VVD wil Amstelveen ‘prettig’ houden

Tom Ponjee (VVD)

Nee toch. De VVD wil dat Amstelveen in de toekomst ‘een prettige stad blijft om in te wonen, werken en recreëren.’ Wie niet dan? Het zou natuurlijk pas echt nieuws zijn als een partij meldt Amstelveen graag tot de meest onplezierige stad van het land te willen maken, waar je beslist niet moet gaan wonen of werken en waar recreëren al helemaal niet aan de orde is. Die VVD heeft overigens wel door dat Amstelveen zo langzamerhand vol is, nadat zij er zelf decennia lang enthousiast aan heeft meegewerkt enorme kantoorpanden hier te laten verrijzen, wat werkgelegenheid en dus enorme druk van forensen op de woningmarkt tot gevolg had. Het uit de grond stampen van wijken, winkelcentra en bedrijventerreinen is nu voorbij, gaat Tom Ponjee in de gemeenteraad betogen op 21 september. Dan behandelt die namelijk een langetermijnvisie op ruimtelijke projecten in de stad, die zo langzamerhand door zijn verkoopbare – veel geld opleverende – grond heen is. Nu breekt de tijd van alleen nog op de winkel passen aan. Amstelveen wordt, deftiger gezegd, een beheergemeente, in plaats van een groeigemeente.In de visie van de VVD betekent het dat er in elk geval geen sociale woningen meer komen, de lange wachtlijsten en eindeloze wachttijden daarvoor ten spijt, maar alleen dure stolpen in het groen. Alleen daaraan moet nog grond worden opgeofferd. In de – al decennia lang tegen de praktijk in aangehangen – theorie van de VVD verhuizen degenen die ‘scheef’ wonen in goedkope flats massaal naar die peperdure opstallen. Nou ja, als die niet zijn verkocht aan beter gesitueerden buiten de stad natuurlijk.

Dat lijkt een politiek standpunt van de VVD (en de rest van de huidige coalitie), maar volgens Ponjee is er geen ruimte meer voor ‘politieke spelletjes’, waarbij blijkbaar alles hoort wat niet strookt met het VVD-srtandpunt. Ponjee: “We moeten samen de handen ineen slaan. De VVD wil er voor waken dat de stad in verval raakt. Wij kennen allemaal de schrijnende voorbeelden van andere gemeenten waar woonwijken in verval zijn geraakt door verkeerde politieke keuzen.”

En het begint hier en daar ook in Amstelveen al te kraken, vindt Ponjee. Hij denkt aan ‘inbreiding’ (lege plekken benutten voor woningbouw), het afnemen van de veiligheid en het feit dat veel woningen van voor 1970 zijn (het is namelijk de gewoonte in wegwerpstad Amstelveen dat nieuwe panden zo snel mogelijk weer worden afgebroken). De VVD vindt dat er verstandig moet worden omgegaan met grondopbrengsten (nadat haar vorige wethouder van financiën die royaal had rond gestrooid), de stad groen moet blijven, woningen en gebouwen tijdig moeten worden gerenoveerd en leegstand moet worden voorkomen. Nou ja en dan komen er nog een paar van die open deuren, waaraan geen partij zich een buil valt: investeren in veiligheid op straat, tegengaan van graffiti en verloedering, gezondheidszorg, sportclubs en scholen bereikbaar houden, doorstroming op wegen stimuleren en verkeersoverlast in de woonbuurten voorkomen.

Lees ook:VVD wil met dure huizen meer geld uit grond halen
Lees ook:Gemeente wil strand aan de Poeloever
Lees ook:VVD: Senioren mijden aangepaste woning door hoge huur
Lees ook:VVD prijst college wegens bouw duurdere woningen
Lees ook:VVD: verhuurvergunning en daarmee dubbele woonlasten opheffen

Eén reactie op “VVD wil Amstelveen ‘prettig’ houden

  1. de azijnpisser

    Tja, die Ponjee vertegenwoordigt wel als nieuwe generatie het nieuwe denken. Wat een diepgang, om van te huilen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.