VVD ziet brood in vrije sector nieuwe wijken

Tom Ponjee (VVD)

Tom Ponjee (VVD)

Geen sociale huurwoningen meer erbij. In de laatste nieuwbouwwijk vanAmstelveen (tenzij ooit de Bovenkerkerpolder wordt bebouwd), de Scheg bij Westwijk, komen tot vreugde van raadslid Ton Ponjee (VVD) duurdere huizen. En daarbij waarschijnlijk meer dan honderd voor mensen met een ‘middeninkomen’, wat dat ook moge zijn. Ook op de zogenoemde Middenwaard tussen Groenelaan en Waardhuizen, waar ooit een weg zou lopen, komen woningen voor die groep. Woningzoekenden in die categorie hebben het lastig op de woningmarkt, constateert Ponjee. Woningzoekenden die al langer dan tien jaar staan ingeschreven voor een sociale huurwoning ook nbatuurlijk, maar dat ligt even buiten de scope van de VVD.

Ponjee is blij dat Amstelveen poogt het voor de middeninkomens een beetje dragelijker te maken. De gemeenteraad besluit einde deze maand over de invulling van de twee nieuwbouwprojecten, waarin ‘volop ruimte is voor middenklassewoningen’, juicht het raadslid. “De VVD is blij met deze voorstellen omdat die een impuls geven aan de woningmarkt.”

De VVD diende in 2012 een amendement voor in om de doorstroming, illusionaire essentie van het woningbouwbeleid van B&W (en veel vorige colleges) op gang te krijgen. Het nu zittende college zet tot haar tevredenheid met de twee nu op stapel staande projecten volledig in op de in Amstelveen zeer gewilde eengezinswoningen in het koopsegment, zegt Ponjee.

Scheefwonen

Volgens hem draagt de gemeente met het bouwen van middenklassewoningen en eengezinswoningen draagt bij aan het oplossen van de wachtlijsten in de sociale huursector. En hij herhaalt maar weer eens de redenering van B&W (en diverse eerdere colleges): “In Amstelveen hebben wij voldoende sociale huurwoningen om in de vraag van de doelgroep te voorzien. Maar liefst één op de drie woningen is zelfs eigendom van een woningbouwcorporatie.”

En dan komt weer het pude verhaal dat door scheefwonen (mensen met een te hoog inkomen zitten er in) zijn de nu bestaande lange wachtlijsten ontstaan. “Met projecten als de Scheg en Middenwaard verleiden wij mensen met een hoger inkomen te verhuizen naar een woning in de vrije sector. Hiermee worden de wachtlijsten teruggedrongen”, denkt Ponjee. Waarbij hij er aan voorbij gaat dat gegadigden uit heel Nederland naar zo’n vrije sector woning in Amstelveen kunnen trekken, waardoor er in die gevallen geen sprake is van doorstroming. Overigens gaat de gemeente ook maar heel minimaal over toewijzing van sociale huurwoningen aan Amstelveners, zodat op ook op dat front de lokale doorstroming goeddeels achterwege blijft.

Groene wijken

De VVD zegt blij te zijn dat er in beide nieuwe projecten veel aandacht is voor groen en de wensen van Amstelveners. Dat sluit aan bij de VVD-wensen: ruime en groene wijken. “Bovendien worden veel woningen in particulier opdrachtgeverschap gegeven”, zegt Ponjee. Amstelveners (maar ook anderen, uit heel Nederland, red.) krijgen daardoor veel meer keuzevrijheid bij de bouw van de woning, vindt hij. Volgens hem worden het echt wijken voor Amstelveners. Hoe hij mensen van elders weg wil houden is niet duidelijk. Gegadigden kunnen wel uit Limburg komen, schamperde GroenLinks in een recente raadscommissie. En daartegen kan de op lokale doorstroming mikkende gemeente niets ondernemen…

 

Lees ook:VVD: Bovenkerkerpolder als Rijksmonument
Lees ook:BBA: goedkope woningen bouwen is zinloos
Lees ook:VVD prijst college wegens bouw duurdere woningen
Lees ook:Gemeente vraagt regio meer eigen huurwoningen voor Amstelveners
Lees ook:GroenLinks: afspraken met Eigen Haard gemiste kans

11 reacties op “VVD ziet brood in vrije sector nieuwe wijken

  1. Tomaat

    En daar komt de VVD weer aan met de scheefwoners.

