PvdA: Laat Ouder-Amstel betalen aan uitbreiding AC

Esther Veenboer

De gemeente Ouder-Amstel moet maar gaan meebetalen aan huisvesting voor leerlingen van het Amstelveen College (AC). En daarmee aan extra lokalen bij het in aanbouw zijde nieuwe schoolgebouw. Dat vindt de PvdA in de gemeenteraad. Volgens het AC is het nu in aanbouw zijnde nieuwe schoolgebouw voor ongeveer 1500 leerlingen bij oplevering al te klein. Maar voor die daarom door de school gewenste uitbreiding voelt onderwijswethouder Herbert Raat niets.  Hij denkt aan tijdelijke huisvesting, al dan niet dichtbij de nieuwbouw. De school heeft op dit moment een forse toeloop, van leerlingen uit Ouder-Amstel en denkt die via een loting te moeten weren als er heen structurele oplossing komt. Dat wil dus zeggen: grotere nieuwbouw. Bouw van een aantal lokalen meer zou nu in de toch aan de gang zijnde bouwstroom voordelig kunnen worden meegenomen, zegt het AC.

De leerlingenstroom neemt volgens de school ook toe doordat er rond de eeuwwisseling veel kinderen zijn geboren. “De laatste jaren kon een leerling, als hij bij de school van eerste keuze niet door de loting kwam, altijd plaats op een van de andere middelbare scholen in Amstelveen terecht”, zegt PvdA-raadslid Esther Veenboer. “Dat lijkt nu in gevaar te komen.”

Volgens haar kiezen B&W niet voor een structurele oplossing, nu zij alleen maar (tijdelijk) onderdak aanbieden in leegstaande schoolgebouwen. “Het Amstelveen College heeft door jarenlang onderwijs aan te moeten bieden op twee locaties, Startbaan en Tulpenburg,  financieel een lastige tijd gehad. Twee locaties brengen dubbele kosten mee, voor onder meer ondersteunend personeel en onderhoud. Terwijl het Rijk het ze ziet als één school en daarom maar één keer vergoeding geeft,” zegt Veenboer.

 

Het onderwijs centraliseren op één locatie heeft direct een positief effect op de financiën van de school, meent ze. “Maar volgens sommige politici overvraagt het Amstelveen College de gemeente door liever al het onderwijs op één locatie te willen geven.”

 

Naar het Amstelveense voortgezet onderwijs komen ook leerlingen op uit omringende gemeenten. Daarover is in de regio een convenant gesloten met scholen in Uithoorn, Aalsmeer en Haarlemmermeer (Badhoevedorp). Ouder-Amstel, waar Ouderkerk onder valt, heeft geen eigen voorgezet onderwijs en neemt daarom geen deel aan dat overleg. Maar kinderen uit die gemeente hebben wel recht op goed en dichtbij gelegen onderwijs, vindt Veenboer. “Ouderkerk is vooral gericht op Amstelveen en niet op Amsterdam Zuidoost. Veel leerlingen willen graag naar het Amstelveen College, omdat er kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven.” Maar door die Ouderkerker leerlingen, wordt het AC wel gedwongen opnieuw op twee locaties les te geven, al er niet wordt bijgebouwd, redeneert Veenboer.  Eigenlijk vindt zij dat het (rooms katholieke) Keizer Karel College eerder de gemeente voor een voldongen feit plaatste door zelf lokalen bij te laten bouwen en vervolgens de rekening bij de gemeente indiende, die betaalde. “Het Amstelveen College wil op dezelfde wijze worden behandeld als het KKC”, zegt Veenboer. “Waarom zou het eerlingen uit Ouderkerk tegemoet moeten komen en gestraft worden met een financieel nadeel?”

 

 

Lees ook:Rechter: “Gelijke kansen voor Ouder-Amstel op AC’
Lees ook:PvdA voluit achter verzelfstandiging Amstelveen College
Lees ook:Loting bij HWC wegens massale aanmelding leerlingen
Lees ook:B&W verwachten inventiviteit van klagend AC
Lees ook:Aantal leerlingen blijft groeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.