Cardanus belooft beterschap met uitvoering jeugdbeleid

Welzijnsstichting Cardanus heeft de gemeente een verbeterplan aangeboden om tot betere uitvoering van het jeugdbeleid te komen. Als verbetering van het jeugd- en jongerenwerk uitblijft, gaat de gemeente bij andere aanbieders een offerte vragen. Cardanus wordt gesubsidieerd op basis van afspraken over geleverde en geoffreerde producten. B&W hebben een nieuwe beleidsnota voor jeugd en veiligheid n aar de raad gestuurd, nadat de vorige goeddeels politiek was afgeserveerd. In de nieuwe nota is aanpak van overlast door een belangrijk onderdeel. Ook zijn maatregelen voorgesteld om daar meer inzicht in te krijgen.

Uitgangspunt in de nieuwe nota is dat ongeorganiseerde vrijetijdsbesteding past bij de behoeften van jongeren. Met de meeste jongeren gaat het goed, met een deel gaat het fout. Zij zorgen in groepsverband voor hinder en overlast. Het college stelt voor die aan te pakken mede vanuit de vijf programma's (vrijetijdsbesteding, preventieve jeugdzorg, participatie, schoolloopbaan op maat en wonen) die samen het jeugdbeleid vormen.

Op basis van de vijf programma's kiest het college voor maatregelen om de hinder en overlast beter te kunnen beheersen. Het gaat om maatregelen als extra inzet van een interventieteam voor contact met jongeren en hun ouders; verruiming van het openstellen van jongerencentra; het realiseren van culturele- sport- en andere voorzieningen en activiteiten voor de totale jeugd in Amstelveen. Met de uitvoering van het beleid is zeven ton gemoeid

Lees ook:Mosquito tegen overlast blijft gehandhaafd
Lees ook:B&W willen ook van jongeren meer zelfredzaamheid
Lees ook:Coalitie eensgezind achter nieuw jongerenbeleid B&W
Lees ook:Nieuw gemeentelijk actieprogramma voor de jeugd
Lees ook:Acht ton voor bestrijding jeugdoverlast

10 reacties op “Cardanus belooft beterschap met uitvoering jeugdbeleid

  1. Rob Nijkamp

    Met de uitvoering van het beleid is zeven ton gemoeid. Een bedrag wat ruim boven het aanbestedingsbedrag uitkomt. Dus Amstelveen, pak bestuurlijk de aanbesteding op en zet deze uit. Een uitkomst kan zijn dat Cardanus hier als beste uit komt, maar de contractafspraken zijn dan duidelijk.

      /   Beantwoorden  / 
  2. David de Jong

    Rob: aanbesteden is voor zover mij bekend (helaas) wat wet- en regelgeving betreft niet verplicht voor de subsidiering van welzijnstaken (zijn uitgezonderd). Hoezeer mijn partij hier voorstander van is, zaak is voor ons een meerderheid hiervoor te verkrijgen!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rob Nijkamp

    David, door je openingszin waar in staat “voor zover mij bekend” geef je aan dit niet te weten. Dus als Politiek uitzoeken en proberen een aanbesteding te realiseren ook als het niet nodig mocht zijn. Als BBA staat voor aanbesteden waarom lees ik dan niets terug mbt herontwikkelen van de grond bij het voormalig Aemstelle, wat niet door aanbesteding wordt uitgegeven.

      /   Beantwoorden  / 
  4. David de Jong

    Robn, je trekt conclusies zonder te vragen hoe ik dit weet. Ik weet dit van juristen en navraag bij aanbestedingsexperts.

    Oftewel jammer dat je je zo door je eigen gevoel laat leiden.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Rob Nijkamp

    David, dit zijn geen gevoelens. Laat de politiek aan mij dan maar uitleggen, want de gemeenteraad is mijn vertegenwoordiger, waarom aanbesteding niet kan en welke juristen en deskundigen dit zeggen. Juristen en/of deskundigen van de gemeente Amstelveen? Ik mag toch door het stellen van vragen om antwoorden vragen. En zelfs als de partijen die jij hebt geconsulteerd van mening zijn dat aanbesteding niet aan de orde is, wat vindt de gemeenteraad hier dan van?

