SP wil óók financieel beleid kunnen steunen

Joep van Erp

De fractie van de SP in de gemeenteraad, die de laatste jaren standaard als enige tegen zowel Kadernota als begroting stemde, zou deze keer ook graag ermee instemmen. De raad stelt tenslotte de financiële kaders vast en de SP maakt is deel van die raad. Maar aanvullende voorstellen van haar worden vrijwel altijd door de meerderheid verworpen.

In de politiek gaat het er doorgaans niet om wat men zegt, maar wie dat doet. Toen de SP jaren geleden met het voorstel kwam de Voedselbank financieel te steunen, werd zij bijna weggelachen omdat zo’n instantie in het keurige Amstelveen niet nodig zou zijn. Vijf maanden later kwam de VVD met exact hetzelfde voorstel en werd het door iedereen aanvaard.

Volgens de SP gaat er volgens de Kadernota, waarin de contouren van de begroting zichtbaar zijn, veel naar ‘harde projecten’ en vreest zij voor het sociale domein, is ICT een bodemloze put en gaan de kosten voor de A9 – die nu op bijna 50 miljoen staan – aardig in de richting van de € 100 miljoen, die Amstelveen ooit contractueel zou moeten betalen als bijdrage aan een tunnel.

De SP vreest ook toenemende overlast door evenementen in het Amsterdamse Bos. Zij is voorstander van een hoger OZB-tarief, zeker nu het relatief lage een negatieve invloed heeft op de uitkeringen van het Rijk aan de gemeente.

Straf

Wethouder Herbert Raat (VVD) van Financiën was het er niet mee eens dat de A9-kosten in de richting van de € 100 miljoen gaan. Hij brak destijds het contract over die bijdrage open, waarna er een andere oplossing voor overkapping van de verbrede rijksweg kwam. Hij wees er ook op dat de € 100 miljoen nog konden oplopen, omdat de gemeente voor overschrijdingen verantwoordelijk was. “Het bedrag was dus risicodragend en dat moet je niet willen. Wij hebben het teruggebracht naar andere oplossingen”, zei hij. Intussen moet er nu € 9 miljoen bij voor extra overkapping bij het oude KPMG gebouw en verdieping van de weg in het Oude Dorp. “Dat is ontzettend veel geld”, gaf hij toe, al hoopt hij dat het door medewerking van de eigenaar van het KPMG-pand iets minder wordt. Hij klaagde er wel over dat Den Haag gemeenten straft die OZB verlagen.

 

Lees ook:D66 wil zes miljoen in groen pompen
Lees ook:‘Raad moet controle op openbaar onderwijsgeld houden’
Lees ook:Park en horeca rond overkapping Oude Dorp A9
Lees ook:Gemeente dekt zich in voor toenemende financiële risico’s
Lees ook:Bezuiniging Elsenhoven teruggedraaid

9 reacties op “SP wil óók financieel beleid kunnen steunen

 1. Rode Paprika

  Maw als het over geld gaat klaagt hij, maar als het over mensen gaat moet je zeker niet klagen als mens. Dat is Amstelveen ten voeten uit. We zullen over tig jaren horen of die limiet overschreden is. Ik stel nu al dat dat gaat gebeuren. En wat de OZB betreft, nee Raat die moet omhoog in Amstelveen. U kunt niet leven van slechts bouwen voor de happy view en de rest van de Amstelveense bevolking negeren.
  En denk daarbij ook even aan die zorghuizen die totaal aan uw aandacht voorbij zijn gegaan. En vooral aan de medewerkers. En uw evenknie Brandes mag wel eens iets doen aan de verkeersveiligheid en dan niet de papieren werkelijkheid, maar de dagelijkse benauwde situatie. En Veeningen kan per direct vertrekken. Badjes, Bogen, monumentjes en noem maar op. Maar dat was uiteraard al ingecalculeerd, want Veeningen weg betekent Raat er nog iets bij.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Elias

