‘Jeugdbeleid B&W moet van tafel’

Volgens Burgerbelangen (BBA) heeft jeugdwethouder Yeter Tan, die in de raadscommissie Burgers & Samenleving felle kritiek kreeg op haar beleid, zich weinig beweeglijk opgesteld. De fractie gaat woensdag (6 februari) in de gemeenteraad om ingrijpende verandering van het jeugdbeleid aandringen. Behalve Yeters eigen PvdA en coalitiegenoot CDA, hebben eigenlijk alle partijen – inclusief de tot de coalitie behorende VVD – moeite met de recent uitgebrachte nota Jeugd en Veiligheid. Daarin had overigens ook burgemeester Van Zanen een aandeel, namelijk voor zover het handhaving van de openbare orde – de repressieve aanpak – betreft. Met dat deel kan de raad zich wel verenigen, bleek in de commissievergadering.

 

Tan is verantwoordelijk voor de preventieve aanpak. Die ligt onder politiek vuur. BBA zegt verbaasd te zijn dat er tot nu toe geen gewijzigde voorstellen van het college zijn gekomen, terwijl de gemeenteraad woensdag moet beslissen. De fractie zegt meer samenhang in het beleid te willen. Ook andere partijen hebben daar op aangedrongen. Enerzijds zou strafbare overlast direct en hard moeten worden aangepakt, anderzijds is volgens hen een duidelijk preventieprogramma nodig, waarvan ook educatie deel zou moeten uitmaken. Volgens BBA moeten ook sport en scouting krachtig worden ondersteund.
Het college wil acht ton extra voor het jeugdbeleid uittrekken, waarmee het totaal op bijna twee miljoen komt. BBA stelt voor 170.000 euro aan preventie-inzet te voteren voor een team dat zowel toezicht kan houden als zonodig direct interveniëren en daarbij zowel jongeren plus ouders aangesproken. Ook pleit de fractie voor flexibeler openingstijden van jongerencentra, in overleg met de buurten. In de nu gepresenteerde, volgens haar financieel slecht onderbouwde, plannen van B en W ziet zij niets. De nota over jongerenparticipatie, die onder meer de opzet van een gemeentelijke Hyves á 25 mille inhoudt, moet volgens BBA door het college worden ingetrokken. "Alsof je met Hyves, vooral bedoeld om met vriendjes en vriendinnetjes op internet te chatten en foto's/video'tjes uit te wisselen, gemeentelijke participatie bereikt," zegt BBA-raadslid De Jong.

 

 

Lees ook:B&W willen ook van jongeren meer zelfredzaamheid
Lees ook:Cardanus belooft beterschap met uitvoering jeugdbeleid
Lees ook:CDA: onmiddellijk uitgaven opschorten
Lees ook:GroenLinks: fiets moet norm zijn in Amstelveens verkeer
Lees ook:Ook Burgerbelangen vindt jeugd(vandalisme)beleid niks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.