GroenLinks wil onderzoek ándere A9

Martin Kortekaas. Foto: Groen
Links.

GroenLinks in de gemeenteraad wil dat B&W onderzoeken of het met de verbreding van de A9 toch niet anders kan. Daarover komt de fractie woensdag met een motie. Uit informatie van Rijkswaterstaat en gemeente zelf blijkt volgens haar dat de plannen voor verbreding nog kunnen worden bijgesteld.

Zij wijst er op dat ook bewoners van de Meander en de actiegroep ‘A9 Tunnelvisie’ al langer op verbetering van de nu op tafel liggende plannen aandringen en raadsleden alternatieven hebben gepresenteerd.

De bewoners willen eigenlijk het liefst de tunnel, die door de gemeente werd afgeketst om zij daarvoor een bijdrage van € 100 miljoen moest ophoesten. Zij koos voor een alternatief met gedeeltelijke overkapping en geluidsschermen á € 40 miljoen.

GroenLinks zegt geen groot voorstander te zijn van verbreding van de Rijksweg en nog meer asfalt, maar wil wel dat onderzocht wordt hoe de aanpassing van de A9 voor Amstelveen zo gunstig mogelijk uitpakt.

De partij ziet ten minste drie concrete kansen op verbetering voor Amstelveen, die volgens haar het onderzoeken waard zijn.

Verbreding van de fietsbrug bij het Bovenlandenpad (bij het oude KPMG-gebouw) tot een derde overkapping, al eerder ter sprake geweest, is er een van.

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt volgens fractievoorzitter Martin Kortelaas ook dat het technisch mogelijk is de overkapping bij het Oude Dorp anderhalve meter lager te maken dan in de bestaande plannen, zodat die ongeveer op maaiveldhoogte komt en daarmee beter op de bestaande omgeving aansluit. Maar hij geeft toe dat nog wel die vraag is wie de wijziging dan moet betalen. “Het kan niet zo zijn dat belangrijke verbeteringen voor Amstelveen op de financiën afspringen, zonder naar mogelijke oplossingen hiervoor te kijken”, zegt Kortekaas.

De bewonersorganisaties hebben ook het idee gelanceerd de sportvelden van het Keizer Karel College naar de nieuwe overkapping naast de school te verplaatsen en op de vrijkomende grond dan woningbouw mogelijk te maken. GroenLinks wil onderzoeken of er meer van dergelijke kansen op woningbouw zijn, door de ontwikkelingen rond de A9.

 

Lees ook:Maandag info A9 in Oude Dorp
Lees ook:Extra en lagere overkapping A9 kost € 9 miljoen
Lees ook:BBA: A9 ‘wat verder’ van de Van Hallweg
Lees ook:A9 blijft politiek verdelen
Lees ook:GroenLinks wil scan duurzaamheid A9-plan

34 reacties op “GroenLinks wil onderzoek ándere A9

 1. Robert van Waning

  Hè, hè, hopelijk komt er nu eindelijk een échte discussie over die verdomde A9. Natuurlijk moet daar een tunnel komen, net als bij Gaasperdam en andere dichtbevolkte gebieden waar brede Rijkswegen doorheen razen en stinken.

  Bewoners moeten die tunnel niet ‘graag willen’ maar eísen.

  Dat Amstelveen € 100 miljoen moest ophoesten voor de verbreding van een Rijksweg waar wij geen belang bij hebben, was het resultaat van slecht onderhandelen met de rijksoverheid. Onze bestuurders hebben zich destijds (met goedvinden van de gemeenteraad) door Rijkswaterstaat in het pak laten naaien.

  Er moet nú wat gebeuren, want anders is het echt te laat. De graafmachines zijn bijna klaar bij Gaasperdam. Daarna komen zij onze kant op en is er geen redden meer aan.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   En daar is weer de verkapte draaikonterij van rvw. Eerst vond hij het best dat elke Amstelvener moest bijdragen aan die 100 miljoen, zijnde zo’n 1200 euro per inwoner en nu loopt hij te beweren dat de gemeente zich in het pak heeft laten naaien door Rijkswaterstaat . Een argument wat je in het verleden nooit hebt gebruikt.