  Sinds wanneer heeft de gemeente iets te zeggen in zorgcentra. Raat was de eerste bestuurder van een gemeente in Nederland die naar de inspectie liep met klachten (doorgaans is het familie). Maar hij ging ervan uit dat in Nieuw Vredeveld Amstelveners wonen. Maar u weet er natuurlijk veel meer van.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Ik vind het heel goed van Raat dat hij een precedent heeft geschapen door als wethouder zo’n Huis te bezoeken. Elke politieke partij had dit al jaren eerder moeten doen. Elke partij die zich niet hierbij aansluit verdient een bewijs van opportunisme op papier in drievoud.

     /   Beantwoorden  / 
   1. F. Wijlens

    Yep idd. Nu zijn er van die figuren die continu zogenaamd voor die bejaarden hetzen tegen dit college. Zelf zouden ze niet weten hoe een bejaardenhuis er van binnen uit ziet laat staan dat ze weten hoe de zorg in ons land of gemeente in elkaar steekt.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Frank

    Sorry moet zijn bewijs van politieke domheid. Hij heeft er wel tv NH mee gehaald .

      /   Beantwoorden  / 
 3. Tinus Trekveer

  En laat de SP nou toch ook massaal aanwezig zijn in Hamburg om liefdevol en verbindend en vooral vreedzaam de boel te slopen.

  Maar daar hoor je het kader dan weer niet over. Wel dat Plasterk iets gaat doen over hun fiscale truukjes m.b.t. de afdracht. En terecht. E.e.a. beteknt wel dat ze nu in Nederland de boel gaan slopen, vreedzaam wel te verstaan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Peter

  En laat de VVD het zijn die massaal groen licht geeft om banken leeg te roven, fiscale regels te omzeilen en de Vinex-trut-VVD-er laat opdraaien om bezuinigingen te steunen. En diezlefde Vinex-VVD-er begrijpt niet dat hij in werkelijkheid zichzelf tekort doet. Maar ja, dat wordt in zijn HBO-cursusje niet verteld. Hij wordt helemaal uitgekleed door het rode gevaar. John Lanting is er niets bij. En maar laurierkersen eten. Die heerlijke tijd, de tijd van de kersen. Als lieflijke merel en nachtegaal zoet
  feesten gaan geven. De meisjes verliefd als nog nooit van hun leven. De jongens verhit van een zomerse gloed. Die heerlijke tijd, de tijd van de kersen. De nachtegaal zingt zo verleidelijk zoet….

    /   Beantwoorden  / 
 5. F. Wijlens

  @Peter,

  Wist je dat in talloze socialistische geschriften beschreven staat dat iedereen die wat meer centjes heeft beroofd en in een heropvoedingskamp opgesloten moet worden? Wist je dat in socialisme zaken als democratie, rechtsstaat, scheiding der machten, vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van de pers, vrijheid van ondernemerschap etc etc in het geheel niet voorkomen? Wist je dat wanneer er een groep mensen is die zichzelf socialisten noemen, dat wanneer zij een partij oprichten en dat de socialistische partij noemen, dat het hier dan gaat om een stelletje agressieve dieven en dat het dan een de facto criminele organisatie is?

  Wist je dat de SP geen functionerende partijdemocratie heeft? Wist je dat tijdens de laatste verkiezingen voor het leiderschap van de partij de gedoodverfde winnaar, Sharon Gesthuizen, op de meest vuile DDR-achtige wijze van de overwinning is afgehouden? Dit door het partijkader? Wist je dat de SP aan gigantische belangenverstrengeling doet? Wist je dat de SP al decennia lang dictators verheerlijkt die de meest grove mensenrechtenschendingen plegen? Wist je dat?

  This lady is for turning:
  https://www.youtube.com/watch?v=p9NB_kENBhs

    /   Beantwoorden  / 
  1. Peter

   @Wijlens
   Wel een kunst om zoveel onzin met zoveel overtuiging te deponeren. Je zou het in de Doema niet slecht gedaan hebben.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.