PvdA: ‘Onduidelijkheid over Cardanus heeft te lang geduurd’

Esther Veenboer

Volgens de PvdA doet wethouder Koops van welzijn (ChristenUnie) weinig goed in haar portefeuille. De fractie verwijt haar eind vorig jaar een ‘onvoldragen voorstel’ te hebben gepresenteerd voor de nieuwe aanpak van welzijn, gebaseerd op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die volgend jaar van kracht wordt. “De nota was incompleet door het ontbreken van het onderdeel sociale samenhang,” zegt PvdA-raadslid Esther Veenboer, nadat eerder haar fractiegenoot Brandes zich op dezelfde mankier kritisch had uitgelaten Doordat de nota naar het inzicht van de PvdA niet compleet was, kon de Raad niet beoordelen hoe het WMO-beleid in zijn geheel gestalte zou krijgen in Amstelveen, zegt Veenboer.“Trerwijl de wet wel dat totaalbeeld voorschrijft. Juridisch was het dus kantje boord. Door de belofte van de wethouder dat zij op korte termijn met dit onderdeel zou komen, plus de toezegging dat het gehele beleid dan ook in beschouwing zou worden meegenomen, kon het voorstel in december behandeld worden door de raad. Maar de schoonheidsprijs verdiende het niet.”

Twee dagen voor de raadsvergadering waarin die ontbrekende nota over sociale samenhang wordt behandeld, komt er – wegens massale kritiek in de raadscommissie Burgers en Samenleving –  een in allerijl herschreven raadsvoorstel, constateert Veenboer. “Erg kort dag en dat maakt het ook voor de burgers lastig te volgen wat nu het voorstel is geworden.  Samengevat komt het er op neer dat de huidige welzijnsaanbieder Cardanus nog tot 1 januari 2014 verder met het uitvoeren van het welzijnswerk mag, maar die moet wel een bezuiniging doorvoeren van 250.000 euro. Gaan we Cardanus nu minder geld geven om haar vervolgens te kunnen afrekenen op het feit dat er niet geleverd kan worden wat is gevraagd? De onduidelijkheid richting Cardanus heeft te lang geduurd. Daardoor zijn er al mensen weggelopen. Wat gebeurt er met de vrijwilligers? Laten we de onzekerheid nu nog een jaar voortduren?”

 

Volgens Veenboer is de hele discussie over de WMO-nota over sociale samenhang in feite een discussie over Cardanus geworden. “Dat is niet fair naar de vrijwilligers en werknemers. En juridisch discutabel waar het om de WMO nota als geheel gaat. Dit is niet goed voor ons welzijnswerk.”

Lees ook:Koops verbindt politieke lot aan snelle invoering welzijnsbeleid
Lees ook:Raad wil regie houden over welzijnswerk
Lees ook:Coalitie wil contract Cardanus alweer openbreken
Lees ook:Organisatie Cardanus wordt doorgelicht
Lees ook:Raad wil unaniem concretere uitvoering welzijn in wijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.