Raat verwacht eind 2017 voorstel bunker

Vertraagd door juridische procedures van omwonenden komt er pas tegen het einde van dit jaar een voorstel van B&W aan de gemeenteraad over de inrichting van de door Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwde bunker aan de Wolfert van Borsselenweg als educatief centrum. Dat verwacht wethouder Herbert Raat, blijkens een brief aan de raad.

Voor de zoveelste keer hebben de in de vereniging ‘Sloop de Bunker’ gegroepeerde omwonenden bezwaar gemaakt tegen de ombouw van de bunker. Zij vinden dat die moet worden gesloopt, overigens pas sinds fotograaf Anko Stoffels hem wilde kopen, wat Raat op het idee bracht er een gemeentelijk monument van te maken voor educatieve doeleinden. De uit protest daartegen opgerichte vereniging beschuldigt Raat onder meer van ‘vriendjespolitiek’ en spreekt steevast over een ‘nazibunker’. De gemeente houdt het eufemistisch op Paulusbunker, verwijzend naar de dichtbij gelegen Pauluskerk, waarvan ooit de jeugd er een honk van maakte. Overigens heeft de geloofsgemeenschap bezwaar gemaakt tegen het gebruik van haar naam in de aanduiding van de bunker.

Omgevingsvergunning

Het recente bezwaar van de vereniging betreft de door de gemeente afgegeven omgevingsvergunning voor restauratie van de bunker. B&W verwachten, na advies door een ambtelijke commissie, in september daarover de kunnen beslissen. Aangenomen mag worden dat het bezwaar weer van tafel wordt geveegd, waarna de vereniging weer naar de rechter kan gaan. Dat laatste deed zij al eerder, nadat bezwaarschriften bij de gemeente niet ontvankelijk werden verklaard. Bijvoorbeeld in september vorig jaar.

AGV

De omwonenden maakten ook bezwaar tegen een door het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht afgegeven vergunning voor het graven in het dijklichaam aan de Van Borsselenweg ten behoeve van de restauratie. Dat bezwaar had in zoverre succes dat in eerste instantie een adviescommissie het dagelijks bestuur van AGV op de vingers dikte. Volgens de commissie was niet voldoende bij de vergunning afgifte gemotiveerd waarom geen grondonderzoek en grond-mechanische berekeningen hadden plaats gevonden. Het schap hield de vergunning in stand, maar paste de motivatie aan, waarna de commissie groen licht gaf.

Getuigen

Vorig jaar september wilde de vereniging van omwonenden een getuigenverhoor bij de rechtbank en daarvoor elf personen oproepen. Dat verzoek werd afgewezen omdat het volgens de rechtbank slechts om het bevestigen van verwijten jegens B&W ging en daarvoor het getuigenverhoor niet is bedoeld. Het was, volgens Raat, ‘een zoektocht naar verwijten’. Zelfs zijn vrouw en secretaresse wilden de omwonenden daartoe oproepen.

 

 

 

 

Lees ook:Anti-bunkerclub: Raat vertelt onwaarheid
Lees ook:Geen instantie ziet ‘zaak’ in protest tegen bunker
Lees ook:Omwonenden bunker vragen sloop aan rechter
Lees ook:Onderbouwing ‘bunkergeld’ nog geheim
Lees ook:Rechter fluit B&W terug over aanbouw

3 reacties op “Raat verwacht eind 2017 voorstel bunker

  1. Naaktloper

   Ik heb liever de FKK Schutztruppen. Zeker op de Zonneweide.

     /   Beantwoorden  / 
 1. Frank Bikker

  Ik vind het een grove belediging van die geloofsgemeenschap om dat zielige pathetische bunkertje daar naar tevernoemen. Het riekt naar blasfemie gewoon. Het is en blijft een bunkertje dat door de Nazi’s is neergezet.😡😡

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.