College doet huiswerk jeugdbeleid over

Aan de vooravond van de woensdag (6 februari) gehouden gemeenteraadsvergadering hebben B&W hun beleidsnota over jeugd en veiligheid afgevoerd van de agenda. Uitvoering daarvan kost 800 duizend euro. Verantwoordelijk wethouder Tan gaat, als gevolg van de zware politieke kritiek, haar huiswerk over doen. Het college vat de tijdens een raadscommissie opgestoken storm van kritiek op als ‘betrokkenheid' van de raad. Behalve van de oppositie kwam het ongenoegen ook van coalitiepartner VVD. In de brief zegt het college nota te hebben genomen van de door de raad uitgesproken behoefte aan ‘nadere bespreking van een aantal voorstellen.'

De meerderheid van het politieke spectrum vond de meeste voorstellen van B&W te weinig beargumenteerd, het tijdspad ondoorzichtig en de financiële onderbouwing nauwelijks aanwezig. Ook zag men te weinig samenhang in de onderdelen van het voorgestelde beleid en er werd gesproken over ‘symptoombestrijding.' De oppositie had er in de commissie voor gepleit het op probleemjongeren gerichte repressieve deel van de nota (handhaving van de openbare orde), waarvoor de burgemeester verantwoordelijk is, wel uit te voeren. Dat zou een knip in de voorstellen betekenen. Voor het meet op preventie gerichte beleid zou dat een nieuwe beleidsnota moeten komen. Maar B&W besloten de totale beleidsnotitie terug te nemen en te vernieuwen.
"Wat een vertoning," reageerde Sander Mager van GroenLinks. "Na een minimaal beargumenteerd raadsvoorstel volgt nu een minimaal beargumenteerde intrekking. Dit is niet meer alleen beschamend voor de verantwoordelijk wethouder, maar voor het hele college. GroenLinks en andere fracties vroegen zich ook af hoe het, nu nog niet het gevraagde geld op tafel komt, verder moet met de handhavingmaatregelen. Die waren volgens burgemeester Van Zanen namelijk heel urgent. Maar Van Zanen reageerde dat er nog even voldoende geld is uit de zogenoemde kwaliteitsimpuls om voort te kunnen, zodat de repressie niet stagneert. Hij kondigde aan dat uiterlijk in april een nieuw integraal voorstel voor het jeugdbeleid op tafel ligt.
B&W meldden in hun brief dat het onderwerp nog eens uitgebreid aan de orde zal komen in een raadsbrede thema-avond op 21 februari. Dan zal ook een klankbordgroep uit de raad worden samengesteld. De uitkomsten van die avond worden in het aangepaste voorstel betrokken.

 

Lees ook:Gemeenteraad verwacht bij begroting concreet beleid
Lees ook:‘Jeugdbeleid B&W moet van tafel’
Lees ook:PvdA: ‘Onduidelijkheid over Cardanus heeft te lang geduurd’
Lees ook:VVD geeft college onvoldoende voor financieel beleid
Lees ook:CDA: voorstel bestuurlijke vernieuwing te abstract

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.