Nieuw Warmtestation geopend

imageMet het ontknopen van een grote strik hebben wethouder Peter Bot en directeur Herman Exalto van Eneco Warmte & Koude het nieuwe Warmtestation Amstelveen officieel in gebruik gesteld. Het  staat hemelsbreed zo’n 120 meter ten noordoosten van het oude en is een architectonisch opvallend, maar ook ingetogen gebouw.

Het warmtestation ligt aan de Meester G. Groen van Prinstererlaan en treedt in werking bij storingen of onderhoud van het bestaande stadsverwarmingsnet. Het  is op een open en tijdloze wijze ingepast in de omgeving en omkleed met behandeld Accoya-hout, dat 50 jaar meegaat.
Zo’n vijf jaar geleden benaderde de gemeente Amstelveen Eneco met het verzoek om het bestaande ketelhuis aan de Van Heuven Goedhartlaan te verplaatsen naar een locatie die hemelsbreed zo’n 120 meter ten noorden van de oorspronkelijke locatie ligt. De gemeente wilde het ‘oude’ terrein kunnen gebruiken voor gebiedsontwikkeling.

Hotel

“Voor de Van Heuven Goedhartlaan is inmiddels een projectontwikkelaar gevonden die op de plek van het ketelhuis een hotel gaat bouwen”, zei Bot. “Van het oude ketelhuis is niets meer te zien, dat is al gesloopt. En het ketelhuis heet inmiddels een warmtestation, begrijp ik.”

Het viel volgens de wethouder niet mee in het stedelijk gebied van Amstelveen ruimte voor een warmtestation te vinden. “Naast veiligheid en afstand tot het warmtenet lag er een uitdaging op stedenbouwkundig gebied. Er is zelfs serieus gedacht over uitschuifbare schoorstenen.” Hij zij het nieuwe gebouw mooit te vinden, “hoewel een enkeling vindt dat de Teletubbies zijn gehuisvest in Amstelveen”

500_warmestationamstelveenBot etaleerde nog eens de Amstelveense ambitie voor duurzaamheid.  Zoals dat de gemeente samen met Uithoorn, Aalsmeer, Ouder-Amstel en Diemen in 2040 energieneutraal moet zijn.  “Omdat aardgas in de toekomst opraakt, moeten we zoeken naar alternatieven voor aardgas als warmtebron. Een warmtenet kan daar enorm bij helpen.  Het is een soort collectieve centrale verwarming waar vele huishoudens, appartementen en ook het Stadshart op zijn aangesloten. Als we de energiebron voor zo’n warmtenet weten te verduurzamen, dan verduurzamen we in één keer de warmtevoorziening van al die woningen. Daarom wil de gemeente ook graag dat er meer woningen worden aangesloten op collectieve systemen.”

Beperkte capaciteit

Volgens Bot is het ideaalbeeld van de gemeente daarbij dat het warmtenet een open systeem wordt, waarbij netbeheer, productie en levering in aparte Businessunits zijn ondergebracht. “Dit biedt in onze ogen de meeste waarborg voor reële prijsstellingen en flexibiliteit voor klant en producent. Ook kan zo restwarmte van bedrijven, koude- en warmteopslagsystemen en biomassacentrales op deze netten aansluiten.”

 De capaciteit van het warmtenet in Amstelveen is begrensd, zei hij. “Daarom kunnen we het op dit moment niet verder uitbreiden. In overleg met alle stakeholders willen we bekijken of het kan worden gekoppeld aan een andere bron of warmtenet. Dit doen we door samen op te trekken met Eneco, Servicepunt Duurzame Energie en belangrijke partijen in de regio zoals de gemeente Amsterdam en Westpoort Warmte. Om gezamenlijk vooruitgang te boeken richting een energie neutrale regio.”

Eneco heeft bij de nieuwbouw van Warmtestation Amstelveen het productievermogen te verdubbeld (van 8 naar 16 MWth) om het toekomstbestendig te maken.

Verbeterd aanbod
Daardoor denkt het bedrijf de volledige vraag naar warmte van haar klanten in Amstelveen met stadsverwarming in te kunnen vullen. In de oude situatie moesten warmteklanten over een eigen ketel beschikken om op over te kunnen schakelen als de levering uit het warmtenet onvoldoende was.

Met het station bedient Eneco ruim 1.800 particuliere en 20 zakelijke klanten. Er kan nog een beperkt aantal klanten bij. Voor flats met centrale ketelhuizen is het volgens Eneco een mooie oplossing. ‘VVE’s worden ontzorgd, levering en onderhoud komen in handen van Eneco’, zegt het bedrijf. De warmte voor Amstelveen wordt geleverd uit de Nuon centrale te Diemen.

 

Lees ook:Gemeente wil warmte voor kwekers en woningen uit afval
Lees ook:Onderzoek naar kassen als warmtebron voor woningen
Lees ook:Gemeenten Stadsregio willen warmtenet
Lees ook:CDA wil Eneco-dividend in fonds duurzaamheid
Lees ook:Aalsmeer en Amstelveen in project biobased economie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.