Rekenkamercommissie stapt uit landelijke koepel

GemeentehuisOmdat het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Rekenkamers en Rekenkamercommissies (NVRR) eigenlijk geen raadsleden in die gremia wil, heeft de Rekenkamercommissie Amstelveen haar lidmaatschap opgezegd. In een actieplan van dat bestuur, overigens niet in goede aarde gevallen bij de leden, staat dat de minister van Binnenlandse Zaken ernaar moet streven de mogelijkheid van commissie met ook raadsleden uit de wet te halen.

 

Alleen het model rekenkamer, waarin geen raadsleden zitten, biedt volgens het bestuur van de vereniging voldoende waarborgen voor kwaliteit en neemt mogelijke onduidelijkheden weg. Daarmee is men het in Amstelveen dus niet eens. De leden van de NVRR hebben overigens tijdens een algemene ledenvergadering op 25 september vastgesteld dat de keus voor het model op lokaal niveau moet worden gemaakt, zodat dit aansluit op en recht doet aan de lokale situatie. Gemeenteraden moeten zelf kiezen, vond de vergadering. Amstelveen koos voor een gemengde rekenkamercommissie met twee raadsleden en drie externe leden. Dat wil de gemeenteraad kennelijk zo houden. Maar omdat het bestuur van de landelijke vereniging dat standpunt volgens hem niet voldoende uitdraagt, kapt de Rekenkamercommissie met het lidmaatschap.

Volgens in opdracht van de minister uitgevoerd onderzoek functioneert een rekenkamercommissie met raadsleden niet slechter dan een Rekenkamer zonder, zegt de gemeente. ‘Er is dan ook geen enkele reden om het model rekenkamercommissie uit de wet te schrappen. Dit standpunt van de leden van de NVRR wordt door het bestuur van de NVRR onvoldoende uitgedragen.’ De plaatselijke Rekenkamercommissie betreurt dat en zegt zich niet langer vertegenwoordigd te voelen door het bestuur.

 

Lees ook:Gemeente heeft Rekenkamer(commissie)
Lees ook:Raad deelt kritiek op lokale rekenkamer niet
Lees ook:Rekenkamer zoekt suggesties voor onderzoek
Lees ook:Leden torpederen nieuw bestuursmodel Rabobank
Lees ook:Rekenkamercommissie: raad te weinig alert bij mislukte fusie sociale diensten

3 reacties op “Rekenkamercommissie stapt uit landelijke koepel

  1. Kees

    Hoop dat B&W en de Gemeenteraad de rekenkamercommissie bij de dualistische les brengen. Raar dat die twee raadsleden niet gelijk opstapten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. CeeBee

    Goed dat Amstelveenblog enige duiding geeft, want van hetzelfde bericht op de website van de gemeente begreep ik niet zoveel. Communiceren is een vak.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Robert van Waning

    Als democratische beginselen, regels en modellen worden aangepast aan de lokale situatie in het onderonserige gedoogdorp Amstelveen, dan verliest het begrip ‘waarborg’ zijn betekenis en dwingende kracht.

    De lokale versies van het democratische grondbeginselen en -rechten als ‘checks and balances’ en vrije meningsuiting sluiten hier immers beter aan bij de wensen en belangen van bestuurders dan bij die van burgers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.