42% kosten Koningsdag voor beveiliging

 

Fred de Graaf

Fred de Graaf

Van de totale kosten van Koningsdag in Amstelveen is bijna 42% opgegaan aan veiligheidsmaatregelen en mobiliteit. Dat blijkt uit een brief van burgemeester Fred de Graaf aan de gemeenteraad. Overigens voelen de kosten iets lager uit dan negen ton waarop was gerekend. Volgens De Graaf bleef het bij € 845.000. Daarvan is 380.000 euro betaald door de gemeente, 250.000 (voor veiligheid) door de Provincie en de rest door het bedrijfsleven. heeft de gemeenteraad per brief geïnformeerd over de financiële afwikkeling van Koningsdag.

De raming van 900.000 euro was gebaseerd op de begrotingen van Rhenen en Veenendaal. Volgens de burgemeester zijn de projectorganisatie en haar opdrachtgevers zeer kritisch op de kosten geweest en, gezien de economische situatie, niet van tevoren al uitgegaan van een omvangrijke bijdrage van gemeenschap en bedrijfsleven. “Het tekent de betrokkenheid van bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen dat zij een kwart van de totale kosten voor hun rekening hebben genomen, naast alle hulp en bijdragen in natura”, schrijft De Graaf.

Er is voor de dag wel een ervaren projectorganisator ingehuurd, die ook de Troonswisseling deed. Met projectorganisatie was 130 mille gemoeid. Naar de organisatie en uitvoering van het programma ging 306 mille en naar communicatie 51 mille. Onduidelijk is of er ook geld is betaald aan bedrijven die door het Koninklijke bezoek inkomsten misten, zoals de exploitanten van de parkeergarages in het Stadshart die langdurig leeg moesten blijven. De kosten bleven mede beperkt door het mooie weer, meldt de gemeente. ‘In geval van regen zouden extra kosten noodzakelijk geweest zijn voor deelnemers en materiaal.”

In totaal werkten 1.400 mensen aan het programma mee, volgden 1.7 miljoen kijkers de tv-reportage van de NOS en waren er 150 journalisten op de been. Er zouden 30.000 bezoekers langs de route hebben gestaan.

Lees ook:‘Ik zal u missen’
Lees ook:Begroting Koningsdag lijkt gehaald
Lees ook:Koningsbezoek vooral ‘city marketing’
Lees ook:Houten portretten voor wie met koningspaar op foto wil
Lees ook:Preventief fouilleren wegens bezoek van Koning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.