekomstige scholing en baantjes toch nooit voldoende zal zijn om een woning te krijgen in deze gemeente. Waarom zal hij er dan moeite voor doen? Het probleem lost zich vanzelf wel op. Het is dus weer een nietszeggende opmerking van het CDA, maar ja, dat waren we wel gewend.

    Kijk een zienswijze zoals Marcel van Dam in zijn boek en documentaire de onrendabelen etaleert is het CDA op enkele uitzonderingen na totaal vreemd,zelfs de tegenwoordige PvdA.

    Een zeer aanbevelingswaardige documentaire ook al bent u het er totaal niet mee eens. Het laat de zaak weer eens van een andere kant zien.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan de Vries

    Alsof Marcel van Dam tegenwoordig nog geloofwaardig is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Ik praat over zijn boek en documentaire. Ga daar dan eens inhoudelijk op in. In ieder geval ik ben in mijn verleden diverse kinderen/jongeren tegen gekomen, wier geestelijke en sociale bagage van zo’n laag niveau waren, dat ik mij afvroeg wat daar terecht van moest komen.(voorbeeld) Wat moet je met een zwakbegaafd iemand, die misschien best van goede wille is. Hoe leer je zo’n persoon vaardigheden aan dat hij/zij zich in de huidige maatschappij kan handhaven. idem kinderen van verslaafde ouders enz. Het is niet alleen maar werk. Er komen ook zo veel andere dingen bij, zoals budgetbeheer, sociale vaardigheden, discipline enz. Kom er maar in Jan de Vries!!!!!

        /   Beantwoorden  / 
  4. j

    Ach wat ie weten moet weet ie niet, maar ja ‘de domheid’ regeert. ook in amstelveen…

      /   Beantwoorden  / 
  5. sun

    ŠkodaDirect is de online winkel voor het merk Škoda in Nederland. Op skoda-direct.nl bieden we exclusieve internet only modellen aan; de editions. ŠkodaDirect wordt aangeboden door Pon’s Automobielhandel B.V. in samenwerking met de officiële Škoda-dealers. Je koopt direct online bij Pon’s Automobielhandel B.V., de importeur van o.a. Škoda, en je krijgt je Škoda afgeleverd bij de officiële Škoda-dealer naar keuze. Kijk voor meer informatie over Pon’s Automobielhandel B.V. op
    http://nl-shooping.blogspot.com/2009/11/de-online-winkel-voor-het-merk-skoda-in.html

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.