Reclame voor reclame en funest leenstelsel

Eric Smaling (links) en Patrick Adriaans. Foto: amstelveenweb.com

Eric Smaling (links) en Patrick Adriaans. Foto: amstelveenweb.com

Terwijl bijvoorbeeld D66 driftig op de trom slaat, omdat zich in haar ogen groot nieuws voordoet als een clubje landelijke bestuurders hier reclame komt maken, blijken andere partijen te beseffen dat nu eenmaal alle politieke stromingen stad en land afreizen om in deze verkiezingstijd mensen op beloften te trakteren die zij toch niet nakomen. Amstelveenweb.com ontwaarde toevallig op het Stadsplein het SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling. Hij was er tijdens een weekmarkt samen met raadslid en partijgenoot Patrick Adriaans aan het flyeren.

Dat reden trouwens ook andere politieke clubs, zoals VVD en CDA. Maar D66 kondigde vooraf aan dat haar door heel Nederland reizende verkiezingsbus een uurtje in het Stadshart zou staan. En ja hoor, het busje kwam. Met aan boord Marietje Schaake van de Brusselse papieren tijger, die om onduidelijke redenen parlement heet, een Tweede Kamerlid (Paul van Meenen) en een kandidaat voor dat orgaan (Matthijs Sienot). Natuurlijk voegden zich ook lokale D66-ers er bij. Zaterdag komt de reclame-bus opnieuw, meldt de afdeling.

Wij kijken terug op een uitstekende campagneochtend met veel enthousiaste reacties van het winkelend publiek! Wij gaan de komende anderhalve week nog druk door met campagne voeren! Aanstaande vrijdag staan wij bijvoorbeeld weer op het Stadshart met de regiobus.

CDA: Leenstelsel funestFoto bij persbericht avond Michel Rog

Het CDA gooide er, behalve een flyeroffensief op (alweer) het Stadsplein, een discussieavond met onderwijswoordvoerder in de Tweede Kamer voor haar partij Michel Rog tegenaan. Er was sprake van een levendige discussie, meldt raadslid Gerard Hulsman, die lokaal in de oppositie zijn partij vertegenwoordigt. “Door het leenstelsel verliezen we duizenden jongeren voor het hoger onderwijs,” ageerde Rog tegen een door het kabinet genomen maatregel. Hij pleitte op Uilenstede vooral voor de terugkeer van de basisbeurs. “Juist de kinderen die we moeten willen helpen, schrikken er vaak voor terug te lenen en haken nu af”, aldus Rog. Volgens hem zijn vooral minima de dupe, omdat voor hen financiële zekerheid belangrijk is. Maar ook jongeren met een beperking zien naar hij vreest in dit studiebeleid geen brood. Zij zijn er niet zeker van of zij na hun studie inderdaad een baan krijgen, met de daaraan verbonden inkomsten om hun lening terug te betalen.

Onbegrijpelijk

Het resultaat van de maatregel is volgens hem dat minder studenten starten en er minder doorstroming is tussen de onderwijsniveaus. Zo komen naar zijn mening teveel jongeren terecht in een baan die niet optimaal past bij hun talenten. Rog vindt het onbegrijpelijk dat partijen als D66 en Groen Links, die zeggen op te komen voor jongeren en onderwijs, het leenstelsel mogelijk hebben gemaakt samen met de PvdA. Hoezo opkomen voor de emancipatie van mensen die het minder hebben, vroeg hij zich ten aanzien van die partijen af.

Een ander ongewenst effect van het leenstelsel is naar zijn mening dat ook jongeren die geen financiële steun nodig hebben juist teveel lenen en dit geld soms zelfs doorlenen aan familieleden. Zij komen uit een financieel stabiele thuissituatie. Rog: “Zo ontstaat na de schuldencrisis een studieschuldencrisis.”

In het plenaire debat klonk er overigens ook een tegengeluid van een student die vindt dat de overheid wel genoeg doet: In andere landen is studeren volgens hem veel duurder dan in Nederland. Op de avond kwamen ook andere onderwerpen aan orde, zoals de positie van promovendi en de zin en onzin van het toetsen van kleuters.

