Basisinkomen: utopie of realistisch?

Ben Ligteringen

Hoewel de lokale afdeling van GroenLinks de bijeenkomst erover hield, bleek niet iedereen in die partij het eens over het zogenaamde onvoorwaardelijke basisinkomen. De Vereniging Basisinkomen is er een warm voorstander van, vertelde Alexander de Roo van die club (een van de oprichters van GroenLinks trouwens), maar de werkgroep Economie van de partij voelt meer voor een aan voorwaarden gebonden basisinkomen, meldde Ben Ligteringen, mede omdat in GroenLinks de meningen zijn verdeeld.

Volgens De Roo is 60% van de GroenLinksers voorstander van onvoorwaardelijk basisinkomen, maar daar hoort bijvoorbeeld Axel Boomgaars, tot voor kort fractievoorzitter ervan in de Amstelveense gemeenteraad, niet. Die zag meer in het opkrikken van de bijstandsuitkeringen. Hij behoorde trouwens tot een minderheid van de aanwezigen, waarbij ook VVD-er Rob Ellermeijer zich schaarde.

Monique Sparla van de Vrouwenpartij zag in het basisinkomen een instrument voor emancipatie en ging ervan uit dat de samenleving nog steeds patriarchaal wordt gedomineerd. Er moet, vond een deel van de aanwezigen, in elk geval met het basisinkomen worden geëxperimenteerd. Daartoe heeft bijvoorbeeld de gemeenteraad van Leeuwarden al besloten. Twee Friese raadsleden meldden te wensen dat in hun provincie in 2018, als Friesland culturele hoofdstad van Europa is, het experiment zijn beslag moet krijgen.

Wat de voorstanders van een basisinkomen voor iedereen – ongeacht of men daar boven nog verdient of niet – wensen, is volgens Ligteringen in feite het doorsnijden van de relatie tussen werk en inkomen. En daar is de werkgroep die hij vertegenwoordigde tegen. Hij vond verder dat in Nederland de collectieve sector dermate is uitgekleed dat nu vrijwilligers op allerlei terreinen moeten worden ingeschakeld. Daardoor is er niet voldoende betaald werk, zei hij. Lokale experimenten, zoals die in Leeuwarden of Amstelveen hebben zijn zinloos, betoogde hij. Intussen zijn er op diverse plekken in de wereld experimenten geweest, maar daar heerste altijd armoede. Die is er ook in Friesland, betoogden de voorstanders van een experiment daar. Waar weer een der aanwezigen tegenover stelde dat een experiment in het rijke Amstelveen ook zinvol zou zijn. Je kunt, zei ze, van € 1100 per maand wel rondkomen, mits er dan meer sociale huurwoningen komen.

Heel het basisinkomen is een utopie, vond iemand. En een ander vroeg zich af of er enige financiële onderbouwing van de plannen van voorstanders was. Die kwam er niet, zodat onduidelijk bleef hoe het allemaal betaald moet worden en door wie. Daar had niemand het over. En Hugo Hazeweijer, in Amstelveen bekend als lid van diverse cliëntenraden en adviseur op sociaal terrein, zag niets in een basisinkomen. Hij benadrukte bovendien dat het voor sommigen een manier zal zijn om niets meer te doen en er een beetje zwart bij te klussen. Daarover had verder niemand het…

 

Lees ook:Meeting GroenLinks over basisinkomen
Lees ook:Info over basisinkomen in Buurtkamer
Lees ook:Bijeenkomst GroenLinks over basisinkomen
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen i.p.v. bijstand
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen in Amstelveen

6 reacties op “Basisinkomen: utopie of realistisch?

 1. Gerben

  Winst is het bezoek van een VVD lid aan de bijeenkomst..

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  “Hoewel de lokale afdeling van GroenLinks de bijeenkomst erover hield, bleek niet iedereen in die partij het eens over het zogenaamde onvoorwaardelijke basisinkomen.”

  Alsof iedereen van een politieke partij het altijd overal over eens is. Je hebt toch ook verstandige VVD-ers die vóór milieu- en klimaatbeleid zijn en dus tegen onbeperkte toename van auto- en vliegverkeer? (Om maar een stokpaardje te noemen.)

  Als iedereen het met elkaar eens is, hoeft men er ook geen bijeenkomst over te organiseren. Leve het politieke debat.

  In een verzorgingsstaat als Nederland bestaat trouwens al lang een basisinkomen, maar dat is verpakt in een wirwar van wettelijke, sociale en fiscale wetten, regelingen en letterwoorden, van Bijstand tot AOW.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Antony Hulshoff

  Een financiële onderbouwing is te vinden in VPRO’s Tegenlicht over het Basisinkomen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Astrid van Triet

  Hallo Ben,

  Het is fijn dat er inmiddels is aan te wijzen dat juist het huidige niet realistisch is, in alle opzichten te duur is.

  We zullen net even iets anders naar alles moeten kijken en dan zie je de grote fout in het huidige ineens opdoemen. En dat gaat dan ook niet meer weg.

  Ik nodig je uit te kijken op het platvorm https://transparantsamenleven.wordpress.com/

  En even doorbijten op het moment dat je denkt dat het niet helder is. Hoe meer je het platvorm ‘indaalt’ hoe meer helder het zal worden.

  Groet,

  Astrid van Triet

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.