B&W: regels voor bodem Stadshart

Peter Bot

Hoewel het nieuwe college van b en w, zoals de voorgaande, minder regeltjes (deregulering) weer hoog in het vaandel heeft, komt er voor het Stadshart een ingrijpende vergunningplicht bij. Dat betreft het gebruik van de ruimte onder de grond voor systemen die het benutten van koude- en warmtebronnen in de bodem regelen.

De gemeente wil die aanwezige zogenoemde bodemenergie dus gecontroleerd gaan verdelen. systemen sturen om aanwezige bodemenergie optimaal te benutten en te verdelen. Steeds meer bedrijven, zoals in kantoorgebouwen, benutten voor hun energievoorziening de bodem. En omdat fossiele brandstoffen op raakt, zal het duurzaam uitwijken naar verwachting van de gemeente toenemen. En daarmee de druk op de beschikbare ruimte onder het Stadshart. Zodat er, zoals de overheid nu eenmaal gewend is, regels moeten komen. Anders functioneren die gesloten systemen op den duur niet meer, denk zij. De gemeenteraad moet er 1 oktober nog wel mee instemmen.

Behalve fossiele brandstof bespaart bodemenergie ook op de uitstoot van CO2.  Via warmtewisselaars wordt daarbij direct of indirect uit grondwater warmte gewonnen. Open systemen pompen grondwater op en gebruiken de warmte of kou eruit. Bij zogenoemde gesloten systemen leidt men een vloeistof via een buissysteem door het grondwater, dat de temperatuur in een gebouw regelt.  De verwacht toename van de systemen bij nieuwbouw en renovatie. Omdat de ruimte onder de grond beperkt is, komen B&W met regels en worden alle koude- en warmtebronnen en systemen in de ondergrond in kaart gebracht. Dan kan de gemeente de ruimte onder de bodem van het Stadshart efficiënt verdelen, zegt het college. Overigens is de provincie dan het bevoegde orgaan voor het afgeven van vergunningen.  Wethouder Peter (Duurzaamheid) Bot van de ooit tegen het Stadshart gekante fractie van Burgerbelangen zegt dat zonder vergunningen de bodem niet altijd optimaal kon worden benut.

 

Lees ook:Bodemenergie in nieuwe wijk
Lees ook:Canadese wrenhuisketen wil naar Stadshart
Lees ook:KKC wil opdracht gemeente voor energiewinning in A9-tunnel
Lees ook:Speelveldjes Eyckenstein en Frans ter Gastlaan blijven behouden
Lees ook:VVD wil blauwe zones in Stadshart

2 reacties op “B&W: regels voor bodem Stadshart

  1. gjzn

    Haal dat woord ‘ nieuwe’ bij college B&W maar weg. De wittebroodstijd is op.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gjzn

    Waar blijft de Ice Buck foto van Mirjam of geheel B&W!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.