    Ik krijg de indruk dat de VVD liever een muur met prikkeldraad om hun waardevolle woningen heen bouwt met hun 52% hypotheekrenteaftrek, die door de rest van de bevolking wordt opgebracht.

    Ze willen duidelijk geen plebs in hun leefomgeving, behalve als ze natuurlijk binnen komen als werkster, verpleegster, politieagent enz. Maar na afloop van hun werk moeten het liefst oprotten van de hr. Ponjee

    De term “maatschappelijke apartheid” is hier van toepassing.

      /   Beantwoorden  / 
    1. P.G. van Faassen

      “Sinds 2014 verlaagt de overheid het maximale aftrektarief in de 4e schijf van 52% stapsgewijs naar 38%. Dit gebeurt in stappen van 0,5% per jaar.”

      Wil je dat dan ook vermelden?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Tomaat

        Dus in 2041 zijn wel klaar met deze onzin! Nou, nou! Harde maatregelen.
        In de sociale woningbouw zijn de laatste 2 jaar de huren gestegen met 4,6% per jaar en de salarissen van deze groep bevroren sinds 5 a 6 jaar, terwijl er ook nog inflatie is geweest. De hoge salarissen zijn de afgelopen jaren met gestegen.(ongeveer 9%)

          /   Beantwoorden  / 
        1. ciska

          Hoe zit het eigenlijk met de geluidsnormen bij deze nieuw te bouwen wijk? Mag dat of is er een ontheffing?

            /   Beantwoorden  / 
  2. Herrie

    Johan Bos: Weer overstelpt met reclame en van die ongevraagde reclamefilmpjes bij het openen van deze website. Overdonderd door reclame en dat op een PC met FireFox. Waar kan ik de ADBLOCKER hiervoor krijgen?
    (mocht het bij u niet het geval is, wil nog niet zeggen dat het dan niet bij anderen ook niet het geval is)

      /   Beantwoorden  / 
    1. P.G. van Faassen

      Effe zoeken in add-ons naar ADBlock.

        /   Beantwoorden  / 
  3. gerben

    Er ligt niks buiten de scope van de VVD of ik moet me vergissen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Rotary-vriendje

    Als VVD-er je sterk maken voor mensen die het soepel voor de wind gaat. Het is praktische manier van belangenbehartiging. Beetje alsof je een vertrekkende trein nog even een duwtje geeft….

    Citaat: Ponjee is blij dat Amstelveen poogt het voor de middeninkomens een beetje dragelijker te maken.
    Geweldig toch dat die middeninkomens, die zo in de knel zitten, een steuntje in de rug krijgen. Zo’n kwetsbare en vergeten groep die de eindjes maar moeizaam aan elkaar weten te knopen. Blij dat er volgroeide pubers in de raad zitten die hun levenservaring inzetten voor een vergeten groep in onze samenleving.

      /   Beantwoorden  / 
  5. frank bikker

    Een middenklasse ook zeer belangrijk, maar ook de mensen onderaan het loongebouw.

    Daarbij komt het fatsoen dat je dient te hebben om mensen die buiten hun schuld ook wat te gunnen.

    Dit fatsoen ontbeert de hr. Ton Ponjee, die zich in het verleden ook al eens heeft proberen te profileren op het punt door te beweren dat de minima door allerlei subsidies eigenlijk te veel geld krijgen.

    Laat de hr Ponjee eens 3 maanden in ploegendienst aan de lopende band werken tegen het minimum loon op een 32 uurs contract. Ik denk dat dit liberale arrogante ventje dat niet eens vol houdt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. gerben

      Voorspelling: de volgende lijsttrekker voor de VVD ter stede.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Tomaat

        Van mij mag ie. Dit achterkleinzoontje van Van Riel is zelfs voor menig VVD’er te conservatief en laat te duidelijk blijken dat ie op het “plebs” neerkijkt.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.