Gemeentebegroting: sparen voor toekomst

Toekomst gericht is volgens de gemeente de laatste begroting van het nu zittende college van B&W, waarvoor de contouren al in de zogenoemde Kadernota 2018 vast lagen. Volgens de gemeente bevat haar huishoudboekje veel incidentele investeringen en een spaarpot voor morgen, waarin ‘sparen vooraf’ gerealiseerd. In totaal beloopt de begroting ongeveer € 200 miljoen.

Wethouder Herbert Raat van Financiën (VVD) acht een moeilijke tijd achter de rug en de financiën op orde. “Deze begroting biedt een goed perspectief, waarbij de begroting niet is volladen met schulden. We sparen vóór en investeren ín de toekomst. Zo repareren we het dak als de zon schijnt en voorkomen we dat onze kinderen en kleinkinderen het tafelzilver, zoals de sportvelden, noodgedwongen moeten verkopen,” zegt hij.

Lange termijn

In de begroting staat voor bijna 30 miljoen euro aan nieuwe voorstellen en voor ruim 1 miljoen euro structureel (uitgaven die jaarlijks terug komen). Er wordt onder meer geïnvesteerd in een nieuwe sportvoorziening bij het Hermann Wesselink College, het digitale systeem en rekening gehouden met de door de gemeente geconstateerde toenemende (internationale) populariteit van de stad.

Sparen vooraf

De inkomensstroom die binnenkwam via nieuwe woonwijken, bedrijfsterreinen en kantorenlocaties loopt ten einde. De gemeentelijke grenzen van Amstelveen zijn letterlijk bereikt. Daarom is vorig jaar bij de Kadernota een jaarlijks bedrag opzij gelegd om ook naar de toekomst toe het Amstelveense voorzieningenniveau betaalbaar en in stand te houden. De gemeenteraad heeft bij deze Kadernota een gedachten vormende notitie gevraagd om richting te geven aan de verdere uitbouw van dit beleid. Die krijgt de gemeenteraad in oktober.

De gemeenteraad bespreekt de begroting in de week van 16 oktober 2017 in alle commissies en op woensdag 8 november 2017 in de raadsvergadering.

 

 

Lees ook:Gemeente blijft sparen voor toekomst
Lees ook:ChristenUnie wil geld sparen voor wijken
Lees ook:D66 wil nog eerder sparen dan Raat
Lees ook:Provincie juicht ‘sparen vooraf’ toe
Lees ook:Raad wil meer geld voor de fiets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.