   Is het niet zo dat jij elke Amstelvener in het pak wilde naaien voor 1200 euro, terwille van fijnstof, maar in werkelijkheid wilde je daarbij tevens dat het Stadshart beter bereikbaar en uitgebreid zou worden. Dat levert toch ook meer verkeer op en dus ook meer fijnstof? Niet tegenstrijdig?

   Alleen zou bij doorgaan van al die megalomane plannen ook de waarde van jouw appartement stijgen. Iets wat je consequent bent vergeten te noemen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Zoostje

    Gelukkig @ Frank Bikker is er nog iemand die gewoon kritisch is tav die hele A9.Niemand denkt aan appartementstijging, maar misschien ben jij wel bang voor jouw eigen scheefwoningsgenot? Als RvW niet de aandacht op die dramatische A9 omlegging had gevestigd, dan hadden al die kuddemeelopers gewoon ja gezegd. Wees blij met iemand die deze voor jullie ja, voor mij godzijdank niet meer van toepassing, op fijnstofwijzende gifproducten aan de orde stelt.Ik zeg hulde aan iemand die die hele Amstelveense kliek doorziet!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

     Toevallig was er zeker 1 partij, die zelfs tegen die gedeeltelijke overkapping was.
     En ik snap niet waarom jij alles maar gelooft wat deze man zegt.
     Ook niet waarom jij mij begint te beledigen. Of misschien vind je het zielig dat deze man af en toe eens flink de maat wordt genomen met zijn ijdeltuiterij en gedram, gedraai.. Iemand die een journalist wil vertellen, hoe hij zijn werk moet doen, iemand die iedereen wilvertellen wat een discussie voeren is. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Zoostje

      Waar beledig ik jou? Overigens, wie zat er naast mij tijdens het flyeren en begon over de heer van Waning? Het zit jou hoog blijkbaar, maar daar heb ik als onafhankelijk denker geen boodschap aan.

        /  
     2. Zoostje

      Overigens zijn er journalisten en ‘journalisten’ he. Neem een voorbeeld aan Bas Heijne (NRC).Voor mij de journalist van de eeuw.En terecht zijn prijs, hoewel ik tegen prijzen ben.Omdat alles tegenwoordig een wedstrijd moet worden.

        /  
    2. Robert van Waning

     Wat wil je ons in al jouw opwinding vertellen, Frank?

     - Dat een brede open verkeersgoot dwars door het midden van Amstelveen beter is dan een tunnel er onderdoor?
     - Dat het beter is dat huizen in waarde dalen dan stijgen?
     -Dat méér herrie en luchtvervuiling in het dichtbevolkte centrum beter is dan een rustige en schone woon- en leefomgeving?
     - Dat die kostbare ruimte in het centrum van Amstelveen beter gebruikt kan worden voor doorgaand verkeer dan voor sport- & speelterreinen, parken, huizen en/of kantoren?
     - Dat de kosten van een tunnel beter door Amstelveen betaald kunnen worden dan door Rijkswaterstaat, Almere en Schiphol (waarvoor het allemaal bedoeld is)
     - Dat ik geen gelijk mag krijgen omdat jij daarop het monopolie wenst?
     - Etc. ?

       /   Beantwoorden  / 
  2. Hans

   Die tunnel was er ook…maar is door de gemeente Amstelveen zelf van de kaart geveegd. En ja.. daar op terugkomen is inderdaad te laat. Dat station is nu wel gepasseerd. Het besluit van Amstelveen om tegen die EUR 100 miljoen te stemmen is al weer een tijdje terug….

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Het tunnelcontract werd door de VVD opengebroken. Waarom zou dat niet kunnen met die ellendige verkeersgoot?

    Dat Amstelveen 100 miljoen moest meebetalen, sloeg nergens op. Pure chantage.

