Actievoerders bunker trekken schorsingsverzoek in

De omwonenden van de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg hebben hun verzoek tot schorsing van de aanwijzing daarvan als gemeentelijk monument ingetrokken. Zij hadden in kort geding een voorlopige voorziening aan de rechter gevraagd, omdat er nog een bezwaar loopt bij de gemeente. De rechtbank oordeelde dat er tijdens de bezwaarprocedure nog niets met de bunker zelf mag gebeuren. Het betekent ongeveer uitstel van twee maanden.

De rechter stuurde de partijen de gang op om onderling tot de oplossing te komen. Wethouder Herbert Raat zegde namens de gemeente toe dat niet met renovatie van de bunker (waarvoor de gemeenteraad € 150.000 beschikbaar stelde) wordt gestart tot er een besluit over het bezwaarschrift is genomen. Tenzij er gevaarlijke situaties ontstaan door de slechte staat, waarin de bunker verkeert. “De aanwijzing van de bunker als gemeentelijk monument blijft daardoor in stand”, schrijft hij aan de gemeenteraad.

“Wij hebben bereikt wat wij wilden”, zegt mr. Henriëtte Nakad van de vereniging ‘Sloopt de Bunker’ die door omwonenden is opgericht. De opstandige vereniging telt nu 37 leden. “Maar we zijn pas begonnen en het zijn er in elk geval net zoveel als leden van de gemeenteraad”, meldt Nakad.

Volgens de omwonenden is er sprake van onrechtmatig inbreuk op het bestemmingsplan. Ter plaatse is de bestemming ‘groen’ en is een bouwwerk daar niet bekend bij het kadaster.

‘Bevriende fotograaf’

Behalve wethouder Raat waren onder meer raadslid Walter Vervenne (VVD), een jurist en een ambtenaar van de afdeling Vastgoed namens de gemeente bij de zitting. Raadsman mr. A.P. Macro van de bezwaarmakers richtte onder meer zijn pijlen op de wethouder, wat ook al in het bezwaarschrift bij de gemeente wordt gedaan. Volgens hem moet Raat zichzelf afvragen of hij wel geschikt is voor de positie van wethouder, omdat hij geen rekening zou wensen te houden met de belangen van de inwoners van Amstelveen en “er alles aan doet om een bevriende fotograaf van een goedkope fotostudio te voorzien, ongeacht de goed onderbouwde en terechte bezwaren van belanghebbenden”.

Vriendjespolitiek is een van de beschuldigingen die de klagers achter het tot monument verheffen van de bunker zien. De procedure daartoe kwam namelijk op gang nadat fotograaf Stoffels de gemeente had gevraagd of hij de bunker kon kopen. Maar er zou dan wel veel aan moeten worden opgeknapt. Dat gebeurt nu met gemeenschapsgeld, waarna Stoffels de ruimte kan huren, is de redenering van de omwonenden. Die hebben overigens voordat tot der monumentale status werd besloten nooit op sloop aangedrongen, wat nu dus het doel is van hun vereniging.

Bezwaar tegen ‘Paulusbunker’

Anders dan de gemeente, die dat woord bijna verbood, spreken de klagers steeds over een ‘nazibunker’. De gemeente had het tot nu toe vooral over de ‘Paulusbunker’, omdat de locatie ervan dicht bij de Pauluskerk (tegenwoordig in gebruik bij de Gereformeerde Bond in de PKN) ligt. De kerkenraad van de die gemeente heeft tegen die naam trouwens bezwaar gemaakt, liet Macro weten.

“Wij zullen dit waarschijnlijk ook nog wel zelf met nadere toelichting aan de gemeente Amstelveen melden”, citeerde hij de kerkenraad. “De essentie van onze overweging is dat er voor zover ons bekend tijdens de oorlog géén relatie bestond tussen de kerk en de aanleg en het gebruik van de bunker. Juist wanneer de gemeente er voor kiest om de bunker als herinneringsplaats aan de oorlog te ontwikkelen lijkt het ons dus onjuist om door de naam “Paulusbunker” wel een dergelijk verband te suggereren.”

Zowel Raat als diens tegenpartij vindt de bunker in huidige staat een gevaarlijk bouwval, maar de eerste wil daar iets aan doen door een opknapbeurt en de tweede ziet maar een oplossing: sloop.

 

 

 

Lees ook:Omwonenden bunker vragen sloop aan rechter
Lees ook:Geen instantie ziet ‘zaak’ in protest tegen bunker
Lees ook:Raat verwacht eind 2017 voorstel bunker
Lees ook:Anti-bunkerclub: Raat vertelt onwaarheid
Lees ook:Klagers ‘bunker-monument’: Raat misleidt

27 reacties op “Actievoerders bunker trekken schorsingsverzoek in

 1. KGB

  Inderdaad, Paulus draait zich bijkans om in zijn graf. De Bunker vergeten of opblazen. Het is een bouwval van niks.

