Politiek varieert van nog niet streng genoeg tot te eenzijdig

Kees Noomen

“Voor de VVD is de maat vol,” zei de liberale fractievoorzitter Kees Noomen. Zijn fractie wil keiharde maatregelen tegen – leidend tot voorkomen van – incidenten als in Middenhoven, waar jongeren senioren in elkaar sloegen, met blijvend letsel als gevolg. Tegelijk vindt GroenLinks dat B&W bezig zijn het jongerenwerk teveel te versmallen tot beteugelen van overlast. Tussen die twee uitersten kabbelde woensdag het debat van de gemeenteraad voort over de kadernota 2012, waarin de kaders voor volgende begroting zijn aangegeven. B&W hebben al laten blijken streng te willen optreden tegen vernieling, vandalisme, fysiek en verbaal geweld, woon- en andere fraude, maar daarbij wachten op strafrechters duurt wat Noomen betreft in de praktijk te lang. Hij pleitte voor aanscherpen van de lokale algemene verordening (APV) en wil onderzocht zien hoever de gemeente kan gaan met eigen zogenoemde bestuurlijke boetes en strafbeschikking.Hij had ook wel wat suggesties: “Afval gooien op straat: 500 euro boete. Vernielingen: 100 euro boete plus schade verhalen. Geweldpleging: 10.00 euro boete. Daarna gaan we wel praten. Eerste boete plus waarschuwing, tweede plus laatste waarschuwing. Derde wegwezen.” Aldus Noomen. Bij de oppositie valt zulke gespierde taal niet goed. Die zet nog altijd primair graag in op preventie via het praatcircuit van jongerenwerkers, in plaats van repressie, al sluit zij die niet uit. Maar volgens GroenLinks dreigt het nu zittende college van B&W zich toch onevenwichtig te richten op bestrijden van overlast.

Intussen moet er zwaar door de gemeente worden bezuinigd, maar volgens de oppositie gebeurt dat nu teveel op groen en cultuur. GL-fractievoorzitter Sander Mager verweet B&W gebrek aan visie, wat volgens hem bijvoorbeeld blijkt uit het uitblijven van informatie over de onderhandelingen rond de Amstelveense bijdrage van 100 miljoen aan de A9-tunnel. Maar wethouder Herbert Raat bracht daar tegenin dat er op dit moment weinig over valt te melden. Op hoog ambtelijk niveau worden gesprekken gevoerd tussen Rijk en Gemeente.In september komt daarover rapportage. Behalve de A9 vormen de OV-verbinding naar Amsterdam en de veiligheid hot issues voor raad en gemeente, constateerde Noomen. Maar volgens hem bleef de discussie over de kadernota beperkt tot marginale politieke hobby’s als het voorbestaan van de volière in het Broersepark, waartoe B&W hebben ebsloten, groene daken en schoolpleinen, de eigen vergoeding voor de raadsleden en verplaatsing van de weekmarkt. Van de VVD mag de vogelkooi, evenals van GroenLinks, trouwens weg, of in handen van vrijwilligers, c.q. uitkeringsgerechtigden worden gelegd.

Van de VVD mag Amstelveen het Singapore aan de Amstel worden. Een stad waar iedereen graag wil wonen, maar waar men zich aan strenge regels heeft te houden. Hij verwacht dat het nu ingezette beleid, waardoor welzijnsstichting Cardanus bijvoorbeeld naar zijn mening werd ‘opgeschud’, bij de volgende verkiezingen tot ‘verzilveren’ bij de volgende verkiezingen leidt. Vooral voor de VVD, bedoelt hij waarschijnlijk. Want de coalitie bestaat natuurlijk uit vijf partijen…

Lees ook:GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’
Lees ook:GroenLinks walgt van dieronvriendelijke mollenklemmen
Lees ook:‘Duurzaam is mooi, mits niet te duur’
Lees ook:Gemeente: boete voor niet zelf wonen in woning
Lees ook:Oppositie vrijwel geheel akkoord met forse investering in N 201

14 reacties op “Politiek varieert van nog niet streng genoeg tot te eenzijdig

  1. frank bikker

    Ik ben benieuwd wanneer de woorden van de hr. Noomen worden waargemaakt?

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    De woorden komen inderdaad slap over.
    Eerste (met boete) en tevens laatste waarschuwing is afschrikwekkender. Daarna wacht de bajes (is nog in te zetten, toch?

    Weer de volgelkooi in het kostbare debat. Was al de duurste volgelkooi ter wereld. Zo’n kooi zou verboden moeten worden.

    De vragen over de presentie van het huidige college en huidige coalitie stapelen zich op. Met de dag.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

      Die vogelkooi is pervers. Een protserig symbool van de weelde die de verwende Amstelveense bevolking zich nog meent te kunnen permitteren. Ondertussen moeten de armsten van de armsten naar de voedselbank voor een stukje brood. Pfui Teufel!

        /   Beantwoorden  / 
      1. frank bikker

        Beter perverse vogelkooien, dan een perverse elite, waar de hierbovenstaande Hans van Flut zich onder meent te moeten scharen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Hans van der Liet

          Het is een schande dat in Amstelveen de vogels beter te vreten krijgen dan de minima. En dat met de goedkeuring van Bakker Bik!

            /   Beantwoorden  / 
          1. De schrik van de schrik van Amstelveen

            Hansie die zich druk maakt over de minima ! woehahahaha

              /  
      2. De schrik van de schrik van Amstelveen

        Hij is er weer onze Loooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooser

          /   Beantwoorden  / 
        1. Hans van der Liet

          Altijd zo heerlijk intelligent, die bijdragen van “Schrik”.

            /   Beantwoorden  / 
          1. De schrik van de schrik van Amstelveen

            Ja he, Burb ;)

              /  
  3. Jan Demmingj

    Wat hebben ‘keiharde maatregelen’ voor zin als er toch niet gehandhaafd wordt? Laat eerst de buurtregisseur (wijkagent) doen waarvoor hij is aangesteld, namelijk surveilleren in de wijk in plaats van 80 procent van zijn tijd aan administratieve taken op het politiebureau te laten besteden!

      /   Beantwoorden  / 
  4. peter

    En gaat dat ook allemaal gelden voor dat over trottoirs fietsende schorriemorrie waarvan Amstelveen vergeven is?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan Demming

      Dat NIET handhaven geldt inderdaad ook voor het volk dat over trottoirs fietst.

        /   Beantwoorden  / 
  5. peter

    Mijnheer Demming, ik had het over schorriemorrie. Dus tokkies, tuig van de riggel, vooral linksmenschen. En dat behoort niet tot volk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Niet jezelf verloochenen, peter van der Erp!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.