Rechter: “Gelijke kansen voor Ouder-Amstel op AC’

Het Amstelveen College (AC) voor openbaar voortgezet onderwijs mag in zijn toelatingsbeleid potentiële leerlingen uit Ouder-Amstel niet anders behandelen dan die uit Amstelveen en de rest van de regio. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald. Het AC wilde bij een in te voeren loting de andere kandidaten zwaarder laten wegen dan die uit Ouder-Amstel. Daartegen kwam een groep ouders, verenigd in de Stichting belangenbehartiging onderwijs aan kinderen in de gemeente Ouder-Amstel, in opstand. De stichting heeft een kort geding tegen het AC aangespannen en werd door de rechter in het gelijk gesteld. Gelijke monniken, gelijke kappen voor heel de regio dus bij de toelating.

Het AC wilde, naast leerlingen uit Amstelveen, ook die uit Uithoorn, Aalsmeer en Badhoevedorp (Haarlemmermeer) voorrang geven boven die uit Ouder-Amstel. Oorzaak daarvan is dat het een convenant heeft getekend met het voortgezet onderwijs in die andere gemeenten. Maar Ouder-Amstel heeft geen voortgezet onderwijs. De uitspraak heeft volgens het AC wel tot gevolg dat de groep leerlingen die bij aanname voorrang krijgt groeit. ‘De individuele kans op inloten wordt voor hen dus iets kleiner’, meldt de school.

De instroom van leerlingen is de laatste jaren sterk gegroeid bij het AC. Daardoor is volgens de school de nieuwbouw aan de Sportlaan al te klein als die wordt opgeleverd. Daarom wil het college extra lokalen laten bouwen, maar de gemeente voelt niets voor die investering. Voorlopig kan van de enorme leegstand van scholen en kantoren in de gemeente gebruik worden gemaakt, vindt onderwijswethouder Raat.

Het AC verwacht vooral problemen met de instroom van mavo- en mavo/havo-leerlingen en iets minder voor die van havo-leerlingen. Voor atheneum-havo, atheneum en Ace-gymnasium worden geen toelatingsproblemen voorzien.

Rector Manders van het Amstelveen College zegt het te beteruren dat hij zijn toelatingsbeleid zo laat voor het nieuwe schooljaar moet aanpassen. Deze week is de inschrijving al begonnen. Hij feliciteert overigens de leerlingen uit Ouderkerk, die door de uitspraak van de rechter betere kansen hebben op plaatsing.

Lees ook:Te weinig plaats op Amstelveense VO-scholen
Lees ook:Inventarisatie huisvestingscapaciteit voortgezet onderwijs
Lees ook:Geen OV-geld nieuwe leerlingen speciaal VO
Lees ook:College heeft geen moeite met niet honoreren schoolkeuze van leerlingen
Lees ook:Nieuw lespakket over Middelpolder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.