Rekenkamercommissie: raad te weinig alert bij mislukte fusie sociale diensten

De gemeenteraad heeft de kans op vorming van een gemeenschappelijke sociale dienst van Amstelveen en Haarlemmermeer min of meer door de vingers laten glippen. Die conclusie valt te trekken uit een zojuist verschenen rapport van de Rekenkamercommissie over de mislukte fusie. Het kwam nu als een verrassing dat Haarlemmermeer op het laatste moment afhaakte.

 

 

De commissie beveelt de aan zich intensiever met dergelijke kwesties te bemoeien, maar vindt ook dat B en W hem beter en vaker hadden moeten informeren over de voortgang van het proces. Het fusietraject begon in 2004. Na bijna twee jaar van ambtelijke en bestuurlijke voorbereiding torpedeerde de gemeenteraad van Haarlemmermeer het fusievoorstel.

De Rekenkamercommissie Amstelveen onderzocht hoe het besluitvormingsproces om een regionale sociale dienst op te richten is verlopen en welke lering daaruit val te trekken voor toekomstige samenwerkingsprojecten. Volgens de commissie is de gemeenteraad een aantal malen niet formeel geïnformeerd over tussen de fusiepartijen ontstane spanningen.
Gebleken is dat op ambtelijk en bestuurlijk niveau al onvoldoende vertrouwen op een goede afloop van dit fusietraject bestond, terwijl dat niet aan de raad is meegedeeld.

Verder co0nstateert de Rekenkamercommissie ook het fusietraject geen prioriteit was voor de Amstelveense raadsleden. Uit de officiële dossiers blijkt dat de raad (en in het bijzonder de Commissie Burger & Samenleving) de voortgang van de RSD alleen heeft behandeld bij elke vervolgstap in het proces. Tussen zulke stappen in werd er in de raadscommissie niet over gesproken. Ook was er geen formeel onderling contact tussen de twee raden.

De Rekenkamercommissie pleit ervoor te zorgen voor voldoende commitment bij de betrokken actoren als er weer samenwerkingsvoorstellen komen. Daarnaast is actieve participatie van de raad nodig. De Rekenkamercommissie beveelt de raad aan bij dergelijke projecten altijd een evaluatie te houden en de gemaakte kosten te inventariseren. Dat is bij dit fusietraject niet gebeurd.

Lees ook:Gemeente mist zicht op resultaat subsidies aan instellingen
Lees ook:Grondverkoop A9-tunnel te optimistisch geraamd
Lees ook:Rekenkamer zoekt suggesties voor onderzoek
Lees ook:Participatie hoeft niet beter maar moet beter…
Lees ook:Oppositieleider Mager (GL) waarnemend raadsvoorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.