BBA en VVD: beschamende reactie B&W op krtitiek Rekenkamer IJslanddrama

Beschamend vinden Burgerbelangen (BBA) en VVD de nogal laconieke reactie van B&W op de kritische notitie van Rekenkamercommissie in de IJsland-affaire. In de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen verweten beide fracties donderdag 19 februari) het college een nogal laconieke houding, terwijl er 15 miljoen is verdampt op de IJslandse bank Landsbanki. Een in opdracht van het college ingesteld onderzoek door het Bureau Integriteit (BING) pleitte bestuur en ambtenaren nagenoeg vrij van enige schuld daaraan, maar bij het onderzoeksrapport maakte de Rekenkamercommissie enige kanttekeningen. Zij stelde onder meer voor alleen nog geld bij de Bank Nederlandse Gemeenten en de Waterschapsbank te stallen.

 

Over die aanbeveling, waarmee B&W het oneens zijn, is de politiek verdeeld. Maar de toon van het college in zijn reactie op de Rekenkamercommissie beviel de meeste fracties niet. “ In plaats van het boetekleed aan te trekken, doet het dat aan van de dolende ridder, die zich verschuilt achter formele barricades,”  zei John Levie van BBA. Daarbij sloot VVD-er Rietdijk zich aan, die daarmee zijn partijgenoot Hellendall, de verantwoordelijk wethouder financiën, niet spaarde. Coalitiepartner PvdA deed dat bij mondde van raadslid Houwink ten Cate wel. Die liet weinig heel van de conclusies van de Rekenkamercomissie, zoals dat de gemeente te weinig kennis van de geldmarkt heeft om daarop actief te zijn en de informatiekanalen waarover zij beschikt daarvoor ook te beperkt zijn.

“In hoeverre leert het college hiervan?” vroeg Rietdijk. Zijn fractie had van B&W, dus primair van de ‘eigen’  wethouder Financiën, meer bescheidenheid in hun reactie op het Rekenkamerrapport verwacht. Volgens Levie lijdt het college aan geheugenverlies. “ Er is toevallig wel eenmotie van wantrouwen geweest, waarmee de PvdA naar eigen zeggen knarsetandend niet instemde,” friste Levie het geheugen op. Volgens hem pleit alles er nu voor de veiligste weg met het Amstelveense gemeenschapsgeld te gaan en verschuilen B&W zich uitsluitend achter allerlei formaliteiten om het hen vrijpleitende BING-rapport overeind te houden.

GroenLinks deelt de kritiek van de Rekenkamercommissie op het BING-rapport en verweet, evenals VVD en BBA, het college geen politieke verantwoordelijkheid te nemen. D66 is het met het college eens dat de ruimte voor het uitzetten van gelden niet beperkt moet blijven tot twee banken, omdat die daardoor altijd een minimale rente kunnen bieden. Dat laatste sloot aan bij wat Hellendall opmerkte. Er zijn, vertelde hij, tot nu toe twee uitzettingen van gelden geweest. In beide gevallen bood de Rabobank meer dan de Bank Nederlandse Gemeenten. BNG zwemt volgens hem blijkbaar in het geld en geeft soms nog meer rente op een rekening courant dan op een deposito.

Fractievoorzitter Jonker van coalitiepartner CDA kwam niet veel verder dan over de IJsland-ramp te melden: “ Wij zijn met z’n allen fout geweest.”

Lees ook:Rekenkamer heeft kritiek op rapport ‘IJslandramp’
Lees ook:SP: ‘Wethouder presenteert IJslands verlies als succes’
Lees ook:Businesslunch in bibliotheek over crisis
Lees ook:Kritiek BBA op gemeentelijke bijdrage 50 mille aan topsportclub
Lees ook:Politiek geschokt over 15 miljoen gemeente op IJslandse bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.