Straatjongeren krijgen zomerbaan in zwembad

Negen jongeren (18 tot 23 jaar) die geen zomerbaantje konden vinden, zijn in een week opgeleid tot zogenoemde assistent lifeguards (badmeesters) bij zwembad De Meerkamp. Afgelopen week kregen zij van wethouderHerbert Raat(VVD) een officiële oorkonde als bewijs dat zij zijn geslaagd, plus ook een tijdelijke baan bij zwembad. Blijkbaar moeten zij opletten of er mensen in gevaarlijke situaties belanden en helpen die daaruit te redden. De betreffende jongeren brengen doorgaans veel tijd op straat door, meldt de gemeente. Tegen gemeentelijke jongerenwerkers vertelden zij graag een baan te willen in de zomer. De jongerenwerkers zagen kans hen bij het Sportbedrijf te plaatsen. Volgens Raat snijdt het mes snijdt zo aan verschillende kanten: een baan voor de jongeren, extra personeel voor het zwembad in de drukke zomermaanden en  minder (hang) jongeren op straat.

De ouders van een van de jongeren verzetten zich in elk geval wat hun zoon betreft tegen het door de gemeente geschetste beeld. “Mijn zoon is geeft nooit gebruik gemaakt van de gemeentelijke jongerenwerkers en brengt zijn tijd niet op straat door,” zegt vader Frank Bijl.  “Doorgaans is hij op zijn werk, in de sportschool of op het voetbalveld waar hij twee keer per week pupillen traint. Gewoon iemand die in afwachting van de studie tot fysiotherapeut via een vriend werd uitgenodigd mee te doen aan deze cursus. Over de anderen op de foto kunnen wij niet oordelen, maar wel over onze zoon. Hij is alles behalve een straathanger. Hij hoopt te starten met een studie Fysiotherapie en zocht een leuke, actieve zomerbaan. Sinds april heeft hij achter deze opleiding aan gezeten. Zeer demotiverend om zo afgeschilderd te worden in de media.”

Volgens de gemeente past de plaatsing van de assostent badmeesters in het nieuwe jongerenbeleid. Zij heeft sinds ruim een jaar het jongerenwerk in eigen beheer, nadat het bij Cardanus is weggehaald. Een uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat er voor jongeren in Amstelveen genoeg is te doen als zij zelf maar bereid zijn initiatief te tonen.

Lees ook:Jongerenwerkers praten op straat over pesten
Lees ook:Huis voor jongerenwerkers geopend
Lees ook:Tientallen processen overtreding alcoholverbod en dronkenschap jongeren
Lees ook:Dalende trend jeugdoverlast zet door
Lees ook:Gemeente neemt ook tienerwerk over van Cardanus

6 reacties op “Straatjongeren krijgen zomerbaan in zwembad

  1. x

    Ik heb de hr. Raat nou nog nooit met z’n gezicht gezien op een foto, waarin hij de toffe peer kan uithangen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jongerenwerk Amstelveen

    Felicitaties voor de nieuwe badmeester assistenten!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk

    Dus als je lekker gaat rondhangen op straat, en je meld met een verveelde blik dat je wel een baantje wilt hebben maar daar niet teveel moeite voor wilt doen, dan help de VVD je wel !

      /   Beantwoorden  / 
  4. Josefien

    De VVD, de partij van het pamperen! Maar: wat doet de VVD voor onze jongeren die niet op straat rondhangen maar hard bezig zijn met studie en aan hun toekomst werken? Deze jongeren worden Amstelveen uitgejaagd met alle wachtlijsten en zeer vele leegstaande woningen!! VVD bedankt!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

      Toch even reageren op het artikel van de assistent lifeguards. Het bijschrift is zeker niet op iedereen die op de foto staat van toepassing. Mijn zoon is ook opgeleid tot assistent life guard maar behoort niet tot de genoemde doelgroep. Heeft nooit gebruik gemaakt van de gemeentelijke jongerenwerkers en is ook geen jongere die zijn tijd op straat doorbrengt. Doorgaans brengt hij zijn tijd door op zijn werk, in de sportschool of op het voetbalveld waar hij twee keer per week pupillen traint. Geen verveelde blik in de ogen maar gewoon iemand die in afwachting van de studie tot fysiotherapeut via een vriend werd uitgenodigd om mee te doen aan deze cursus. Ik heb alle berip voor de reacties op het bericht. Als ik niet beter wist zou ik er waarschijnlijk ook een weinig genuanceerde mening over hebben. De journalist die het artikel heeft geplaatst en de heer Raat hadden zich beter moeten laten informeren over de achtergrond van de cursisten. Inmiddels heb ik de journalist verzocht dit bericht te rectificeren.

        /   Beantwoorden  / 
  5. gerben

    Help de VVD de zomer door. Begin van de zomer: 13 september.

    Samen verder in & voor Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.