Alle politieke partijen beloven lief te zijn voor ondernemers

254196_424_1266244869185-DSC_0015_248x182[1]Ondernemers zijn bij alle partijen in de politiek aan het goede adres. Die indruk trachtten althans de respectieve lijsttrekkers te ventileren tijdens een door Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) en Kamer van Koophandel georganiseerde debat, dinsdag in Résidence Fontaine Royal. Maar intussen hadden de meesten geen oplossing voor het dreigende verlies van een afrit van de (overkapte) A9 naar de Keizer Karelweg, bij het Stadshart. En dát was nou net één van de hete hangijzers voor de ondernemers, vooral de detaillisten in het winkelcentrum. “Ik ben bang dat de nu aangegeven routes allemaal nieuwe fileroutes worden,” zei voorzitter Hans de Groot van de winkeliersvereniging. “Dit vraag om problemen. De partijen die nu aan het roer staan hebben daarvoor gezorgd, maar ik vrees dat we tegen een muur praten.”Dat sprak economiewethouder en CDA-lijsttrekker Jan-Willem Groot uiteraard tegen, maar hij leek de aanwezige ondernemers niet te kunnen overtuigen tijdens de door Martijn de Greve  van AT5 geleide discussie, aan de hand van stellingen. De SP, die voor het eerst aan de lokale verkiezingen meedoet, manifesteerde zich bij monde van aanvoerder Jeroen van Erp voornamelijk als tegenpartij, die voor geen van haar proefballonnen – over sociale woningbouw, gezondheid, hulp voor de minst draagkrachtige burgers etc. – een financiële onderbouwing wist te geven. De partij vindt in elk geval dat de tramlijnen 51 en 5 en het busstation gewoon moeten blijven bestaan. Ook pleitte Van Erp voor meer steun voor de kleine ondernemer en pogingen het geld meer weg te halen bij de grote concerns.

D66-lijsttrekker De Leur uiteraard weer eens voor meer invloed van de bevolking op het gemeentelijke beleid. Het door haar partij ongeveer heilig verklaarde referendum zou natuurlijk het mooist zijn, maar is in Amstelveen vooralsnog onhaalbaar. En ook ondernemers kunnen bij de partij melden wat zij willen. Zoiets van: u vraagt, wij draaien, schertste een ondernemer na afloop. En De Greve kon een vergelijking met Trots op Nederland op dat punt even niet onderdrukken.

Het te ontwikkelen A9 gebied (op en langs de tunnel van twee kilometer) moet volgens nagenoeg alle fracties groen worden. “Er moeten niet alleen woningen komen, maar ook voorzieningen, sportvelden, scholen, horeca en dienstverlening,” zei Jacqueline Koops van de ChristenUnie. VVD-er Herbert Raat zei te vrezen dat er óf alleen woningen óf alleen bedrijven komen. Voor beide moet volgens hem plaats zijn. En volgens Linda Roos van Burgerbelangen moet er een inhaalslag met eengezinswoningen worden gemaakt, want daarmee loopt Amstelveen volgens haar fors achter op het landelijke gemiddelde (51 tegen 71 procent).

Volgens Remco Pols (PvdA en nu wethouder wonen) moet woningbouw centraal staan bij de herontwikkeling van het tunnelgebied. En daarbij kiest hij voor veel sociale woningen, het tegenovergestelde van de VVD. Wim de Mol van de Ouderencombinatie (OCA) pleitte voor meer seniorenwoningen. “Over twintig jaar wonnen er 90 duizend mensen in Amstelveen, van wie zestig procent boven de 65 is,” waarschuwde hij. Van D66 moet het tunnelgebied ook een groen lint vormen en verder de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.

Voor het openbaar vervoer kan een doorgetrokken Noord-Zuidlijn niet de enige oplossing zijn, constateerden diverse woordvoerders. De fijnmazigheid van het lokale OV moet blijven of zelfs beter worden, betoogde Groot (CDA). “De reiziger moet niet de dupe worden van de Noord-Zuidlijn. GroenLinks, steeds kritisch ten opzichte van die lijn geweest, constateerde bij monde van Sander Mager dat Amstelveen het ook niet kan maken daar niet bij aan te sluiten als Amsterdam die aanlegt. Maar ook in zijn ogen moet de reiziger er beter en niet slechter van worden.

Lees ook:VVD wil alleen dure woningen
Lees ook:Ondernemers kunnen ambtenaar beter passeren
Lees ook:VVD houdt bijeenkomst tegen ‘verdichting’ van de stad
Lees ook:Pols: ‘betaalbare woning kloof tussen PvdA en VVD’
Lees ook:Ook provinciale ChristenUnie wil Bovenkerkerpolder groen houden

Eén reactie op “Alle politieke partijen beloven lief te zijn voor ondernemers

  1. peter

    Wie heeft de rekening betaald van al die 5g-menu’s vanaf: € 50,50.
    Het is toch godverdomme bij de wilde beesten af dat al die pluche
    zitters constant in de watten gelegd worden?

    Het is zum kotzen.

    Kan dat A’veen niet gewoon genuked worden?
    Dan is er ook plaats voor een golfbaan met lichtgevende golfballetjes.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.