Oppositie schuift van ‘hard’ naar ‘constructief’

De oppositie in de gemeenteraad begint nu al in te binden. Nadat fractievoorzitter Sander Mager van GroenLinks – samen met D66 in de nieuwe collegecoalitie ingeruild voor de VVD – eerst een keihard gevecht had aangekondigd, wil hij nu ‘constructief’ oppositie voeren. Dat bleek woensdagavond (12 juli) in het raadsdebat over het collegeprogramma.

De partij stemde overigens, evenals D66 en ChristenUnie, tegen die voorgenomen uitvoering van de eerder gepresenteerde politieke agenda. De drie fracties vonden het allemaal wat te vaag en te weinig concreet. Ook zitten er elementen in waar zij zich niet mee kunnen verenigen. Kritiek heeft de oppositie op de benoeming om louter politieke redenen van een vijfde wethouder waarmee zes ton is gemoeid plus een riante wachtgeldregeling na de zittingstermijn.

Maar gedoodverfde oppositieleider Sander Mager kondigde nu aan dat zijn roep om duidelijke ambities en lef van het college niet is bedoeld het daar ‘straks gemakkelijk op te kunnen afrekenen als de lat te hoog blijkt te liggen.’ Mager: “Groen Links wil niet dat u uit angst zich beperkt tot het minimaal haalbare, maar dat wij vanuit ambitie ons richten op het maximaal haalbare. Wij zullen u nooit afrekenen op het eventueel niet halen van een doel, maar op de argumenten voor het niet halen ervan. Daar mag u ons aan houden.”

Het uitvoeringsprogramma en de financiële kadernota hellen volgens GL ‘naar links over, vooral door gebrek aan concrete ambities.’

D-66 raadslid De Leur constateerde dat in april door de oppositiepartijen ingediende amendementen en moties over de politieke agenda hooghartig door de coalitie als ‘overbodig’ terzijde zijn geschoven, maar dat de strekking ervan nu wel in het programma is terug te vinden. Volgens De Leur en andere raadsleden in de oppositie krijgt de jeugd in het nieuwe programma te weinig aandacht, maar wethouder Yeter Tan wees er op dat jeugdbeleid over tal van hoofdstukken is verdeeld, zoals onderwijs, sport, wonen, werken, veiligheid en de stichting twee nieuwe jeugdcentra. “Volgens mij is er nog nooit zoveel gedaan voor de jeugd,” aldus Tan.

De coalitiepartijen putten zich uit in toezwaaien van lof aan het college. “Een college om te zoenen,” kon PvdA-fractievoorzitter Gerben Drost zelfs, nu het pas een paar maanden functioneert, al vaststellen. “Een college dat van buiten naar binnen denkt en van binnen naar buiten doet. Enige wens die hij zo ongeveer nog heeft is dat iedere wethouder een burgerspreekuur gaat houden.

Lees ook:Grimmige confrontatie coalitie en oppositie in raad
Lees ook:Oppositie vreest afblazen A9-tunnel door college
Lees ook:PvdA schuift aan bij college
Lees ook:Mager
Lees ook:College doet huiswerk jeugdbeleid over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.