Oppositie vreest afblazen A9-tunnel door college

Sander Mager (GroenLinks) .....geen duidelijk doel...

Sander Mager (GroenLinks) .....geen duidelijk doel...

De oppositie in de gemeenteraad heeft, zoals viel te verwachten tegen de politieke agenda van het nieuwe college gestemd. Volgens fractievoorzitter Sander Mager van GroenLinks hebben B&W te weinig aangegeven in welke richting zij de noodzakelijke bezuinigingen zoeken, c.q. waar precies de klappen vallen. Hij en Catharina de Leur van D66 vinden ook dat er twijfel is gezaaid over de A9 tunnel. Het college heeft aangegeven het gebied te willen beperken dat moet worden ontwikkeld om de bijdrage van 100 miljoen voor de tunnelbouw te kunnen opbrengen. Door het gebied te verkleinen komt er mogelijk minder geld op tafel en voor De Leur was het de vraag of het project dan volledig wordt afgeblazen. Zij wilde ook meer inzicht in wat de gemeente met groen, onderwijs en jongerenwerk doen. Daarop mag wat haar betreft niet worden bezuinigd.Een motie van SP en GroenLinks werd verworpen. Daarin werd het college een raming gevraagd van de financiële effecten van elk van de in de agenda genoemde ambitie, inclusief de dekking daarvan. Voor de motie stemden, behalve de indieners, PvdA en D66. Volgens De Leur had in de agenda al moeten staan hoe het college de begroting voor het komende jaar denkt sluitend te krijgen. CDA-fractievoorzitter Jonker verweet de oppositie van een pas aangetreden college al zo ongeveer alle uitgewerkte raadsvoorstellen voor de komende jaren te willen hebben. Volgens hem komt de beperking van het A9-gebied er vooral op neer dat het college de volkstuinen wil sparen.

Mager verzette zich vooral tegen de opvatting van B&W dat zij Amstelveense woningen primair voor Amstelveners wil houden. Dat zou een wijziging van de regionale regelingen noodzakelijk maken. GroenLinks meldde weinig te voelen voor een op ‘eigen volk eerst’ gestoeld beleid. De titel van de politieke agenda is: ‘Samen naar nieuwe wegen voor een duurzame toekomst’, maar Mager had ‘Zonder duidelijk doel, maar met een gevoel gezellig aan de Poel’ treffender gevonden naar zijn zeggen.

PvdA-fractieleider Veenboer vreest dat de sociale woningbouw, een prioriteit van zijn partij in het verkiezingsprogramma, aan banden wordt gelegd. De woningbouw blijft onder het huidige college beperkt tot aanhouden van de bestaande zogenoemde kernvoorraad en nieuwbouw mag alleen als daarbij ondergrondse parkeergelegenheid wordt geschapen, constateerde hij. Daarmee wordt naar zijn mening sociale woningbouw financieel onhaalbaar. Volgens de SP wordt ook in Amstelveen de crisis afgewenteld op de minst draagkrachtigen. Fractievoorzitter Van Erp pleitte voor sociale woningbouw in de Operabuurt en worden huurders in Amtelveen tweederangsburgers, omdat zij minder faciliteiten genieten dan kopers. Hij noemde in dat verband ook de fiscale aftrek van hypotheekrente, die uiteraard een landelijke regeling is.

Lees ook:De Leur blijft fractievoorzitter D66 en gaat ‘keihard in oppositie’
Lees ook:Oppositie schuift van ‘hard’ naar ‘constructief’
Lees ook:GroenLinks wil buurtpark aan Marne
Lees ook:Oppositie ‘baalt’ van coalitie en nieuw college
Lees ook:Grimmige confrontatie coalitie en oppositie in raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.