Gemeenteraad verwacht bij begroting concreet beleid

Kees Noomen     .....beetje nerveus.....

Kees Noomen .....beetje nerveus.....

 Dat de zogenoemde kadernota van het pas aangetreden nieuwe college van B&W nog weinig concreets over de begroting voor volgend jaar laat zien, wil de gemeenteraad wel voor lief nemen. De nota wijkt daarmee af van wat al jarenlang gebruikelijk is. De raad onthield zich bij de behandeling ervan, woensdag, daarom van algemene beschouwingen. Maar hij liet wel weten dat er in november, als de begroting op tafel ligt, glasheldere keuzes moeten worden voorgesteld. “Zo gemakkelijk als nu zal het dan niet gaan,” waarschuwde fractievoorzitter Noomen van coalitiepartner VVD zijn partijgenot en wethouder financiën Herbert Raat. “Wij worden een beetje nerveus.” De oppositie stemde, met uitzondering van D66, tegen een strategische herbezinning op nieuwe grondexploitaties en tegen een bezuiniging van 2,5 miljoen euro volgend jaar, oplopend tot ruim elf miljoen euro in 2014. PvdA, GroenLinks en SP vonden dat de kadernota te weinig heldere informatie geeft om daarmee nu al in te stemmen.De PvdA kon zich ook nog niet verenigen met het aan de kadernota gekoppelde voorstel extra middelen uit te trekken voor buitensportaccommodaties en instandhouding van de Emergohal. Het kwam er op neer dat de oppositie de nota eigenlijk alleen voor kennisgeving wilde aannemen. “In de nota staat geen enkel beleid, er zijn alleen financiële overwegingen in te vinden,” zei Albert Maarse van GroenLinks. PvdA-fractievorzitter Dolf Veenboer zei zich overigens wel te kunnen vinden in de ingezette koers. Fractievoorzitter Linda Roos van Burgerbelangen (BBA) bejubelde op voorhand het collegebeleid, nu haar partij voor het eerst in B&W participeert. Het is tijd voor stabiel financieel beleid, waarin geld wordt vrijgemaakt voor scholenbouw en sportaccommodaties, zei ze. “Wij hadden al jaren geleden een ander beleid in moeten zetten, in plaats van er een big spender mentaliteit op na te houden.” Roos wilde ook wel eens weten wat de gemeenteraad en raadscommissies eigenlijk kosten en of korter vergaderen en minder vragen stellen het goedkoper zouden kunnen maken. Maar dat is een zaak van de raad zelf, constateerde Raat. Hij wilde overigens best eens bij de begroting de kosten van de raad in kaart brengen.

Volgens de SP is de kadernota nauwelijks meer dan een ruwe schets van het beleid op de achterkant van een sigarendoosje. Hij begreep overigens wel dat het college tijd nodig heeft om met concrete voorstellen te komen over waar wel en niet de klappen gaan vallen bij het bezuinigen.

Volgens Raat verdient Amstelveen dat de raad goede besluiten kan nemen op basis van goed uitgewerkte en onderbouwde voorstellen. “Alle ambities moeten wel worden gefinancierd. Over de door de gemeente gewenste A9 tunnel, waarvoor Amstelveen 100 miljoen euro moet ophoesten, zei hij dat ook Rijk en Provincie hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Als zij dat niet doen, komen wij bij de gemeenteraad terug. Tot nu toe heeft de provincie er niets voor uitgetrokken.”

Lees ook:Gemeentebegroting: sparen voor toekomst
Lees ook:Raat: ‘Financieel voert gemeente Drees-beleid’
Lees ook:Raad wil meer geld voor de fiets
Lees ook:Binnenkort duidelijkheid over bijdrage A9-tunnel
Lees ook:SP wil óók financieel beleid kunnen steunen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.