GroenLinks wil basisinkomen i.p.v. bijstand

Martin Kortekaas

Er zou eigenlijk in Amstelveen een basisinkomen moeten komen. Verschillende gemeenten experimenten met uiteenlopende vormen daarvan en Amstelveen zou hun voorbeeld moeten volgen vindt GroenLinks in de gemeenteraad.

“Amstelveen zou een ideale stad zijn om ook eens andere vormen te proberen dan de steeds meer doodlopende weg van de bijstand”, zei fractievoorzitter Martin Kortekaas vorige week. B&W proberen sinds hun aantreden mensen zo snel mogelijk uit de bijstand naar betaald werk te loodsen, maar hun straffe beleid op dat punt blijkt volgens hem niet te werken. “Het doel dat het college zichzelf had gesteld om het aantal mensen in de bijstand te verminderen wordt niet gehaald.” Integendeel: Het aantal mensen in de bijstand neemt allen maar toe.

Kortekaas: ‘Het zou het college sieren als het een deel van het geld dat Amstelveen in he Sociaal Domein overhoudt, inzet om mensen zonder betaalde baan de vrijheid en de kans te geven via scholing of vrijwilligerswerk hun kansen te vergroten. Nu biedt Amstelveen naar eigen zeggen maatwerk aan mensen in de bijstand, maar dat maatwerk kan dan weer niet zover gaan dat mensen vrijgesteld kunnen worden van het zoeken naar een betaalde baan. En toch kan dat soms voor mensen het beste zijn. Dat ze even niet de verplichte re-integratie doorlopen en naar een betaalde baan zoeken, als dat als het ware de ruime maat is die hen past.”

Zijn fractie steunde wel de – overigens door de coalitie en daarmee door de meerderheid verworpen – SP-motie, waarin erop werd gevraagd te stoppen met het peperdure re-integratieproces voor 50 Plussers, maar zag dat als een eerste stap op de weg naar een basisinkomen. Maar ook die eerste stap kwam er dus niet…

 

Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen enmeer vrijheid minima
Lees ook:Meeting GroenLinks over basisinkomen
Lees ook:GroenLinks wil basisinkomen in Amstelveen
Lees ook:Info over basisinkomen in Buurtkamer
Lees ook:GroenLinks: ‘cynische bezuiniging op allerarmsten’

Eén reactie op “GroenLinks wil basisinkomen i.p.v. bijstand

  1. Frank Wijlens

    Als Groenlinks kokketeert met terrorisme, als Groenlinks kokketeert met totalitarisme, als Groenlinks kokketeert met Hamas, dan ben ik niet geïnteresseerd in dat basisinkomen. Dan kan Groenlinks doodvallen. Dan noem ik Jesse Klaver een hele grote nul!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.