 

 

 

 

Lees ook:CDA-er Michel Rog soleert op Uilenstede
Lees ook:Straatjongeren krijgen zomerbaan in zwembad
Lees ook:Nieuw loket om jongeren uit uitkering te krijgen
Lees ook:Campagne voor werk jongeren: 25 aan de slag
Lees ook:PvdA wil praten mét jongeren

6 reacties op “Reclame voor reclame en funest leenstelsel

  1. Rotary-vriendje

    PakDeMacht. (Allah mag weten waarom het hip is om spaties tussen woorden weg te laten, maar goed) Huh, een SP-er die de macht wil pakken kan beter naar Noord-Korea gaan.

    Maar ze doen het met de beste intenties zullen we maar denken. Maar de koek of in het geitenwollensokkengeval, de rijstwafel moet wel eerst verdiend worden wil je kunnen smijten met miljarden om iedereen goede zorg te kunnen bieden. Maar ja, wel een sympathieke partij zonder kapsones. Het licht schijnt in de duisternis maar Amstelveen heeft het niet begrepen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Bikker

    D66 en GL komen enkel op voor het grachtengordelonderwijs. Niet dat ze geen punt hebben met die kleutertoetsen (volstrekte waanzin) en de algehele toetsgekte in het basisonderwijs . Er wordt 15 tot 20 % van de tijd besteed aan toetsen! Ik hoor ze nergens over MBO 1 en 2., waar veelal leerlingen zitten die niet meer kunnen. Deze worden opgeleid voor werkeloosheid, want een heel groot deel van hun banen zijn weg bezuinigd. Volstrekte maatschappelijke verspilling. Deze mensen willen niet niet alleen vrijwilligerswerk doen, maar volwaardig werk en verantwoordelijk dragen wat in hun mogelijkheden past. Daar hoor ik nagenoeg geen enkele politieke partij over. Deze politiek kost de maatschappij miljarden aan uitkeringen en dan hopen we nog maar dat deze kwetsbare groep op het rechte pad blijft, want anders kost het nog meer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

      Ja Frank, gelukkig dat die MBO-ers niet in de steek worden gelaten door de politiek. Ik vertrouw volledig op de retoriek van ‘Kansen geven en kansen pakken’.
      Stuitende nietszeggendheid waar ook GL aan meedoet.

      Of het elixer van D666. Omscholing en bijscholing. Tuurlijk ! Ze vragen nooit om ervaring… Hoe krijgt zo’n Pechtold het uit zijn strot om werkloosheid even op te lossen met wat omscholing. 58 jaar en omgeschoold voor iets waar je nul praktijkervaring in hebt. Succes ! Kansen geven en kansen pakken…….

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Genoeg kinderen meegemaakt die best wel wilden werken, maar eenvoudig het cognitief vermogen niet hebben om door te leren. Maar dat wensen de meeste politieke partijen te negeren. Die groep betreft zeker een 5% van de bevolking. Een heel groot deel van deze groep zal gaan behoren tot de beroepswerkelozen .

          /   Beantwoorden  / 
      2. Frank

        Als je antiquair bent geweest tot wat kan je dan eigenlijk omgeschoold worden. Patatbakker. Of om maar dichtbij te blijven . Onze onvolprezen Maaike Veeningen ( ook zo’n transparant D66 type) werd gevraagd waar de 7 te ontslaan bibliotheekmedewerkers naar toe moesten, verzon ze ter plaatse dat er misschien in de culturele strip nog wat anders viel te doen of dat ze anders maar naar het Werkplein moesten gaan. Ik heb daar toen eens rondgeneusd , maar ik kon met geen mogelijkheid iets ontdekken wat maar in de buurt kwam van hun vroegere baan of ze moesten een studie van jaren gaan volgen. A
        Maar ja voor zover ik het kan beoordelen is veel van wat deze vrouw beweert gebakken lucht en is ze zuiver op de golven van Pechtold in de raad gekomen. Maar ze weet alles van cultuur ( de Drol), onderwijs ( ik zie haar enkel als weer eens een pilot succesvol wordt afgerond) , economische ( zit veel in buitenland voor expats, maar ik heb nooit iets vernomen over werk voor mensen van hier) en ik heb haar zien huppelen op een boot tijdens de gay parade. Kortom echt een aanwinst voor Amstelveen.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Rotary-vriendje

          Ah, moeder Theresa Maaike Veeningen. Het groote licht van D66 dat de duisternis niet weet te verjagen. Stuitende leegheid.

            /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.