Raad vreest in toekomst veel hogere rioollasten

Maaike Veeningen

Dat muisje van de niet verhoogde rioolrechten, mooi voor de burgers natuurlijk, zou best een staartje kunnen hebben. Tot die conclusie kwamen dinsdag in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur diverse fracties. De uitvoering van een rioleringsplan geeft tot nu toe minder gekost dan werd verwacht. Er is bijna vijf miljoen euro over en de komende twee jaar lijkt wat er beschikbaar is (en nog komt) ruim voldoende. Fantastisch, zeiden GroenLinks en D66. Maar daarna? Fractievoorzitter Sander Mager constateerde dat volgens een door bureau Witteveen en Bos opgestelde evaluatie er eigenlijk vijf kilometer per jaar moet worden vervangen. Maar dat is, aldus het bureau, niet gebeurd, omdat de gemeentelijke organisatie niet voldoet en te weinig capaciteit heeft. Volgens B&W brengt de extra ambtelijke capaciteit door samenvoeging van Aalsmeer uitkomst, maar Mager vroeg zich af of die fusie niet juist voor meet kosten gaat zorgen. Waarop Levie uitlegde dat elke gemeente aansprakelijk blijft voor eigen riool. Hij was het ook met sommige delen van de evaluatie niet eens, zei hij. Maar intussen wordt de gemeenteraad welk gevraagd met die evaluatie in te stemmen, stelde Mager vast.

Sander Mager

De vrees van een deel van de gemeenteraad is dat over een paar daar enorme verhogingen van het rioolrecht wachten, doordat er nu – bij onvoldoende vervanging – te weinig is berekend. Dat wordt een volgend college ermee opgezadeld. D66-fractievoorzitter Maaike Veeningen zag meer in geleidelijke jaarlijkse verhogingen dan in een van tien of vijftien procent over een paar jaar. En ze verwees fijntjes nog maar even naar het topsportrapport van de Rekenkamer, waaruit bleek dat de raad jarenlang topsportbeleid gewoon niet heeft uitgevoerd. Zij wilde met het riool graag op de toekomst anticiperen.

Levie gaf wel toe dat jaarlijks vijf kilometer vervangen de laatste jaren niet mogelijk bleek bij de gemeente. Maar inmiddels is door een nieuwe techniek volgens hem vervanging niet meer nodig, dankzij een nieuwe techniek, waardoor de buizen niet uit de grond behoeven te worden gehaald. Levie zei dat de kapitaallasten de komende tijd niet zullen stijgen. Of de gemeenteraad dat gelooft, moet begin november blijken. Volgens Levie hoeft een volgend college geen enorme lastenverzwaring door rioollasten voor de burger te verwachten.

 

 

Lees ook:Raad ziet mogelijk toch stijging rioolheffing in 2014
Lees ook:Geld genoeg voor riool – geen hogere heffing
Lees ook:Tegenstanders nu vóór langer afvalcontract
Lees ook:Starterslening stopt per 1 augustus
Lees ook:Raad distantieert zich van besluit over Humana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.