‘GroenLinks: ‘Unibail moet stoppen met Schilderswijk’

Martin Kortekaas

Martin Kortekaas

GroenLinks om de gemeenteraad zegt het schokkend te vinden dat Unibail-Rodamco, eigenaar van het Stadshart, nog steeds over uitbreiding denkt ten koste van de Schildersbuurt. Dit heeft volgens de fractie tot hernieuwde onrust in de buurt geleid. Zij meldde dat deze week ook al in een raadscommissie.  Wethouder Herbert Raat liet toen weten dat het standpunt van het  gemeentebestuur niet is veranderd en het de buurt wil behouden. “Unibail moet zijn sloopplannen nu eens definitief uit zijn hoofd zetten”, zegt GroenLinks-raadslid Martin Kortekaas.

Hij wil dat  Unibail-Rodamco stopt met veroorzaken van door hem gesignaleerde onrust in de Schildersbuurt, die een gevolg is van  het opkopen van woningen en het openhouden van de mogelijkheid van sloop. In juni tekenden B&W een Memorandum van Overeenstemming met Unibail-Rodamco. Raat sprak toen uit dat het college van B&W niet zal meewerken aan wijziging in het bestemmingsplan om sloop mogelijk te maken. Die uitspraak heeft hij deze week naar aanleiding van vragen van GroenLinks herhaald.

Toch blijft Unibail-Rodamco blijkbaar een eigen plan trekken. In de uitspraken van de gemeente ziet het blijkbaar geen reden te stoppen met het maken van uitbreidingsplannen richting de Schildersbuurt. GroenLinks zegt van bewoners te hebben gehoord dat de eigenaar van het Stadshart daaraan vasthoudt en daarom woningen blijft kopen. “Blijkbaar wil UR vooralsnog niet luisteren, maar het moet kraakhelder zijn dat wij pal voor die buurt staan”. zegt Kortekaas.

Unibail-Rodamco belooft in het Memorandum dat de bewoners nauw worden betrokken bij het verder maken van plannen. “Het wordt dat het vastgoedbedrijf zich realiseert dat het Stadshart misschien wel als vastgoed zijn eigendom is, maar dat het Stadshart vooral toch ook eigendom is van de gebruikers, met name de bevolking van Amstelveen, inclusief  de Schildersbuurt”, vindt Kortekaas. ”Het zou Unibail-Rodamco sieren nu duidelijk uit te spreken dat ook wat dat bedrijf betreft sloop van de baan is en dat het Stadshart naar de oostkant kan worden uitgebreid. Als dit niet ophoudt, moet de gemeente zelf maar duidelijker stelling nemen door bijvoorbeeld de samenwerking op basis van het Memorandum stop te zetten, of doordat de gemeenteraad zelf een extra blokkade opwerpt tegen aantasting van de buurt.”

 

Lees ook:Raat over Stadshart: ‘Wij gaan voor inhoud’
Lees ook:VVD: GroenLinks moet eerst tot 10 tellen
Lees ook:Nieuw plan Stadshart start met ‘leeg papier’
Lees ook:Eigenaar Stadshart wil tóch sloop Schilderswijk
Lees ook:GroenLinks: ‘Raat als olifant door Schildersbuurt’

17 reacties op “‘GroenLinks: ‘Unibail moet stoppen met Schilderswijk’

  1. frank bikker

    Ach, ze maken zich bezorgd? En Raat zegt dat de gemeente bij zijn standpunt blijft, totdat UR zo veel woningen heeft opgekocht, dat ze een vuist kunnen maken en dan wijzigt het standpunt van Raat 180 graden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    De plannen die UR aan ons als centrumbewoners heeft getoond, maakten een goede indruk. Zij leken te leiden tot een verbetering van het centrum. Bij het ontwerp en inrichtkng daarvan zijn destijds namelijk grote fouten gemaakt, met name op verkeerskundig gebied. Als winkelcentrum kan het Stadshart zodoende niet goed funtioneren. De interne en externe routing is – zacht gezegd – onhandig.

    In de getoonde plannen voor uitbreiding en herinrichting was – na de sloop van een aantal woningen aan de P.Lastmanweg – ruimte voor een stadspark tussen de Schilderswijk en het winkelcentrum.