      /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Het enige wat klopt in Franks geraaskal is dat ik om tal van redenen altijd een groot voorstander van de A9-tunnel ben geweest en gebleven. Dat was ik al toen wij nog in de Meester Troelstralaan woonden en niet wisten dat wij zelf ooit in het Stadshart zouden komen te wonen.

  Op 9 september 1998(!) noemde ik in een brief aan B&W van Amstelveen de volgende voordelen, die ik allemaal toelichtte:
  - Verbinden ipv scheiden.
  - Geluidswering.
  - Ruimtewinst.
  - Minder fijnstof in de Amstelveense lucht.
  - A-as: concurrentie met Zuidas.
  - Natuurbehoud.

  Gaarne zou ik hierbij willen pleiten voor een studie naar de mogelijkheden van het overkappen van

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   ‘Gaarne zou ik hierbij willen pleiten voor een studie naar de mogelijkheden van het overkappen van [de A9] ..’ Dat was de eerste zin van mijn brief dd 9 september 1998(!) aan B&W van Amstelveen, met een afschrift aan alle raadsfracties. Ik heb daar trouwens nooit antwoord op gekregen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    1998? Gelukkig kun je Raat dan niet ergens van beschuldigen, die was er toen nog niet (in Amstelveen)

    Toch een mazzeltje voor Herbert.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Simon Kringspier

     Waarom gaat rvw niet in de politiek? Hij weet alles, lijkt me een prima type om in teamverband te werken en is zeer flexibel in zijn gedachtengangen

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rotary-vriendje

      Het is Karel Kringspier. Geen Simon. Maar dat terzijde.

        /  
     2. PeterPC

      Duidelijk een kringspier ervaringsdeskundige.

      Maar dit terzijde.

        /  
     3. Simon Sluitspier

      Je hebt gelijk!
      Mijn eeuwige excuses.

        /  
     4. Bertha

      PC is al op een leeftijd dat hij alles laat lopen.

        /  
   2. Robert van Waning

    Dank voor je zinvolle bijdrage aan de publieke discussie over de verkeersgoot A9 die (als het aan Herbert Raat ligt) straks nog meer ruimte in het centrum zal gaan vreten dan nu.

      /   Beantwoorden  / 
 3. De raaskaller

  Goed je appartement stijgt niet in prijs bij doorgaan van deze plannen.
  Goed je wilde niet dat elke Amstelvener 1200 euro zou betalen!
  Goed, het was niet prima dat de gemeente dat bedrag zou betalen.
  Wel waar was natuurlijk dat jij altijd al gelijk hebt gehad, want je woonde in de Troelstralaan, hemelsbreed misschien 300 m verder.
  Kortom jij hebt altijd gelijk Robert.😂

    /   Beantwoorden  / 
  1. Zoostje

   En weer een anonieme trol die niet beseft waar het om gaat? Gezondheid doet niet ter zake? Tenzij meneer of mevrouw raaskaller kanker krijgt? Dan moet blijkbaar alles uit de kast worden gehaald om die fijnstof weer uit de longen te halen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Al eens bekeken waar jij woont? A2, A9, ringweg, Weespertrekvaart. Aanvliegroute Schiphol , allemaal pure natuur en frisse lucht. Nee, Zoostje ,als jij dat echt wil moet je naar Wierum of Moddergat verhuizen. Kun je nog een leuk huisje huren tegen laag een prijsje. Trouwens die 1200 euro schud jij zo uit je zak of ben ik nu sarcastisch . Eerst ff denken voordat je wat zegt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

     Op 1 punt moet ik rvw wel gelijk geven. Er komt fijnstof uit. Alleen dat wordt nu een eindje verder de lucht ingeblazen. Of dacht je dat die filters echt werken. Nee het is gewoon Nimby gedrag van hem.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Zoostje

     We kunnen niet allemaal @Frank Bikker het geluk hebben om scheefhuurder te zijn. Sommigen, zelfs na 22 jaar woonduur kunnen gaan.Ja hoor, als je geen cent te makken hebt schud je even dat bedrag uit je zak, kan jij blijkbaar zonder kinderen en in een scheefhuisje, ja zo kan ik het ook….sarcastisch, nee realistisch.

