‘Bezuinigingen mogen kwetsbare burgers niet raken’

De noodzakelijke bezuinigingen bij de gemeente mogen niet ten koste gaan van de kwetsbare mensen in de Amstelveense samenleving. Ook moet het hoogwaardige, leefbare, veilige en sociale karakter van de stad zoveel mogelijk behouden blijven. Dat staat in de kersverse politieke agenda van de nieuwe collegecoalitie. Zij zegt een breed draagvlak voor het te voeren beleid te wensen, door een open gesprek met alle betrokken partijen (zoals burgers, bedrijven en instellingen). Er lijkt een compromis bereikt over het heikele onderwerp van de sociale woningbouw, bij de verkiezingen een essentieel twistpunt tussen VVD en andere fracties, in het bijzonder de PvdA. Het door de liberalen gewenste mikken op doorstroming, waardoor socialer woningbouw overbodig zou zijn, is gehandhaafd. Maar daarnaast voorziet de agenda ook in sociale woningbouw om de bestaande kernvoorraad in stand te houden.

Ook denken de collegepartijen aan afstemming van de huurprijzen voor sociale woningen op inkomstens. Dat zou dan voor in aanbouw zijnde en nog te bouwen projecten moeten gelden, om scheefwonen uit te bannen.  Daarvoor willen de partijen aansluiting zoeken bij een VROM-pilot. In de Bovenkerkerpolder hoeft, gelet op de in voorbereiding zijnde plannen, tot 2030 in elk geval net te worden gebouwd, meent de coalitie.  Regionaal wil de coalitie streven naar een voorkeursrecht voor Amstelveners, waar het om toewijzing van woningen voor studenten, starters op de koopmarkt en sociale woningen gaat. Negentig procent daarvan moet volgens de coalitie van VVD, CDA, ChristenUnie, Burgerbelangen en Ouderencombinatie naar Amstelveners gaan. Zij wil verder, om te ver doorgevoerde verdichting van de bebouwde kom, alle bouwprojecten daar nog eens kritisch tegen het licht houden om na te gaan of zij – bestuurlijk of contractueel – nog zijn aan te passen of te stoppen.    

De agenda is getiteld: ‘Samen naar nieuwe wegen voor een duurzame toekomst”, een motto dat waarschijnlijk ook in overeenstemming zou zijn geweest met de verkiezingsprogramma’s van alle andere (oppositie) partijen.

De coalitie wil een nog meer klantgerichte, dienstbare en efficiënte gemeentelijke organisatie. Verder wil zij op het terrein van de sport primair inzetten op breedtesport. Nu een nieuw te bouwen topsporthal van de baan is, wil zij onderzoeken of de Emergohal, na renovatie, als zodanig kan dienen. Wat de coalitie betreft blijven de volkstuinen aan Langs de Akker bestaat en worden die niet opgeofferd voor de A9-plannen.

Met een bezuiniging van ruim 2,5 miljoen, denkt het nieuwe college voor volgens jaar een sluitende begroting aan de raad te kunnen voorleggen. Onder meer worden lonen en prijzen door de lokale overheid niet geïndexeerd en denken de coalitiepartners een half miljoen euro te kunnen besparen op de ambtelijke processen.

Lees ook:PvdA wil bredere coalitie, maar zegt niet welke
Lees ook:Sociale woningbouw blijft Amstelveens stiefkind
Lees ook:Erfpacht en subsidie als impuls sociale woningbouw
Lees ook:Niet meer dan vier wethouders in college
Lees ook:Pols: ‘betaalbare woning kloof tussen PvdA en VVD’

8 reacties op “‘Bezuinigingen mogen kwetsbare burgers niet raken’

  1. de schoolmeester

    In het hele stukje is niets te vinden over de 11 miljoen die men wil gaan bezuinigen.
    -
    De VVD wil iets aan doorstroming op de sociale woningmarkt doen. (prima idee), maar los je het tekort aan deze woningen enkel maar op door de toestroom van mensen van buiten onze gemeente te beperken en die hier wel werken? Dat lijkt me toch een struisvogeloplossing. Waarom zoekt hij het ook niet in de bouw van woningen voor 1 en 2 persoonshoudingen, en verhoogt hij in kleine gezinswoningen de drempel niet van 2 naar 3 personen. ( zie de Witte Stad, ook beter voor de secondaire voorzieningen in deze wijk) Daarnaast heeft de hr.Raat het over meer samenwerking met de ons omringende gemeenten, maar zeker niet met de gemeente Amsterdam die uitpuilt van de woningen in de sociale sector. Vreemd, samenwerking OK, maar dan alleen op zijn voorwaarden.
    -
    Kortom jammer van die andere partijen, de maatschappelijke “apartheidspolitiek”van de VVD kan weer 4 jaar langer duren.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans van der Liet

    Ach gut, Bakker Bik heeft weer wat te klagen. De man die vindt dat we Afghanistan maar aan zijn lot moeten overlaten omdat we er toch zelf geen voordeel van hebben heeft wel een hart voor de sociale minima. Want: meer sociale woningen betekent meer stemmen van het proletariaat voor de linkse partijen en dan kunnen we in Amstelveen ook de twijfelachtige zegeningen van het reëel bestaand socialisme deelachtig worden. Het volkomen legale en redelijke woonruimtebeleid van de VVD te vergelijken met de misdadige Zuid-Afrikaanse apartheidspolitiek is weer volkomen misplaatst en smakeloos.

      /   Beantwoorden  / 
    1. De schoolmeester

      Waarom ga jij dan een niet een verloren oorlog voeren in Afghanistan door daar bermbommen op te ruimen voor een corrupt regiem? Dat hele gedoe van ons in Afghanistan is boerenbedrog. Jammer alleen dat vele jongens/meisjes van ons die daar bezig zijn nog geloven in dit sprookje.
      -
      Trouwens klopt het dat u het jammer vindt dat het proletariaat ook stemrecht heeft?

        /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Ik hoor net bij Buitenhof dat de door jou zo geliefde linkse partijen allen het BTW-tarief op vlees van 6 naar 19% willen verhogen. Tsja, zo wordt biefstuk eten weer iets voor de rijken. GL, SP, D66 en PvdA willen terug naar de 19e eeuw en de verworvenheden van het arbeidersvolk weer afpakken. Lekker dan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Afgezien van het feit dat veel vlees wordt geexporteerd, waardoor daarop in het geheel geen BTW in Nederland verschuldigd is…

        /   Beantwoorden  / 
  4. Hans van der Liet

    Precies. Pure symboolpolitiek dus, waarvan de kleine man de dupe wordt. Maar ja, al die goedverdienende linkse politici uit de A’damse grachtengordel zullen er geen runderlapje minder om eten.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Zozo, Frank Bikker is nog een defaitist ook. We zullen de sharia hier invoeren, eens kijken of je daar zo blij mee bent.
    Ik vind het niet jammer dat het proletariaat stemrecht heeft. Wel dat jij stemrecht hebt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. de schoolmeester

      Oh, ik merk dat goedkoop populisme je niet vreemd is, als dat in jouw kraam te pas komt, grootheidswaan evenmin.
      -
      Dus meneer van der Liet vindt het niet jammer dat het “proletariaat”stemrecht heeft, maar dat weerhoudt hem er niet van om ze constant apart te zetten. Bijvoorbeeld in aparte woonwijken, waardoor ze ook naar scholen met meer probleemgevallen moeten en meer misdaad tegenkomen om maar een voorbeeldje te noemen. Maar ja, dan heeft zijn bevoorrecht clubje er geen last van.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.