    B&W moeten niet doen alsof het welzijn van de bewoners van het centrum van Amstelveen hun aan het hart gaat. Zij hebben immers ingestemd met verbreding van de open verkeersriool A9 zonder te eisen dat die nu eindelijk zou worden ondertunneld.

    De plannen van UR passen in de ingrijpende herinrichting van het stadscentrum in verband met de verbreding van de A9.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Olaf Oomes

    Ik lees: “GroenLinks zegt van bewoners te hebben gehoord dat de eigenaar van het Stadshart daaraan vasthoudt en daarom woningen blijft kopen”. Blijkbaar zijn er dus nog genoeg bewoners van de Schilderswijk zelf die er geen moeite mee hebben en hun huis aan UR te verkopen. Verstandig, immers de huizen zijn begin vijftiger jaren van de vorige eeuw gebouwd en lijken hun uiterste houdbaarheidsdatum te gaan overschrijden voor zover dat niet al het geval is. UR biedt hen blijkbaar een bedrag dat hoger ligt dan dat van particulier geïnteresseerden.

    Zeker met een aantrekkende economie moet ook UR de ruimte krijgen om hierin mee te gaan en het Stadshart een facelift en uitbreiding te geven. De concurrent op het Gelderlandplein heeft deze stap reeds genomen en zit in de eindfase van wat ik in ieder geval ervaar als een geslaagd project.

    En inderdaad de plannen die er lagen en in eerste instantie door politiek Amstelveen (en ook Hr. Raat) prima waren ontvangen gaven in zeer belangrijke mate een prima antwoord op tal van vragen en opties.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Zou het ook niet zo zijn dat ze maar eieren voor hun geld kiezen. Hoe meer UR in handen krijgt, hoe lager de prijs zal worden, dunkt me.

      Maar je zal er maar een paar jaar geleden een huis hebben gekocht en alles hebben gerenoveerd!

        /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Gemeente en UR leken samen te werken bij de ontwikkeling van het Stadshart. Als wethouder Raat (VVD) echter machtswoorden blijft spreken en als de gemeenteraad op de populistische toer gaat, dan komt er van die ‘samenwerking’ natuurlijk niets terecht. Jammer.

      /   Beantwoorden  / 
  5. frank bikker

    Zoals gewoonlijk, bekijk je alles weer door je eigen bril.
    De gemeente en UR werkten aanvankelijk gewoon samen, maar toen er zo veel tegengas werd gegeven uit de Schilderswijk heeft indertijd die wethouder de Groot (?????) de Zwarte Piet gekregen en was Raat en consorten plotseling vertrokken.

    En omdat jij voor de project bent, beoefent Raat machtspolitiek en is de gemeenteraad op de populistische toer.

    Zoals gewoonlijk ben je weer op de egocentrische toer. Altijd zeuren over jouw woon- en leefomgeving, nooit iets zeggen over andere zaken. Ja, zeggen dat anderen dat beter verwoorden. Daarmee maak je je gewoon ermee van af. Wat betreft heb je een echte D66 of VVD mentaliteit. Dikke IK!

      /   Beantwoorden  / 
  6. Robert van Waning

    Bij de eerste ‘ontwikkelateliers’ waarin UR haar problemen, wensen en plannen aan bewoners van het Stadshart voorlegde en met hen besprak, was zelfs niemand van de gemeente en van de gemeenteraad als toehoorder aanwezig. Bang voor burgers, dat zijn ze.

    Jij was er ook niet bij, Frank. Jij weet dus ook niet waarover je het hebt. Je moet luisteren, niet schelden.

    Die plannen hoeven niet ten koste van de Schildersbuurt te gaan.

    Het is dom om wel de A9 te verbreden en allemaal nieuwe op- en afritten aan te leggen, maar niet de verkeerssituatie in en om het Stadshart aan te passen en het winkelcentrum uit te breiden en qua routing te verbeteren.

      /   Beantwoorden  / 
  7. CeeBee

    “GroenLinks zegt van bewoners te hebben gehoord dat de eigenaar van het Stadshart daaraan vasthoudt en daarom woningen blijft kopen.”

    Op basis van dit citaat kun je je afvragen wie hier de onrust stookt. Groen Links die via via iets heeft vernomen zonder de bronnen te checken of Unibail Rodamco.

