GroenLinks wil fonds voor lokale journalistiek

Martin Kortekaas. Foto: Groen Links.

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

De lokale journalistiek is niet de kritische pers die in Amstelveen zou passen, maar bestaat uit kanalen die voornamelijk ongecontroleerd klakkeloos de reclameverhalen van gemeente en plaatselijke politiek doorgeven. Tot die conclusie kwam fractievoorzitter Martin Kortekaas van GroenLinks woensdag bij de behandeling van de Kadernota (kaders voor de begroting voor volgend jaar) door de gemeenteraad. Hij vroeg zich af of het niet tijd wordt voor een gemeentelijk fonds om de lokale nieuwsvoorziening op peil te brengen.

Dat de Amstelveense media niet aan kritische journalistiek toekomen, is vooral de oorzaak van de sterk gekrompen en onder financiële druk staande redacties, begreep Kortekaas. Hij besefte dat het steunen van media politiek gevoelig ligt, vooral nadat jarenlang bleek dat alleen de – overigens met een leger vrijwilligers en stagiars werkende – lokale RTV zender keer op keer financieel uit het moeras moest worden getrokken.

Ook dat station komt op tv  overigens nauwelijks verder dan louter positief de gemeente en allerlei instellingen in beeld te brengen en in straatinterviews mensen tot nietszeggende uitspraken over actuele onderwerpen te verleiden.

Volgens Kortekaas moeten media zelf ook op professionalisering en onderlinge samenwerking gerichte stappen zetten, vooral op internet. Of het college van B&W bereid is dat financieel te ondersteunen, werd door wethouder Veeningen niet duidelijk gezegd. Zij verwees naar het zoveelste rapport in de toekomst over het onderwerp. Vorige rapporten draaiden overigens voornamelijk om RTV Amstelveen, want die gesubsidieerde lokale zender is in de ogen van de gemeente toch kennelijk het enige, c.q. belangrijkste medium in de lokale journalistiek. Door de evidente geldelijke banden is zij geneigd die toch als een soort gemeentelijke omroep te beschouwen.

 

Lees ook:Praten met GroenLinks
Lees ook:GroenLinks wil meer werk voor ZZP’ers scheppen
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen in Amstelveen
Lees ook:GroenLinks wil RTVA helpen
Lees ook:Veeningen houdt vast aan onderzoek media in mei

11 reacties op “GroenLinks wil fonds voor lokale journalistiek

  1. W.A.Bomgaars

    Goed idee dat fonds. Geld is een ding maar hoe dan verder ? Hard aan de boom schudden en hopen dat er journalisten uitvallen ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

      Het is wel geen journalistiek, maar misschien eens de oude formule van meeschrijvers van Dichtbij.nl van stal halen. Daar deden toch een grote variatie aan mensen aan mee, die geïnteresseerd waren in het lokale reilen en zeilen van allerlei plaatselijke gebeurtenissen. Er zat veel bagger bij , maar ook juweeltjes. Het is in ieder geval beter als de huidige hagiografische berichtgeving op Amstelveen Blog na.

        /   Beantwoorden  / 
      1. P.G. van Faassen

        ” Er zat veel bagger bij , maar ook juweeltjes.”

        En dat laatste waren de verhalen van Frank Bikker.

        Er is wel enorm veel om gelachen. Dat dan weer wel.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Frank Bikker

          LOL

            /   Beantwoorden  / 
  2. Frits Suer

    Terecht betoog van Martin Kortekaas. Amstelveen heeft onafhankelijke journalistiek heel hard nodig.
    En RTVA zal altijd geld blijven kosten. TV is duur en wil je het goed doen dan is een ton per jaar meer nodig.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Elias

      Net als voor de gemeente bestaat heel de journalistiek voor u kennelijk uit de lokale tv-zender (radio ook nog?). Niet zo vreemd voor een PBO-lid van die zender natuurlijk, maar het geeft wel iets aan.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Rode Paprika

      Juist ja en dan maar smijten met VVD propaganda… die ton zijn ze niet waard. Op eigen benen staan toch? Laat dat tv kanaal eerst maar eens iets doen aan totale onafhankelijkheid. Dan pas heeft zij recht van spreken. Zolang zij een spreekbuis is van de coalitie mag zij haar eigen broek ophouden. Want daar staat de coalitie toch voor? Eigen broek eerst!

        /   Beantwoorden  / 
    3. Frank

      Probeer dan eerst maar eens wat kritische vragen te stellen aan elke partij. Dat moet toch wel te regelen zijn voor een ton ipv dat oppervlaktewerk van jullie. Tenslotte worden de zittingen van de gemeenteraad toch opgenomen , niet? Dus je zit er met je neus bovenop.

        /   Beantwoorden  / 
  3. F. Wijlens

    Wij hebben idd al gesubsidieerde media hier in Amstelveen, te weten RTVAmstelveen, misschien kan die Kortekaas daar eens een inhoudelijk programma gaan maken. Oh nee wacht, ik snap het al: hij wil dat anderen dat doen en dat weer anderen er het belastinggeld voor moeten ophoesten. Zelf doet hij dan natuurlijk niets.

      /   Beantwoorden  / 
  4. CeeBee

    Het woord ‘samenwerking’ is wat mij betreft de crux in het verhaal. Bijvoorbeeld waar het gaat om RTVA en andere lokale omroepen in de buurt. Alleen dan wordt je bereik groot genoeg en kun je voldoende middelen bij elkaar harken om fatsoenlijke radio en TV te maken. Amstelveen is simpelweg te klein voor een eigen omroep. Helaas verzuimt de gemeente keer op keer -ook onlangs nog door € 25.000,- extra subsidie te verlenen- om aanvullende voorwaarden te stellen. De verkiezingen komen er aan en dan wil natuurlijk niemand het op zijn politieke geweten hebben dat ie RTVA de duimschroeven heeft aangedraaid. Ja, dan blijft RTVA het schip van bijleg natuurlijk.

    Verder is het denk wat W.A.Bomgaars zegt. Wat ga je dan doen met die 3 ton? Zo te lezen is daar weinig over gezegd. Ik stel alvast voor dat Johan Bos daar een stagiaire voor aanneemt die hem op den duur opvolgt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Mee eens. Zeker met dat laatste, indien mogelijk.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.