VVD wil alleen Syriërs met legitimatie

VVDNIEUW2

Kees Noomen in gesprek met bezoekers. Foto: amstelveenweb.com

Kees Noomen in gesprek met bezoekers. Foto: amstelveenweb.com

Net als binnen de Joodse gemeenschap leven ook in VVD-kring zorgen over de bereidheid van B&W vluchtelingen te herbergen in een kantoorpand in Kronenburg. De Amsterdamse afdeling van die politieke partij betreurde dat in het aangrenzende Buitenveldert niet de brief is verspreid die direct omwonenden kregen met informatie en antwoorden op een aantal vragen. Ook werden zij daarin uitgenodigd naar de bijeenkomst van maandagavond in het raadhuis te komen. Voorzitter Kees Noomen van de VVD-fractie in de Amstelveense gemeenteraad staat kennelijk ook niet te juichen en wil dat er uitsluitend Syrische vluchtelingen naar Kronenburg komen, die zich kunnen legitimeren.

Maar volgens voormalig Amstelveens raadslid Fred de Leeuw van Burgerbelangen (BBA), zelf behorend tot de Joodse gemeenschap, zijn veel legitimatiebewijzen, zoals paspoorten, vervalst. “Die kunnen ze gewoon kopen”, zei hij maandagavond. Hij vindt overigens dat B&W voor het binnenhalen van de vluchtelingen een volstrekt ondemocratische methode hebben toegepast en heeft zich daarover bij de gemeenteraad beklaagd.

Alleen gezinnen

Noomen zegt garanties van lokale overheid en politie voor de veiligheid van de buurtbewoners te wensen. Volgens hem kan Amstelveen, met zoveel Joodse instellingen, geen ongeregistreerde vluchtelingen toestaan, zoals elders wel gebeurt. In Amstelveen moet men volgens de VVD precies weten welke vluchtelingen er zijn gehuisvest. En zijn fractie wil eigenlijk alleen gezinnen.

In zijn brief aan de gemeenteraad zegt De Leeuw dat de besluitvorming over de mogelijkheid van huisvesting van 400 asielzoekers in het voormalige Ballast Nedam gondemocratisch was. En ook de informatie bijeenkomst voor inwoners, maandag in het raadhuis, was naar zijn mening niet wat men van een democratisch ingesteld bestuur zou mogen verwachten. Hij doelt daarmee op het feit dat zorgvuldig is gekozen voor een systeem, waarbij niemand – behalve de burgemeester – van de bezoekers de aanwezigen massaal kon toespreken. Men kon alleen met elkaar en met de royaal aanwezige raadsleden en ambtenaren praten.

Jongemannen

“Een pijnlijk, ondemocratisch proces”, voltrekt zich volgens De Leeuw in Amstelveen. “Het college van B&W heeft, naar het schijnt uit eigener beweging, recentelijk aan het COA een leegstaand kantoorgebouw in Kronenburg aangeboden voor opvang c.q. huisvesting van circa 400 asielzoekers. De praktijk leert dat het vooral gaat om Syrische asielzoekers, in de meeste gevallen alleenstaande jongemannen.”

Volgens De Leeuw had zoiets eerst met de gemeenteraad moeten worden besproken. De vraag is overigens of dat in het diepste geheim ook niet is gebeurd, zonder enige vorm van openbaarheid. Het oud-raadslid constateert net diverse Joodse organisaties dat het gebouw midden in een gebied met de meeste Joodse gezinnen en instellingen ligt. En dichtbij Uilenstede, “waar duizenden veelal vrouwelijke, gezinnen wonen. “Hierover is tevoren geen afstemming geweest met diverse Joodse instellingen, Amstelveense burgers, studenten en omwonenden”, zegt De Leeuw. De inloopavond in het raadhuis paste in die aanpak, blijkt uit zijn brief. Daar mocht alleen de burgemeester het woord voeren, “verder niemand en plein public”, zegt hij. ”Het werd snel duidelijk dat het aanbod door COA zeer waarschijnlijk geaccepteerd wordt.”

Brevet van onvermogen

De Leeuw verwijst naar Purmerend, waar de gemeenteraad de vrijheid kreeg ‘nee’ te zeggen en het COA-verzoek af te wijzen. “Zelfs Diederik Samson zei onverwachts in Nieuwsuur dat hij het met dat principe nu volledig eens is. Des te schrijnender dat in Amstelveen (zelfs na Orange!) een beslissing van hogerhand zonder inspraak in de Raad door de strot van burgers zal worden geduwd.”

Hij roept de fractievoorzitters in de Amstelveense gemeenteraad op de kwestie alsnog op de agenda voor een raadscommissie te zetten en zo lokale burgers in de gelegenheid te stellen hun zegje te doen. Bij commissievergaderingen kunnen burgers overigens zelf inspreken. “Mocht een meerderheid van de fractievoorzitters onverhoopt tegen zo’n openbare vergadering besluiten, dan geven zij zichzelf daarmee een brevet van ondemocratisch gedrag en van onvermogen”, meent De Leeuw.

 

 

Lees ook:‘Zet alleen christelijke vluchtelingen in Kronenburg’
Lees ook:Boomgaars: ‘Vluchtelingen geen zaak van raad’
Lees ook:Geen marechaussee bij vluchteling
Lees ook:CDA wil extra beveiliging Joodse schoolroute
Lees ook:Politieposten vervangen door camera’s

2 reacties op “VVD wil alleen Syriërs met legitimatie

  1. Tomaat

    Vreemde opvatting van democratie hebben de heren de Leeuw en Noomen van BBA en VVD.

    Nu maken ze bezwaar waarop de gemeente dit onderwerp heeft aangepakt, terwijl deze heren in zelfs het recente verleden, pas na het besluit omwonenden/belanghebbenden gelegenheid tot inspraak kregen. Toen heb ik ze niet gehoord. Dat was zeker wel democratisch genomen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    De omwonende VVD ers registreren, ik ben er niet voor..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.