GroenLinks: ‘Woonbeleid coalitie is een gemiste kans’

Tessa van Wijnen

Evenals PvdA en SP stemde GroenLinks vorige week tegen heeft tegen de Woonvisie van B&W. Van de oppositie ging alleen D66 ermee akkoord. De GroenLinks-fractie zegt er onvoldoende vertrouwen in te hebben dat de voorgestelde maatregelen de wachttijden voor sociale huurwoningen zullen verkorten. Zij denkt dat er helemáál niet voldoende woningen gaan komen voor Amstelveense woningzoekers. De fractie meent ook te weten dat de meeste sociale huurwoningen zullen worden geliberaliseerd en daardoor uit die sector vallen. Moties van GroenLinks om dat te voorkomen, door afspraken met de corporaties te maken, haalden het niet. “Struisvogelpolitiek, een gemiste kans,” noemt Tessa van Wijnen van GroenLinks wat er nu gebeurt. De coalitie steunt de visie van B&W dat er voldoende – zelfs 3000 teveel – sociale woningen zijn, zodat er niet moeten worden bijgebouwd. Het probleem is alleen dat er mensen met een te hoog inkomen wonen. En dat denken B&W voornamelijk op te lossen door duurdere huizen te bouwen om de ‘scheefwoners’ te verleiden daarheen te trekken. Wat volgens de oppositie niet massaal gaat gebeuren, mede doordat mensen met een inkomen tussen 33.000 en 45.000 euro in feite nergens heen kunnen. Zij verdienen eigenlijk teveel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een ‘Amstelveense’ hypotheek of dure huurwoning.Van Wijnen: “Het College houdt ons steeds voor mensen die aangewezen zijn op een sociale huurwoning te willen huisvesten, maar het wijst elke manier om dat te controleren van de hand. Dat is ongeloofwaardig.” GroenLinks is best voor doorstroming, maar dat kan volgens haar alleen door betaalbare koopwoningen en duurdere huurwoningen te bouwen. “Omzetten van sociale woningen tot betaalbare koopwoningen kan daarbij ook een rol spelen. Maar dan moet er wel worden bijgebouwd, want de huidige voorraad is net aan toereikend, “ zegt Van Wijnen. “Er wordt steeds gezegd dat we eigenlijk 3000 woningen teveel hebben, maar wethouder Groot moest tegenover de Raad toegeven geen rekening te hebben gehouden met bijvoorbeeld mensen die hier al werken, maar nog niet wonen en met mensen die om andere redenen een binding met de gemeente hebben. En een deel van die 3000 woningen wordt hoe dan ook geliberaliseerd.”

Lees ook:GroenLinks wil zicht op stijging huren vrije sector
Lees ook:GroenLinks: ‘B&W blijven onduidelijk over sociale woningen’
Lees ook:GroenLinks: afspraken met Eigen Haard gemiste kans
Lees ook:GroenLinks: zorg over gebrek goedkope woningen
Lees ook:BBA: goedkope woningen bouwen is zinloos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.