Leden torpederen nieuw bestuursmodel Rabobank

Het bestuursmodel van Rabobank Amstel en Vecht wordt voorlopig niet veranderd. Het voorstel over te gaan naar een directiemodel kreeg net niet de vereiste driekwart van de stemmen op de maandag gehouden ledenvergadering. Bij het directiemodel is er geen door de leden gekozen bestuur meer, maar wordt de bank geleid door een directieteam. Dat maakt volgens het huidige bestuur en de bank slagvaardiger, maar de tegenstanders vrezen dat de leden op die manier invloed verliezen. In het nieuwe model zouden niet meer alle leden, maar een door hen gekozen ledenraad controle op de directie uitoefenen.

De bank juicht nu dat het wegstemmen van het directiemodel de kracht van de coöperatie bewijst. Maar er komt wel een nieuw voorstel, om dat model er alsnog door te krijgen, zij het in aangepaste vorm. Het nu weggestemde voorstel was voorbereid door een commissie van veertien leden. Naast de ledenraad zou wel een raad van commissarissen blijven bestaan, om toezicht op de bedrijfsvoering van bank te houden.

De bank behaalde in 2008 een nettowinst van zes miljoen euro, vijftig procent meer dan in 2007. Dit jaar (2009) maakte zij een reorganisatie door, na de totstandkoming van de fusie van drie banken in de regio (waaronder Amstelveen) en mede noodzakelijk door de crisis. De reorganisatie bracht extra kosten met zich mee en er  bleef een kleine winst over.

Volgen bestuur en directie is verandering van de bestuursstructuur nodig, omdat de financiële wereld steeds ingewikkelder en veeleisender wordt en Rabobank Amstel en Vecht ook veel groter is dan de voormalige lokale banken. In het voorgestelde model zou ledeninvloed beter worden georganiseerd. Maar daarvan bleek ruim een kwart van de aanwezige leden niet overtuigd. Die vreesden juist minder invloed bij delegatie van hun zeggenschap aan een ledenraad.

Lees ook:Ledenvergadering geen sturend orgaan meer bij Rabobank
Lees ook:Benoemingen ledenraad Rabobank
Lees ook:Verzet tegen verwaterde Rabo-coöperatie blijft
Lees ook:Jos Holla in RvC Rabobank
Lees ook:Rabobank op zoek naar kandidaten ledenraad

Eén reactie op “Leden torpederen nieuw bestuursmodel Rabobank

  1. hmmm

    De heren van de rabo bank amstelveen snappen duidelijk niet wat er het afgelopen jaar allemaal veranderd is: meer dienstbaarheid en minder ingewikkeldheden!!! ze zouden juis blij moeten zijn dat alle leden een oogje in het zeil houden op hun bonussen en voorkomen hebben dat amstelveners worden opgeroepen hun geld bij de rabo bank weg te halen!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.