De collegecoalitie is rond. Nadat eerder Burgerbelangen er al bij was
gehaald, is dat nu ook gebeurd met verliezer PvdA. GroenLinks, die Sander Mager als kandidaat voor het wethouderschap in stelling had gebracht, is teleurgesteld. De fractie, die net als de PvdA een zetel verloor, zegt ook verbaasd te zijn. In de gemeenteraad heeft zij met vier zetels er nog altijd één meer dan de PvdA. De coalitie bestaat nu, naast VVD (9 zetels) en D66 (8 zetels) uit Burgerbelangen (4 zetels) en PvdA (3). In totaal steunt het college dus op een meerderheid van 24 zetels in de raad. Het betekent dat PvdA-lijsttrekker Jeroen Brandes nu wethouder wordt, naast Peter Bot (BBA), Maaike Veeningen (D66) en Herbert Raat (VVD). GroenLinks zegt dat graag haar bijdrage aan de coalitie had geleverd, maar nu als grootste oppositiepartij het college kritisch te zullen volgen. Zij zal haar best doen om invloed uit te oefenen. Volgens fractievoorzitter de teleurgestelde Axel Boomgaars van GroenLinks ontstaat nu een voornamelijk liberaal college en leggen de coalitiepartijen “een waardevolle inhoudelijke en bestuurlijke partner” naast zich neer.
Boomgaars: “We hebben afgelopen jaren goed samengewerkt met de andere partijen en de relaties zijn goed. Maar dat blijkt nu, na de verkiezingen, niet genoeg voor vertrouwen of een goed gevoel. Dat is merkwaardig. Zeggen dat het op basis van de inhoud niet mogelijk was met GroenLinks lijkt me ronduit kolder. Qua partijprogramma’s hebben we genoeg gelijkenissen en de gesprekken waren positief. Wij zagen een sociaal-liberaal college met groene koers graag zitten. De kern is echter volledig liberaal geworden met VVD/D66/BBA die al een meerderheid hebben, daarna is de PvdA er nog bijgehaald voor de sociale omlijsting.”
Boomgaars zegt wel optimistisch te willen blijven. “Wij zijn geen partij die oppositie voert om het oppositie voeren, maar zullen het nieuwe college op de inhoud zeer scherp blijven volgen. De gemeente staat misschien wel voor haar grootste uitdagingen in tijden. Dat vraagt om inhoudelijke en bestuurlijke slagvaardigheid. VVD, D66, BBA en PvdA zullen zich op dat terrein moeten bewijzen. Juist omdat samenwerking er wat mij betreft best in zat, is het ook aan ons om te laten zien waar GroenLinks het beter zou doen.”
Hij denkt overigens in de oppositie niet volledig met lege handen te blijven staan. “Afgelopen jaren hebben we ook als oppositiepartij op de inhoud successen kunnen boeken. Als de sfeer tussen de partijen zodanig blijft dat het belang van de stad vóór gaat op eigen politiek gewin of blokvorming, zie ik genoeg kansen om invloed uit te oefenen en samen te werken.”
D66 wilde waarschijnlijk een beetje ‘links’ naast de VVD en bijwagen Burgerbelangen. Maar de kandidaat wethouder van GroenLinks, Sander Mager, was de VVD mogelijk een te sterkte persoonlijkheid ter linker zijde binnen het college, waarin nu Herbert Raat de enige met vier jaar bestuurlijke ervaring is. Mager heeft zich gedurende jarenlang raadslidmaatschap en als fractieleider een slimme debater en snelle denker getoond. Waarschijnlijk zaten de andere deelnemers aan het college daar niet op te wachten.
Lees ook:Raat en Veeningen wethouders in nieuw college
Lees ook:Nieuwe coalitie: VVD, PvdA en CDA
Lees ook:Axel Boomgaars gaat GroenLinks leiden
Lees ook:GroenLinks verwijt college ‘holle kreten’
Lees ook:Gevoel en vertrouwen
Smerig kiezersbedrog. Zou Oudkerk hier iets mee te maken kunnen hebben?
Of zouden ze die Jeroen Brandes binnengehaald hebben om als er iets fout gaat dat bij de PVDA te dumpen? Een soort van “fall guy” zoals dat zo mooi heet.
Met verbazing las ik recent het bericht dat het koppel VVD/D66 in al haar wijsheid de PvdA bij de coalitiegesprekken getrokken heeft. Een even vreemde als domme move.
Voor de meerderheid was dit niet nodig immers samen met de BBA was de meerderheid reeds ruim verkregen. De vraag rest dus waarom dit dan toch gebeurt. Wellicht wordt na afronding van de gesprekken het een en ander duidelijk gemaakt. De democratische transparantie vereist dit in mijn ogen, wat in dit land helaas niet altijd wil zeggen dat het ook gebeurt.
De combinatie VVD/PvdA staat (zo heeft de landelijke praktijk inmiddels wel uitgewezen) voor gegarandeerd verlies. Wellicht speelt hierbij de linkse signatuur van wethouder Raat een rol. Ik vind het persoonlijk onbegrijpelijk dat de Amstelveense VVD kiezer hem deze vrijheid en speelruimte heeft gegeven. So wie so is op haar lijst van reëel verkiesbare kandidaten van geen enkele vorm van vernieuwing blijk gegeven.
Als men er dan toch willens en wetens een vierde partij bij wil halen had dan aan het CDA gedacht. Zeker mijn partij niet maar het had wel twee, in mijn ogen, belangrijke voordelen met zich meegebracht te weten:
1. Een wethouder met (financieel) bestuurlijke ervaring
2. Een wethouder met een initieel heldere visie met betrekking tot het Stadshart
Ik meen dat beide punten een absolute meerwaarde voor Amstelveen hadden betekend.
Nu dreigen wij te worden opgescheept met een links college en een linkse oppositie in de raad. Zo ken ik Amstelveen niet.
Met recht de ondergang van de PvdA.
Wat een stelletje minkukels. En als ik iemand van die club het woord sociaal in de mond hoor nemen, krijg ik spontaan br…neigingen. Hoe kun je je eigen nest zo vervuilen!