    Niettemin, het lijkt me inderdaad tijd dat Unibail Rodamco haar plannen eens bekend maakt, dan wel dat de wethouder haar daartoe dwingt. Unibail Rodamco zou dat immers vorig jaar september al doen, maar het is sindsdien angstvallig stil gebleven. Genoeg gerekt zou ik zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Doe niet zo stom CeeBee, zou jij willen dat jouw naam in de openbaarheid komt als je in de toekomst diezelfde UR misschien nog nodig hebt.

      Trouwens kun je het gebruik van een nickname niet onder hetzelfde soort gedrag scharen.

      Nee, CeeBee, ik vind je opm. meestal sterk, hoewel ik het er bijna nooit mee eens ben, maar dit is een uitglijer.

        /   Beantwoorden  / 
      1. CeeBee

        Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden frank.

        En verder zou ik het op prijs stellen als je kwalificaties ten aanzien van mij een beetje dimt en geen mening als feit verkondigt. Dank.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Het betreft niet jouw persoon, maar enkel deze reactie, meer niet.

            /   Beantwoorden  / 
          1. CeeBee

            Natuurlijk jongen..

              /  
  8. Robert van Waning

    Zolang wethouder Raat machtswoorden blijft uiten, is het voor UR niet aantrekkelijk (en misschien ook niet verstandig) om haar plannen naar buiten te brengen.

    Ik hoop dat ze allemaal opener, eerlijker en verstandiger worden. Dit gaat niet goed zo, met al dat geroep via de (partijdige) media.

      /   Beantwoorden  / 
  9. CeeBee

    Zoals gezegd, dan moet de wethouder Unibail Rodamco daartoe maar dwingen. We wachten immers al meer dan een jaar en het is ook wel zo fijn voor de bewoners van de Schildersbuurt als ze eindelijk weten waar ze aan toe zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Zie mijn eerste opmerking.

        /   Beantwoorden  / 
      1. CeeBee

        Zie mijn antwoord.

          /   Beantwoorden  / 
  10. Olaf Oomes

    UR had enkele jaren terug een zeer goed plan opgesteld in samenspraak met in ieder geval B&W. Dit plan betrof ook sloop van een deel van de Schilderswijk en het politiebureau. B&W had hier geen problemen mee totdat een gedeelte van de Schilderswijkbewoners begon te steigeren. Nooit is duidelijk geworden of het hier een de meerderheid dan wel minderheid van de betrokken bewoners betrof.

    Inmiddels lijkt duidelijk te gaan worden dat tal van bewoners hun pand aan UR verkopen dan wel al verkocht hebben. Mogelijk is dit het resultaat van het feitelijke geven dat de toen reeds zwijgende meerderheid de logica hiervan inzag en een sprong voorwaarts wenste te maken door een goede prijs voor hun woning te accepteren om elders hun intrek te nemen in een andere woning. Ik begrijp dat een aantal bewoners/tegenstanders van de Schilderswijk dit nu zo leuk vinden, immers het maakt hun verhaal beduidend minder geloofwaardig en op den duur zelfs onhoudbaar. Ik snap zelfs ook nog dat de resterende tegenstanders alsnog via Groen Links het tij proberen te keren echter de feitelijke realiteit zal hen op den duur gaan inhalen meen ik.

    Ik snap dat UR in zo’n situatie nog niet naar buiten wenst te treden. Ik kan mij ook niet voorstellen dat de gemeente UR hiertoe kan/wil dwingen. Het zou politiek Amstelveen juist sieren als men de blijkbare nieuwe realiteit onder ogen gaat zien en terugkeert op haar schreden en met UR in overleg gaat hoe uitvoering kan worden gegeven aan de eerder in samenspraak opgestelde renovatie en uitbreidingsplannen. Dit lijkt mij een veel betere optie dan door UR op een later moment voor een voldongen feit te worden geplaatst omdat het overgrote gedeelte van de bewoners van het betrokken deel van de Schilderswijk voor die realiteit heeft gekozen en voor verkoop van hun pand heeft gekozen, een volstrekt legitieme en logische keuze.

    Richting politiek Amstelveen zou ik derhalve willen zeggen: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.