  Geoormerkte geld liever spenderen aan groen in Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. KGB

  Outcome op Cie Ruimteijke Kwaliteit over de afgelopen 5 jaren onderwerp van onderzoek voor de Rekenkamer?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank Bikker

  Hoe de lijntjes lopen, is nog allemaal onduidelijk, maar ik denk dat de hr. Raat in dit geval snel zijn biezen moet pakken. Vooral omdat zijn partij de laatste tijd toch al een verdachte geur af geeft. (vriendjespolitiek, ons kent ons, oftewel lekker netwerken bij Lutè of andere leuke tentjes.)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robbie

   “vriendjespolitiek, ons kent ons, oftewel lekker netwerken bij Lutè of andere leuke tentjes”

   Ja, dat mis jij allemaal. Had je een beetje beter je best moeten doen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank Bikker

    Bedoel je dan die 2 andere tentjes, waar jij met 2 anderen altijd netwerkt?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robbie

     In de war met iemand anders?

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank

      Echt niet!

        /  
    2. Rotary-vriendje

     Ja, Frank, je had je kansen moeten pakken.
     Je hebt Belazeren en belazeren. Belazeren doet iemand die in de bijstand zit en belazeren doet iemand die op jouw en mijn kosten een pico bello bunkertje krijgt afgeleverd om zijn fotostudiootje in te beginnen.

     De eersten moeten spijkerhard worden aangepast, de anderen krijgen een lintje.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank Bikker

      Niet te vergeten; Ze worden officier met de gouden theebladeren of zoiets!!!

        /  
 4. René Ros

  Als nog enige Duitse bunker in Amstelveen is het behoud de moeite waard als fysieke herinnering voor educatie. En de naam eenvoudig: ‘Duitse bunker.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Rene Ros een man, die het hele land door reist om foto’s van bunkers en MOB-terreinen te nemen, een soort verzamelaar, maar die niet in staat is de importantie van de diverse militaire bouwwerken te beoordelen Z’n site ziet er trouwens wel gelikt uit.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Duirse bunker? Een witgeschilderde, airconditioned en met ledspotjes verlichte ruimte met foto’s aan de muren en een paar vitrines met halfvergane voorwerpen en kledingstukken uit WO2?

  Het enige wat herinneringen aan die tijd oproept, is de culturele, religieuze en etnische scheiding van de bezoekers.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Zoostje

  Kijk de twee maatjes uit de kroegwereld..FB en PC hebben weer eens een onderonsje. Laat ze lekker. Maar neem ze nooit meer serieus.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Huh? Ik heb helemaal niet meegedaan bij dit artikel. Iets te warm geweest?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   PC, met al die schuilnamen kan men niet weten wie wie is, zeker niet omdat sommigen verschillende schuilnamen gebruiken. Ik dacht ook dat jij Robbie was, en Gerrit, Slimpie, Dompie, D.Arm, M.Arginaal, etc. In je eentje bevolk je volgens mij de helft van dit forum.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Tja Van Waning, ik zou ook zoostje, frank, rotary, johan bos etc kunnen zijn.

    Ik kan me de tijd nog herinneren dat jij een stuk of 10 schuilnamen voerde.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    PC etc., die schuilnamen moest ik gebruiken omdat Dichtbij mijn echte naam door had geblokkeerd. Wat is – behalve lafheid – jouw excuus om hier verschillende schuilnamen te gebruiken?

    Jij zou niet Zoostje kunnen zijn, want jij mist de medemenselijkheid en maatschappelijke betrokkenheid om de dingen te kunnen schrijven die zij schrijft.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     Correctie: Die schuilnamen moest ik gebruiken omdat Dichtbij mijn echte naam na jouw hetze had geblokkeerd

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     PC, het treiteren, zwartmaken, vals beschuldigen, vervolgen, van hun rechten beroven en (laten) weghalen en verbannen van onschuldige mensen is wat de NSB deed en ook precies wat jij hier doet en op Dichtbij (met meer ‘succes’) deed.

       /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    PC etc., iedere jeer als ik noodgedwongen een nieuwe schuilnaam had verzonnen, werd die door jou en Frank verraden. Echte democraten, kampioenen van het vrije meningsuiting, die ook hier proberen om mij de mond te snoeren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Peterpc

     O en een NSB’tje doen met mij is wel geoorloofd. Want daar begon het allemaal mee. Verder zoek je het maar lekker uit, jankerd. Prettige dag verder.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Peterpc

     Oh en een NSB’tje doen met mij is wel geoorloofd. Want daar begon het allemaal mee. Verder zoek je het maar lekker uit, jankerd. Prettige dag verder.

       /   Beantwoorden  / 
    3. Robert van Waning

     PC, het treiteren, zwartmaken, vals beschuldigen, vervolgen, van hun rechten beroven en (laten) weghalen en verbannen van onschuldige mensen is wat de NSB deed en ook precies wat jij hier doet en op Dichtbij (met meer ‘succes’) deed.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Wat zijn dat allemaal voor lelijke dingen die je over mij zegt?

      “het treiteren, zwartmaken, vals beschuldigen, vervolgen, van hun rechten beroven en (laten) weghalen en verbannen van onschuldige mensen”

      Dat is wat jij altijd over de Joden roept, samen met je vrienden in het kwaad Gretta en Dries etc.

      Malle jongen, golfballetje tegen je hoofd aangekregen?

        /  
 7. Rotary-vriendje

  Ha ha ha, ik maakte in een eerder draadje al een grapje over een mogelijk vriendje dat op kosten van de gemeenschap de bal toegespeeld krijgt.

  Kijk, VVD-ers gaan zuinig om met gemeenschapsgeld door streng te zijn naar mensen die de kluit willen belazeren.
  Waarom ? Al die vriendjes kosten handen met geld………

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.