Rekenkamer heeft kritiek op rapport ‘IJslandramp’

Laat de gemeente in het vervolg alleen nog geld parkeren bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) of bij de Nederlandse Waterschapsbank, om herhaling van een financiële ramp als het deposito van 15 miljoen op IJsland te voorkomen. Dat adviseert de Rekenkamercommissie aan de gemeenteraad. B&W zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dar er marktwerking moet blijven. De BNG geeft een nogal lage rente. Het zou volgens het college niet van goed rentmeesterschap getuigen het advies van de commissie te volgen. Zij heeft de IJslandse affaire onderzocht en komt met kritiek op een eerder in opdracht van B&W door het Bureau Integriteit (BING) uitgebracht rapport.

 

De Rekenkamercommissie constateert dat op het gemeentehuis de kennis van en ervaring met geldmarkten ontbreekt om daarin als volwaardige partij zaken te kunnen doen. Beschikbare informatiekanalen zijn ook onvoldoende om snel en adequaat op veranderingen in te spelen, vindt de commissie. Daarom geeft zij de raad in overweging het college als kader mee te geven dat alleen bij BNG en de Waterschapsbank overtollige kasgelden worden gestald. Dat zal ook de bestaande financiële verordening van de gemeente heel wat eenvoudiger kunnen maken, meent de commissie.

Zij rapporteert dat er in het financiële systeem van de gemeente  ‘weeffouten’ zitten. Bijvoorbeeld dat ambtenaren zich op de internationale geldmarkt kunnen begeven met bedragen die daar in feite marginaal zijn, maar voor Amstelveen heef substantieel. Zij werken via tussenpersonen, professionals die de hele dag niet anders doen dan bemiddelen en – met geavanceerde software en verbindingen – in feite geen partij is voor de gemeentelijke ambtenarij. Ook loopt de gemeente altijd achter de feiten aan, waar het gaat om informatie van ratingbureaus, die per definitie aanpassingen van waarderingen achteraf vaststellen.

Het BING-rapport nam ambtenaren en college in bescherming door te beweren dat er geen ‘voor hen toegankelijke of kenbare signalen waren die duidden op een verhoogd risico’ bij Landsbanki. Maar daarmee wordt voorbijgegaan aan de eigen verantwoordelijkheid van de gemeente, vindt de commissie. En volgens haar dragen tussenpersonen twee petten: enerzijds verstrekken zij de informatie waarvan de gemeente afhankelijk is en anderzijds bestaan zij van (zo hoog mogelijke) provisie.

De commissie constateert verder dat in het BING rapport ontbreekt dat er tussen 2 juni en 11 september 2008 geen enkele financieel bericht van het college is gekomen, terwijl aan het begin van dat jaar financiële experts al waarschuwden over mogelijke problemen op de internationale geldmarkten. Nochtans ging Amstelveen met geld naar IJsland.

De verhouding tussen geldmakelaar en ambtenaar is ook onduidelijk, vindt de commissie. Daarover zou de raad nadere uitleg moeten vragen. “Dat brokers de ambtenaren niet kennen, zegt weinig tot niets over het al dan niet aannemen van geschenken.”

B&W zeggen niet op de kritiek van de Rekenkamercommissie op het BING-rapport in de kunnen gaan. Dat is volgens hen een zaak tussen BING en commissie. Het college geeft wel toe dat de afhankelijkheid van ratingbureaus een kwetsbaar punt in het systeem bleek.

Lees ook:BBA en VVD: beschamende reactie B&W op krtitiek Rekenkamer IJslanddrama
Lees ook:Grondverkoop A9-tunnel te optimistisch geraamd
Lees ook:Rekenkamer zoekt suggesties voor onderzoek
Lees ook:Rekenkamercommissie: raad te weinig alert bij mislukte fusie sociale diensten
Lees ook:Gemeente verliest op meeste parkeerplaatsen

2 reacties op “Rekenkamer heeft kritiek op rapport ‘IJslandramp’

  1. Jan Demming

    Natuurlijk, ondanks dat geweldige debacle gewoon volhouden dat het beter is om het geld in IJsland te parkeren dan een half procent minder in eigen land te krijgen. Zo wordt in het gemeentehuis kennelijk over het geld van de belastingbetaler gedacht. ‘Und das is gut so”, herr Van der Liet?

      /   Beantwoorden  / 
  2. jan uit amstelveen

    Dit maakt volstrekt duidelijk dat de burgemeester en wethouders van amstelveen onverantwoordelijk met ons geld zijn omgegaan. het BING rapport was duidelijk een onderzoek dat de ambtenaeren van amstelveen hebben laten maken door een paar bevriende ambtenaren van de VNG. het gaat om zeker 500 euro per huishouden, dat men gewoon weggemaakt heeft. Onverantwoordelijk en het is duidelijk dat dit college geen enkele les heeft getrokken. Bah.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.