      /   Beantwoorden  / 
  6. David de Jong

    Uiteraard mag je alles vragen! Conclusies trekken op basis van eigen interpretaties (‘geef je aan dit niet te weten’), in mijn richting vind ik niet zo fijn; dat bedoel ik met gevoelens. Ik heb niet de gemeente Amstelveen hier destijds over bevraagd, maar het ministerie van WVS.

    Wat ‘de’ gemeenteraad in meerderheid hiervan vindt? Ik weet dat ‘de meerderheid’ tot nu toe het woord aanbesteding nog niet keihard durft te benoemen, en het vooralsnog in een motie heeft gehouden heeft die marktverkenning inhoudt. Mondeling is wel door het CDA nadat wij het hadden aangegeven, gesteld dat zij ook vinden dat het in feite om een openbare, transparante selectieprocedure moet gaan die op objectieve kriteria moet gaan. Voor BBA sprekend (nogmaals): wij zouden graag een openbare aanbesteding op basis van objectieve objectieve kriteria, een dergelijke procedure willen ja en hebben dit vaker aangegeven. Beetje bij beetje ljikt het er nu wel op dat steeds meer partijen er van overtuigd raken….!

      /   Beantwoorden  / 
  7. Johan Th. Bos

    Allemaal prima, hoor, die openbare aanbesteding. Nu Nederland uitveroop van economische kroonjuwelen houdt, kan dit ook nog wel naar een buitenlandse firma. De harde sector zijn we tenslotte al vrijwel helemaal kwijt, dus de zachte kan nu wel volgen. Natuurlijk heeft Cardanus nogal gefaald (de directeur wist in een openbare vergadering over nota bene jeugdwerk niet eens hoeveel jongerenwerkers hij bij benadering in dienst had). Maar dat terzijde. Ik heb niet de indruk dat wij over het algemeen van de destijds door trutje Jorritsma en andere VVD-ers zo bejubelde marktwerking, waaraan allerlei nutsvoorzieningen werden overgeleverd, nou zo gelukkig zijn geworden. Integendeel. Het werd voor de burger allemaal alleen maar onbetrouwbaarder, duurder en chaotischer.

      /   Beantwoorden  / 
  8. David de Jong

    Formeel is de Stichting Cardanus al een uitbesteding, zij het thans zonder echte concrete sanctiemogelijkheden.

    Johan: als je bedoelt dat naast de aanbestedingsmogelijkheid, ook gekeken kan worden of de welzijnsvoorzieningen beter door de gemeente in eigen huis georganiseerd kan worden, dat kan ook eventueel. Dan is de wethouder c.s. direct verantwoordelijk en worden alle welzijnswerkers ambtenaren.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Rob Nijkamp

    Uitbesteden is beginnen met aanbieden aan meerdere partijen. In Amstelveen is alles 1 op 1 naar Cardanus gegaan. Misschien een leuke case voor de NMA. Maar als je met een partij zaken doet als gemeente, jarenlang, dan raak je het neutrale zicht kwijt op datgene wat er eigenlijk gedaan moet worden.
    En dus zal er geen krimp in budget plaatsvinden, maar eerder meer toegekend worden. En inderdaad Cardanus doet veel meer dan welzijnswerk wel of niet met inhoudelijke deskundigheid.
    Er zijn mensen die hier een uitdrukking voor hebben.

      /   Beantwoorden  / 
  10. David de Jong

    Rob: jij bedoelt aanbesteden.

    Aanbesteden is op basis van kriteria het aanbieden van werk aan meerdere partijen waarbij de meest gunstigste het werk mag doen.

    Uitbesteden is (werk) aan een ander of
    anderen overdoen. (de gemeente voert het welzijnswerk niet zelf uit thans).

    Maar dit is eerder een semantische discussie.

    De NMa gaat over landelijke monopolies….Jij hebt het over een gemeentelijk welzijnsmonopolie. Verder heb je gelijk!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.