Gemeente wil scheiden huisvuil verbeteren

Omdat inwoners van Amstelveen het scheiden van huisvuil slechter doen dan jet landelijke gemiddelde, wil de gemeente daar verbetering in brengen. Dat is de kern een beleidsplan voor de komende jaren, waarover de gemeenteraad zich nog moet uitspreken. B&W willen ernaar streven dat 55 procent van het huishoudelijke afval wordt hergebruikt. Het accent van de inspanningen daarvoor ligt bij de burgers, die hun huisvuil meer dan tot nu toe gescheiden moeten gaan aanbieden. B&W stellen voor het inzamelsysteem zo in te richten dat daardoor het gescheiden aanbieden van afval wordt gestimuleerd. Tegelijk moet er worden bezuinigd. Daarom wordt restafval met ingang van 1 juni niet meer wekelijks maar om de week opgehaald. Daar staat verhogen van de frequentie van plasticinzameling  (in plastic zakken) tegenover: die gaat van eenmaal per vier naar twee weken.Verder wil het college dat ook bewoners van eengezinswoningen hun oud papier in het vervol apart gaan inleveren. Nu al is het de bedoeling flatbewoners dat doen, via ondergrondse containers. Het is de bedoeling dat bewoners van laagbouw er fasegewijs weer een minicontainer bij krijgen, die dan eenmaal per maand wordt geleegd. De gemeente zegt bij de afvalinzameling voortdurend te zoeken naar evenwicht tussen kosten en milieurendement. Het nu gepresenteerde afvalbeleidsplan is een reactie op de motie ‘Oud papier apart’, die in september vorig jaar werd ingediend door PvdA, D66, Groenlinks, Ouderencombinatie (OCA) en Christen Unie. Daarin werd het college gevraagd om minicontainers voor papier bij laagbouw, zodat ook de bewoners daarvan het afzonderlijk zouden kunnen aanleveren.

Lees ook:SP wil scheiding huisvuil opvoeren
Lees ook:Gemeente: ‘Beter scheiden is noodzaak’
Lees ook:Huisvuil bij flats gaat ondergronds
Lees ook:Actie meer afval scheiden start in Randwijck en Westwijk
Lees ook:Laagbouw krijgt aparte gft-containers

3 reacties op “Gemeente wil scheiden huisvuil verbeteren

  1. Paula

    Nog een container in de tuin!
    Ik houd geen ruimte meer over!

    Mijn oud papier gaat al jaren in de papierbak bij de supermarkt, zoals veel van mijn buurtbewonders doen. Als ze denken dat ik dus nog een bak in de tuin zet: NEE dus!

    Enne………. maar 1x per twee weken restafval EN GFT: dat zal lekker stinken van de zomer.

    Oh, dat is wat ze willen,dat we de hele zomer binnen zitten omdat het 1. stinkt, en 2. je toch geen ruimte hebt om in de tuin te zitten.

    Ik vraag me ernstig af of ik niet beter in Amsterdam had kunnen blijven waar ik voor alles een ondergrondse container had. Maar in Amstelveen is dat veeeeeeeeeel te veel gedoe (heb ik van de burgermeester zelf gehoord)

      /   Beantwoorden  / 
  2. anti

    Bij de meeste sportclubs kan je al oud papier inleveren.

      /   Beantwoorden  / 
  3. pro

    Mooi – dan zou ik me maar gauw gaan inleveren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.