Gemeente wil warmte voor kwekers en woningen uit afval

Wethouder J.W.Groot

Kassen die overtollige warmte leveren aan woningen in de Noorder Legmeerpolder. Dat is een van de aspecten van de droom van de gemeente en Greenport Aalsmeer. Zij willen een op plataardig afval gestookte warmtekracht centrale bouwen. Onderzoek moet uitwijzen of dat financieel, ruimtelijk en juridisch haalbaar is. Eerder was het de bedoeling een warmtenet te realiseren met gebruik van aardwarmte, maar daarvoor bleek de temperatuur van de lokale ondergrond te laag. Een op biomassa draaiende centrale heeft als voordeel dat afval wordt hergebruikt. Nu betaalt de gemeente voor opgehaald GFT-afval 63 euro per ton aan verwerkingsbedrijf De Meerlanden.Een op fossiele brandstoffen werkende warmtekrachtkoppeling viel voor de gemeente af. Behalve hergebruik van afvalstoffen en levering van CO2 aan tuinders, is een voordeel van een biomassa centrale dat geen aardgas en andere fossiele brandstoffen meer nodig zijn, wat stabielere energiekosten oplevert. “Dit is verreweg de duurzaamste optie,” meent wethouder Jan Willem Groot (milieu en economie). “Een voordeel voor de telers is ook dat zij minder CO2 rechten hoeven te kopen en warmte wordt voor de woningen goedkoper. Dat kan ook gelden voor de bloemenveiling FloraHolland, die een grote vraag naar zowel warmte als koude heeft. Als die meedoet, wordt de levering daarvan over de gehele linie ook voor haar goedkoper.”

In de Noorder Legmeerpolder is nu 180 hectare bestemd voor woning-, 62 hectare voor tuinbouw en 111 hectare voor bedrijventerreinen en groen. De gemeente wil via een warmtenet warmte, koude en (resterende) CO2 uitstoot uitwisselen tussen kassen en woonwijken. Voor herstructurering van de polder heeft de provincie Noord-Holland 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daar komt nog eens een halve ton bij voor vervolgonderzoek naar financiële, ruimtelijke en juridische haalbaarheid. Dat bedrag kregen de Greenport gemeenten Amstelveen, Aalsmeer en Heerlemmermeer. Die gaan nu inventariseren welke investeringen nodig zijn. Het is de bedoeling eind volgend jaar een businessplan aan investeerders te kunnen voorleggen, waaronder FloraHolland.

Lees ook:Onderzoek naar kassen als warmtebron voor woningen
Lees ook:Provincie betaalt 10 miljoen voor opknapbeurt Greenport
Lees ook:B&W: regels voor bodem Stadshart
Lees ook:Haalbaarheid warmtenet Noorder Legmeer wordt onderzocht
Lees ook:Nieuw Warmtestation geopend

3 reacties op “Gemeente wil warmte voor kwekers en woningen uit afval

  1. DeSaH BV

    Interessante idee”en om GFT te gebruiken ten behoeve van de energievoorziening van woningen. Het concept zou echter nog verder worden uitgebreid door bijvoorbeeld ook het afvalwater vanuit de woningen (dat een groot deel organisch materiaal bevat) mee in te zamelen en te verwerken. Door DesaH BV is in samenwerking met andere partijen voor een nieuw te bouwen woonwijk in het Westland een studie uitgevoerd waarin het kassengebied en de woningen optimaal met elkaar werden gecombineerd. Zo werden voedingsstoffen *stikstof en fosfaat) vanuit het afvalwater van de woningen ingezet voor de bemesting in de kassen, het organisch afval uit de woningen en uit de kassen werd vergist waarbij biogas ontstond. Het gevromde biogas kon worden verstookt in een WKK waarbij het CO2 weer in de kas kon worden ingezet en de warmte/electriciteit in de woonwijk. Zo zijn er tal van mogelijkheden om een woonwijk duurzamer te maken. Door DeSaH BV is onlangs een project gerealiseerd waarbij bovengenoemde voor een groot deel is verwezenlijkt, zie hiervoor onze website http://www.desah.nl en foto’s op onze facebookpagine of volg ons op twitter.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank

      Dit doen ze in China toch al meer dan 4000 jaar?

        /   Beantwoorden  / 
      1. peter

        Waar dan frank? En wat is de chinese manier dan? Doe eens een toelichting geven?

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.