Weer nieuwe praatclub over Schiphol

SchipholEr komt weer eens een praatclub over Schiphol bij. Ondanks de vele die er al zijn start op 1 januari de Omgevingsraad Schiphol. Er wordt nog driftig gezocht naar leden. Die nieuwe raad is er voor de participatie van bewoners, die volgens andere (vooral anti) Schiphol organisaties altijd op een laag pitje heeft gestaan. Of voor deelname aan de Omgevingsraad zich dus maar bewoners willen melden die vervolgens óók weer gaan meepraten over de ontwikkeling van Schiphol en de leefomgeving.

In de Omgevingsraad Schiphol komen alle vraagstukken, belangen en partijen bij elkaar komen, meldt de gemeente. Behalve bewoners zijn ook regionale en lokale overheden en luchtvaartpartijen erin vertegenwoordigd. Het wordt dus een opvolger van de zogenoemde Tafel van Alders Schiphol en de Commissie Regionaal Overleg luchthaven Schiphol (CROS).

Het doel, waar al decennia naar wordt gestreefd, is weer eens ‘het overleg te bevorderen tussen partijen over het gebruik en de ontwikkeling van de luchthaven en de inpassing daarvan in de omgeving’. Ofwel: Hoe houden we de groei van Schiphol en de geluidshinder tegen, zoals de bewoners willen, en hoe bevorderen we die, wat de wens van de luchthaven en de vliegbedrijven is. Tegengestelde belangen, waardoor ook de nieuwe raad – zoals alle voorgaande gremia – een slagveld gaat worden.

 

Volgens de gemeente is een evenwichtige afweging van belangen, waarvan volgens actievoerders tegen Schiphol nog nooit sprake was, best mogelijk. Maar daarvoor is dan wel een goede vertegenwoordiging van bewoners nodig. Die kunnen dan, luidt het sprookje, invloed uitoefenen op het beleid dat wordt gemaakt. En  zo blijven omwonenden op de hoogte van de ontwikkelingen rond Schiphol en omgeving, is verder de boodschap. ‘Met alle betrokkenen partijen wordt onder andere gesproken over hinderbeperking, stimuleren van de regionale economie, veiligheid en ruimtelijke ordening.’

 

Bewoners kunnen deelnemen door hun bewonersorganisatie bij de Omgevingsraad Schiphol te registreren of door lid te worden van een bewonersorganisatie die al geregistreerd is. Registeren en lid worden kan tot en met 31 oktober 2014 via de website www.omgevingsraadschiphol.nl.

Meer informatie: www.omgevingsraadschiphol.nl of 023-568 5230.

 

Lees ook:Veeningen aan praattafel over Schiphol
Lees ook:Van omwonenden heeft 14% last van Schiphol
Lees ook:Schiphol groeit tegen actie in
Lees ook:Bewoners: ‘Schiphol sjoemelt met cijfers’
Lees ook:Reisorganisaties en luchtvaart: Schiphol moet groeien

3 reacties op “Weer nieuwe praatclub over Schiphol

  1. gjzn

    Wat? Kan je het nog een keer zeggen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. kees

    Robbie, iets voor jou?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Groei van Schiphol stopt vanzelf als het luchtverkeer afneemt door toenemende schaarste aan fossiele grondstoffen (en dus stijgende brandstofprijzen), door steeds strengere milieu- en klimaatregels en door een krimpende economie als gevolg van internationale spanningen. De zogenaamde economische ‘groei’ was mogelijk door uitputting, vervuiling en slavernij en door een heilloze ‘mondialisering’ waaraan om de zelfde redenen ook een einde zal komen.

    Binnen afzienbare tijd gaan mensen zich afvragen waarom zo veel ruimte werd verspild aan autowegen en vliegvelden die nog maar gedeeltelijk worden gebruikt. In praatgroepen zal dan worden gediscussieerd over het gebruik van alle vrijkomende ruimte.

    Dat de geplande verbreding van de A9 en uitbreiding van Schiphol overbodig zijn, weten verstandige mensen al lang. Zij leggen het echter af tegen de invloedrijke auto- en luchtvaartlobby’s die dankbaar gebruik maken van het zinloze gekibbel in overlegorganen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.