       /   Beantwoorden  / 
    3. Zoostje

     En dan nog wat, heb hier totaal geen last van vliegtuigen….weet je nog dat drama uit 1992? Toentertijd is afgesproken minder over de Bijlmer en meer over Amstelveen. Slik, adem en doe het tot je komen, maar ga mij niet aanvallen over fijnstof.Doe dat in je eigen gemeente.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      “Toentertijd is afgesproken minder over de Bijlmer en meer over Amstelveen.”

      En waar is die afspraak terug te vinden?

      “aanvallen in je eigen gemeente”? Jij woont in zuid oost en komt hier geregeld alles wat met Amstelveen te maken heeft afbranden. Bemoei je met zuid oost, je hoort hier niet.

        /  
    4. Zoostje

     Ga jij eens ff nadenken, waarom jij SP-Lid bent? Om anderen het leven zuur te maken??? Of om in dat scheefhuurderssyndroom van je te kunnen blijven wonen ten koste van mensen die in Amstelveen geen normale sociale woning meer kunnen krijgen? Het vleesgeworden VVD huisvestingsmannetje.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Vertel,mij niets over die ramp, tuttebel. Wij mochten die kinderen opvangen, want ik werkte er. Voor de rest wens ik niet op je in te gaan.

        /  
    5. PeterPC

     @Frank. Die 1200 euro heb jij zelf aan de orde gebracht (13 december 2016 at 17:19)

     Zoostje heeft het bij het rechte eind. Zoiets kan ze namelijk niet zelf bedenken. Hè Zoostje?

       /   Beantwoorden  / 
    6. Zoostje

     Als SP-er (jij dus, ik niet meer) zou ik eens wat meer empathie verwachten met de minderbedeelden.Buiten het feit, dat jij dat geld blijkbaar gewoon kan ophoesten zijn er mensen die er minder goedbedeeld vanaf komen.En wat betreft die Bijlmerramp, ik zat er qua hulpverlener.Dus ophouden met je quasi-achtige-gedoe.Uiteraard vang je dan kinderen op.Niet meer dan logisch en niet meer dan je plicht als onderwijzer.

       /   Beantwoorden  / 
   2. Zoostje

    Heeft expat soms een persoonlijk lijntje naar mij toe? Gefaciliteerd door de manager alhier die niet handhaaft? Opvallend, dat expat nooit reageert behalve op mij. Zal wel een PC constructie zijn. Overigens hopelijk komt u van uw oogkanker af middels bestralingen, zullen we het over die boeg gooien expat?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Expat

     Bestralen moet bij de bron beginnen. Van mij kun je dus beter op een kapotte kernreactor gaan zitten.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Zoostje

     Heer Bos, wilt u mij even uw mailadres mailen? U heeft de mijne. Was toentertijd ook geen probleem, dus laat mij even weten op welk adres ik u kan benaderen.

       /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Frank, geef eens antwoord;

  - Is een brede open verkeersgoot dwars door het midden van Amstelveen beter dan een tunnel er onderdoor?
  - Is het beter dat huizen in waarde dalen dan stijgen?
  - Is méér herrie en luchtvervuiling in het dichtbevolkte centrum beter dan een rustige en schone woon- en leefomgeving?
  - Kan die kostbare ruimte in het centrum van Amstelveen beter gebruikt worden voor doorgaand verkeer dan voor sport- & speelterreinen, parken, huizen en/of kantoren?
  - Kunnen de kosten van een tunnel beter door Amstelveen betaald worden dan door Rijkswaterstaat, Almere en Schiphol (waarvoor het allemaal bedoeld is)?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Zoostje

  Idd, expat heeft een persoonlijk lijntje naar mij toe en idd de manager alhier, Johan Bos? handhaaft niet. Hij laat de PC constructors hun vuile persoonsgerichte kankergevoelige reacties staan. Mijn reactie was er slechts op gericht mensen voor fijnstof en kankerverwekkende stoffen te waarschuwen. Word ik vervolgens kanker toegewenst, nou die heb ik al, gelukkig @expat?????

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.