Aalsmeer en Amstelveen in project biobased economie

De gemeente Amstelveen en Aalsmeer, tegenwoordig ambtelijk gefuseerd, doen mee aan BiobasedConnections. Zij onderzoeken de mogelijkheden voor een biomassacentrale en een warmtenet in hin regio. Het totale projecy is een unieke samenwerking van elf bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden om grondstoffen uit de natuur om te zetten in duurzame producten en zo een ‘biobasedeconomy’ in de regio te scheppen. Volgens de twee gemeenten zetten zij, samen met de partners een belangrijke stap in de richting van een biobasedeconomy. Die partners zijn Havenbedrijf Amsterdam, Schiphol Group, SADC, Afval Energie Bedrijf, Jagran, Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam en de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam.

Doel is de innovatie te versnellen door partijen met elkaar te verbinden en onderlinge kruisbestuiving te bevorderen. Het project brengt ‘het biobased netwerk in de metropoolregio in kaart’, zeggen de partners. Er wordt een ketenregisseur aangesteld, die zich richt op het verbinden van partijen met het doel tot gezamenlijke meerwaarde en spin-off van de projecten te komen.

Elke partner van BiobasedConnections voert een eigen project uit. Amstelveen en Aalsmeer onderzoeken binnen het project dus twee businesscases (biomassacentrale en warmtenet). Een warmtenet, gevoed met restwarmte van de biomassacentrale, kan de tuinbouwsector helpen aan duurzame en betaalbare warmte. Dit helpt energiekosten op lange termijn te beperken en te stabiliseren. Ook produceert een biomassacentrale CO2 die door de tuinbouwsector gebruikt kan worden voor de teelt van de gewassen.

 

Een warmtenet helpt ook bij het verduurzamen van woningen en bedrijven. Dit sluit aan bij de ambitie van de Amstelland Meerlanden regio om in 2040 energie neutraal te zijn: de hoeveelheid in de regio gebruikte energie moet daar ook duurzaam worden opgewekt.

Meer informatie over BiobasedConnetions:  www.amsterdameconomicboard.com

 

Lees ook:CDA gaat voor biomassa
Lees ook:Gemeenten Stadsregio willen warmtenet
Lees ook:CDA-bijeenkomst over duurzame tuinbouw
Lees ook:Onderzoek naar kassen als warmtebron voor woningen
Lees ook:Expositie duurzame energie in raadhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.