B&W willen ook van jongeren meer zelfredzaamheid

Jacqueline Koops

Zoals al aanhoudend geventileerd, vindt het college van B&W dat jongeren en gezinnen zelf meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor het doen en laten van de jeugd. Het wil vooral meer initiatieven bij de jeugd zelf leggen. Dat is dan ook een van de centrale thema’s in de dinsdag door B&W vastgestelde nota jeugdbeleid 2011-2015. Het college wil verder meer integratie van de diverse disciplines en partijen die zich met jongeren bezig houden, zoals onderwijs, sport, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ook onderkent het dat een kleine groep jongeren problemen geeft en extra ondersteuning nodig heeft. De aanpak van jeugdoverlast en preventieve jeugdzorg zijn eveneens elementen in de nota, waarover de gemeenteraad naar verwachting in juni spreekt.Het college zegt de bestaande voorzieningen voor jongeren tot 23 jaar graag in stand te houden, maar daarnaast ruimte te willen bieden om zelf mogelijkheden te ontdekken en vorm te geven. Volgens jeugdwethouder Koops is jeugdzorg essentieel in de nota. “Amstelveners kunnen voor heel veel terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin, waarvan de rol in de toekomst nog belangrijker wordt. Er is één aanspreekpunt en dat is goed. Het Rijk gaat de jeugdzorg volledig overbrengen naar de gemeenten. Het CJG zal dan hoogstwaarschijnlijk de verwijzing doen. Om tussen 2014 en 2016 een goede overgang te garanderen, zijn we nu al bezig met de eerste voorbereidingen,” zegt Koops.

Bij het opstellen van de nota zijn jongeren, sportverenigingen, cultuur- en zorgorganisaties en wijkplatforms betrokken, vertelt wethouder Raat. “Het gaat er om dat de gemeente zorgt voor een goede basis, voor randvoorwaarden. Kwalitatief onderwijs en een veilige openbare ruimte maken daar onderdeel van uit. Daarnaast willen we vooral het initiatief bij jongeren zelf  leggen. Kortom minder welzijn en meer eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.”

Lees ook:Cardanus belooft beterschap met uitvoering jeugdbeleid
Lees ook:Gemeente wil jongeren maatschappelijke verantwoordelijkheid bijbrengen
Lees ook:Wethouder Koops met zwangerschapsverlof
Lees ook:Politieke vraagtekens bij uitbannen werkende jongeren Uilenstede
Lees ook:VVD en GroenLinks bezorgd over jeugdzorg

4 reacties op “B&W willen ook van jongeren meer zelfredzaamheid

  1. Jeroen

    Opzich niks mis mee, maar dan moet de gemeente wel de omstandigheden en mogelijkheden creëren waarin jongeren dit daadwerkelijk ook kunnen EN leren en ondersteund in worden. Zomaar verwachten dat ze opeens allerlei zaken zelf doen is niet realistisch. Begeleiding is altijd dan belangrijk. Er wordt wel aangegeven dat dat de bedoeling is, maar de overheid kennende zeg ik; eerst nog maar eens zien.

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank

    Om de jeugd te stimuleren in hun vrijetijdsbesteding en hun gevoel voor cultuur en algemene ontwikkeling sluit men een bibliotheek en diverse kinderbadjes? De bibliotheek in kwestie ligt pal naast 3 scholen, zeker ook een kwaliteitsverbetering van het onderwijs?
    De gemeente steunt en steunt, maar de rest mag steunen en kreunen.
    Gewoon weer mooie woorden voor een botte bezuiniging. Zo wordt cultuur steeds meer enkel toegankelijk voor de “elite”, de lui waar we deze puinhoop aan te danken hebben.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jeroen

      Inderdaad.. en daarbij zeggen “zoek het nu maar zelf uit” met in mooie woorden van “eigen verantwoordelijkheid”

        /   Beantwoorden  / 
  3. frank

    O ja , een vraag. Hoe staat het lik op stuk beleid tov spijbelen in verhouding tot meer zelfstandigheid van jongeren?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.