GroenLinks walgt van dieronvriendelijke mollenklemmen

Tessa van Wijnen

Dat de gemeente klemmen gebruikt om mollen te vangen en te doden, vindt GroenLinks zinloos en dieronvriendelijk. Vorige week betoogde Tessa van Wijnen dat namens die fractie in de gemeenteraad. De partij komt met een voorstel in de raad om dierenwelzijn in het gemeentelijke beleid te verbeteren. De mollenklemmen waren recent ingezet op een speelveldje voor kinderen, tot ergernis van sommige Amstelveense dierenvrienden.  “Het is een effectieve methode en wij moeten een balans zoeken tussen het belang van de mollen en dat van de kinderen”, reageerde wethouder Raat op vragen van Wijnen. Hij zei erbij dat de gemeente daarvoor een ontheffing heeft. De door Raat genoemde efficiency bestrijdt Van Wijnen. “Uit een publicatie van de GGD blijkt dat klemmen als methode ter bestrijding van overlast inefficiënt zijn. Nieuwe mollen nemen de plek in van de oude en maken opnieuw molshopen,” zegt ze. GroenLinks vindt ook het door de gemeente gehanteerde argument van ‘overlast’ nogal overdreven. De mol is een ongevaarlijk dier en geen bedreiging voor de volksgezondheid, meent Van Wijnen. In de raadsvergadering vroeg zij wat de gemeente precies onder overlast verstaat. Raat: “ Teveel molshopen, waadoor het grasveld naar de knoppen gaat.” Tessa van Wijnen: “We schuiven mollen blijkbaar in dezelfde categorie als hangjongeren of vandalen. Het zegt iets over het faunabeheer in Amstelveen.” In veel gemeenten wordt volgens haar alleen van overlast gesproken als het om intensief gebruikte sport- of speelvelden gaat, waar door molshopen risico voor sporters of spelende kinderen ontstaan.  Er bestaan trouwens  bestrijdingsmethodes die duurzamer en diervriendelijker zijn, zegt ze. “GroenLinks vindt het jammer dat de wethouder niet heeft aangegeven daarnaar te willen kijken.” De aanpak van de mollenoverlast beleid illustreert naar haar mening dat er nog veel te verbeteren valt op het punt van dierenwelzijn in de gemeente. Burgers die daarover wat willen melden kunnen een email sturen naar [email protected]

 

Lees ook:GroenLinks hamert op veiligheid speelveldjes
Lees ook:Politiek voetbalveldje…
Lees ook:GroenLinks: ‘Niet meer asfalt op Bovenkerkerweg’
Lees ook:Opeens wél veilige doelpalen St. Philipsland
Lees ook:GroenLinks wil bescherming informeel ‘speelgroen’ kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.