Bijeenkomst GroenLinks over basisinkomen

Stieneke Kruijer

Nu diverse landelijke politieke partijen opnieuw een basisinkomen voor elke Nederlander – werkzaam of niet – voorstellen, houdt GroenLinks Amstelveen er op woensdag 21 september (20.00 uur), in samenwerking met Buurtkamer Keizer Karelpark een discussieavond over. De Buurtkamer is gevestigd in het MOC gebouw aan de Lindenlaan 75.

Er zijn diverse sprekers, zoals Alexander de Roo van de vereniging Basisinkomen, Monique Sparla van de Vrouwenpartij en gemeenteraadsleden uit Tytsjerksteradiel en Leeuwarden. De leiding van de avond is in handen van het Amstelveense Groen-Links raadslid Stieneke Kruijer.

Om 22.00 uur eindigt het officiële deel van de avond, maar met kan dan nog onderling over de kwestie met elkaar doorpraten.

Een basisinkomen is een vast (maand) inkomen dat door de overheid aan iedere burger wordt verstrekt, zonder inkomenstoets of werkverplichting. In Nederland krijgen binnenkort enkele gemeenten (onder andere Utrecht en Groningen) van staatssecretaris Klijnsma de mogelijkheid te experimenteren met het geven van een basisinkomen aan inwoners die nu een bijstandsuitkering krijgen.

In Zwitserland is onlangs per referendum overigens door de bevolking tegen invoeren van het basisinkomen gestemd. In Finland gaat is een proef met 500 inwoners gestart. In Canada is al vanaf 1974 met het basisinkomen geëxperimenteerd. Het resultaat lijkt dat arme en minder kansrijke mensen gezonder, gelukkiger en ondernemender worden.

 Sociale structuur

Voorstanders denken dat het basisinkomen mensen individuele vrijheid geeft en een perfecte voorwaarde is voor een participatie samenleving. “Het kan leiden tot een nieuwe sociale structuur, waarbij vrijwilligerswerk en onbetaald werk even hoog gewaardeerd worden als betaald werk. Het zou een oplossing kunnen zijn voor het probleem dat technologische ontwikkelingen arbeid gaan verdringen”, zegt GroenLinks.

Tegenstanders denken dat een basisinkomen niet betaalbaar is of nadelig uitpakt voor mensen die afhankelijk zijn van een uitkering, omdat het stelsel van toeslagen dan vervalt.

De twee raadsleden die komen spreken – Brigitta Scheepsma (Tytsjerksteradiel) en Jan Atze Nicolai (Leeuwarden) – zijn lid van de werkgroep Basisinkomen Fryslân van GroenLinks. Zij waren vorig jaar te gast bij VPRO Tegenlicht meet-up. Na de inleiding door De Roo is er ruime gelegenheid voor de zaal om met elkaar en de gasten in discussie te gaan.

 

 

Lees ook:Meeting GroenLinks over basisinkomen
Lees ook:Info over basisinkomen in Buurtkamer
Lees ook:Basisinkomen: utopie of realistisch?
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen in Amstelveen

4 reacties op “Bijeenkomst GroenLinks over basisinkomen

 1. Frank

  Klinkt allemaal heel leuk, maar is zuiver theorie. Misschien een soort basisinkomen voor mensen die afgekeurd zijn en mogen bij verdienen. En niet tot een 200 euro en als het meer is ze alles in moeten leveren. Deze mensen zouden daar zelf voor moeten kunnen kiezen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  “In Canada is al vanaf 1974 met het basisinkomen geëxperimenteerd. Het resultaat lijkt dat arme en minder kansrijke mensen gezonder, gelukkiger en ondernemender worden.”

  Na 42 jaar experimenteren zou een stelliger conclusie verwachten.

  Feitelijk kent onze maatschappij al lang een soort basisinkomen, maar dat is dermate verpakt in fiscale en sociale regelingen, schalen, tarieven, percentages, terminologie en initiaal- en letterwoorden dat het niet als zodanig wordt herkend. Iedere inwoner van Nederland heeft recht op een bestaansminimum.

  Het voornaamste reden van weerstand tegen een basisinkomen is de angst voor luiheid van en dus misbruik door mensen die er het meest behoefte aan hebben. Die angst is een soort sociaal racisme en als zodanig verwerpelijk.

  Laat dus maar komen, dat basisinkomen. De economie waarvoor wij gekozen hebben, is gebaseerd op consumptie en dus op de algemene beschikbaarheid van het daarvoor benodigde geld.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Moet je er wel bij vertellen dat dit in een heel geïsoleerd plaatsje is gedaan waar iedereen iedereen kende. In een grote open samenleving zitten er toch heel wat haken en ogen aan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Onze open samenleving maakt een scherp onderscheid tussen mensen mensen met en zonder een Nederlands paspoort die wel of niet belastingplichtig zijn.

  Alle geconstrueerde haken en ogen maken het feitelijke basisinkomen dat ons land kent tot een kostbaar – want moeilijk te berekenen en te controleren – bureaucratisch gedrocht.

  Maak die gecompliceerde situatie simpel, transparant, eerlijk en rechtvaardig.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.