VVD: Bovenkerkerpolder als Rijksmonument

Tom Ponjee

Tom Ponjee

De VVD wil dat de Bovenkerkerpolder een Rijksmonument wordt. Dat past volgens die fractie in de gemeenteraad helemaal bij het karakter van de prettige woongemeente die Amstelveen is. Wethouder Herbert Raat van die partij gaat onderzoeken of dat mogelijk is. Verder praat de VVD hem en het college van B&W na.

Als de Bovenkerkerpolder een Rijksmonument wordt, is de gemeente voor eens en altijd af van de vraag of daar een nieuwe woonwijk gebouwd mag worden, constateert de fractie. “Voor de VVD is het antwoord op deze vraag helder: Nee, handen af van onze polder”, zegt raadslid Tom Ponjee.

Die vertolkt verder het B&W standpunt: Er moeten woningen voor de middenklasse en doorstroming op de huurmarkt komen in ruim opgezette en groene wijken. Anders dan dezelfde partij in een grijs verleden bepleitte – woningbouw in een deel van de polder – wil zij die nu absoluut uitsluiten. Vandaar het voorstel er een Rijksmonument van te laten maken.

De middenklasse heeft het volgens de liberalen lastig op de Nederlandse woningmarkt. Naar hun mening zijn er in Amstelveen bijvoorbeeld weinig woningen te vinden met een huur tussen de 700 en 1200 euro. Dat in de woonvisie van B&W bouwen voor die doelgroep een extra accent krijgt, is iets wat de VVD altijd wilde, zegt raadslid Tom Ponjee. Al bij de vorige verkiezingen, toen dat een verschil van inzicht was met de nu weer in het college gekozen PvdA (die overigens nu weer naar het oude standpunt lijkt te zijn gedraaid). Duur bouwen is volgens Ponjee de oplossing. “Hiermee wordt een impuls gegeven aan de woningmarkt en krijgen Amstelveners met een middeninkomen de aandacht die zij verdienen. Wij zijn blij dat B&W deze stap zetten.”

De 13.000 sociale huurwoningen in Amstelveen zijn ruim voldoende, vindt hij net als B&W. De doelgroep voor dat type woning is volgens Ponjee en het college niet6 groter dan 9.000 huishoudens. “Toch moeten Amstelveners vaak jaren wachten voordat ze een sociale huurwoning krijgen, doordat de voorraad niet eerlijk wordt verdeeld. De nieuwe woonvisie probeert dit probleem op te lossen”, denkt Ponjee. Waarmee hij het fundamenteel ingaat tegen het standpunt van coalitiegenoot PvdA, die meent dat de instrumenten voor de gewenste doorstroming ontbreken. Maar Ponjee houdt zich vast aan de theorie dat sociale huurwoningen moeten worden toegewezen aan mensen die daar recht op hebben. “Mensen met een te hoog inkomen moeten worden verleid om door te stromen. Daarnaast moet illegale onderhuur worden aangepakt”, zegt hij.

Ponjee en zijn fractie zijn ook tegen zogenoemde ‘inbreiding’ van woningbouw op speelveldjes en groenstroken. Groene wijken, is het devies van de VVD. Met de vastgestelde bouwplannen voor de zogenoemde Scheg en Middenwaard heeft Amstelveen qua woningbouw haar grenzen bereikt. De dan nog overblijvende polders moeten groen blijven, vindt Ponjee. “Er is nog maar ruimte voor ongeveer 1800 nieuwe woningen. Amstelveners moeten in hun eigen wijk kunnen blijven genieten van groen en kinderen moeten voldoende plek hebben om in de buurt te spelen. Nieuwe wijken moeten ruim en groen worden opgezet.”

 

Lees ook:VVD prijst college wegens bouw duurdere woningen
Lees ook:VVD ziet brood in vrije sector nieuwe wijken
Lees ook:VVD wil met dure huizen meer geld uit grond halen
Lees ook:VVD wil alleen dure woningen
Lees ook:VVD wil Amstelveen ‘prettig’ houden

6 reacties op “VVD: Bovenkerkerpolder als Rijksmonument

  1. Jan

    De Poel eerst Rijksmonument!
    Dus geen aftandse zwembak met horeca en overig verderf.

      /   Beantwoorden  / 
  2. W.A.Bomgaars

    Verbazing bij de lezers van dit bericht wonend rondom Middenwaard over met name de laatste alinea van dit artikel. Was het ook niet de partij van de heer Ponjee die instemde met ”verdichting” en het opgeven van de ”groene long” als toegang tot de Bovenkerkerpolder. Nu komt hier binnenkort ”verstedelijking” (m.n. deelplan 1 met een tot 30 meter hoog wooncomplex). Zolang er nog geen heipaal in de grond staat hebt u als VVD dus nog een laatste kans om het tij te keren.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Een ‘prettige woongemeente’ met dwars door het midden een brede en lange strook niemandsland van beton met een open verkeersriool van 2×4 stroken asfalt voor doorgaand (vracht)autoverkeer. Dankzij de VVD..

    Teken die petitie A9 NEE op https://petities.nl/petitions/a-nee-9

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

      Iets van 296 ondertekenaars waarvan driekwart anoniem is, dus dat zal rvw wel zijn. Altijd prachtig die petities.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Robert van Waning

        Wie is hier anoniem, jij of ik? Ik ben het met je eens dat die anonieme ondertekeningen van de petitie tegen het open verkeersriool A9 waardeloos zijn. Net zo laf en waardeloos als al die anonieme reacties op Dichtbij en hier.

        PeterPC = PG van Faassen, maar is Jan dezelfde als Gerben? En schrijft Johan Bos ook onder de schuilnaam Theo?

          /   Beantwoorden  / 
    2. PeterPC

      296 reacties, waarvan 3/4 anoniem, dus rvw.
      En waarom (vracht)autoverkeer? Verkeer is verkeer, of niet? Of kom met cijfers over de verschillen tussen deze soorten verkeer. Ik mis in ieder geval al motorrijders, hybride voertuigen, landende en stijgende vliegtuigen. Malle jongen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.