Gemeente: ‘Beter scheiden is noodzaak’

Peter Bot

De hoeveelheid zogenoemd restafval is, dankzij het gescheiden weggooien van huisvuil, vorig jaar per Amstelvener gedaald. Dat meldt de gemeente. ‘Hoewel in 2016 de bevolking met circa 1.500 inwoners toenam (tot 88.609, red.) is de hoeveelheid restafval ten opzichte van 2015 gedaald met 400.000 kilo naar ruim 17.800 ton’, zegt zij. Het komt neet op een vermindering van 2%. Maar het moet nog beter vindt de gemeente.

Per inwoner werd vorig jaar 201 kilo weggegooid als restafval, tegen 209 kilo in 2015. Het is de bedoeling van de gemeente dat het restafval in 2021 is gehalveerd, zodat en nog 100 kilo overblijft.

De burger moet namelijk meer zelf afval gaan scheiden in plastic en drinkkarton (PMD), GFT (groente-, fruit- en tuinafval), glas, papier en resterend vuil. Aan plastic verpakkingsmateriaal en drinkkarton werd 785.000 kilo afgevoerd, negen kilo per persoon en in totaal 211.000 kilo meer dan in 2015. Dat ging dus met bijna een derde omhoog. Het ingezamelde glas en papier is ongeveer gelijk gebleven.

Volgens BBA-wethouder Peter Bot (Afvalbeheer) kan 54% van het ingezamelde afval worden hergebruikt als grondstof, dankzij het gescheiden aanleveren. “Dat percentage moet volgens landelijke doelstellingen naar 75 in 2021. Uit sorteeranalyses zie ik dat er nog veel PMD, papier en glas in het restafval zit. Dat kan echt beter. Het afval in minicontainers voor restafval blijkt gemiddeld daadwerkelijk slechts voor een tiende deel uit restafval te bestaan qua volume. De rest kan eerst gescheiden worden. Meer dan de helft van dit afvalvolume blijkt PMD te zijn”.

Hoewel uit het inzameloverzicht blijkt dat Amstelveners goed op weg zijn om de hoeveelheid restafval per inwoner te verminderen, moeten volgens hem de inwoners richting het doel van 100 kg restafval per persoon in 2021 nog veel stappen zetten. Later dit jaar start inzamelen van PMD met minicontainers bij de laagbouw en worden extra PMD verzamelcontainers geplaatst. Restafval moet ook bij de laagbouw dan naar ondergrondse containers.

 

Lees ook:Project voor strijders tegen restafval
Lees ook:De Ruyterschool wint wedstrijd papier inzamelen
Lees ook:Afval iets beter gescheiden
Lees ook:Actie meer afval scheiden start in Randwijck en Westwijk
Lees ook:Restvuil verder in de ban

7 reacties op “Gemeente: ‘Beter scheiden is noodzaak’

 1. frank bikker

  Als ik alles zou doen , wat de gemeente zegt, zou er in mijn tuin of schuur het volgende staan.
  1 bak gft
  1 bak voor papier
  1 bak voor restafval
  1 grote zak voor plastics
  1 glashoek
  1 bak voor chemisch afval
  1 bakje voor batterijen.
  1 zak voor textiel en oude schoenen.
  1 composteerton.
  Zo wordt mijn tuin een afvalsorteerstation. Waar is het einde? Ik wil in de zomer namelijk ook gewoon lekker zitten in mijn tuin, zonder dat ik omringd ben door allerlei bakken met vaak nog een stinkende inhoud, die bij heet weer nog spontaan wegloopt vanwege het ongedierte.

  Ik vind scheiden een goede zaak maar het moet wel haalbaar zijn. Glas, vodden, papier en een kleine composthoop heb ik, maar de rest vind ik wel goed. Voor die 2 restantjes verf ga ik niet naar het afvalstation fietsen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. strenge handhaver

   “Voor die 2 restantjes verf ga ik niet naar het afvalstation fietsen.”

   Goed voorbeeld hoor van de man die iedereen altijd de maat neemt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Dat jij nu met je roedel Deense Doggen het nu in de tuin van de buren laat doen, moet jij weten.

      /   Beantwoorden  / 
    1. strenge handhaver

     Misschien eens inhoudelijk reageren?

       /   Beantwoorden  / 
 2. Matthijs

  Dat is ook de bedoeling van de overheid. Steeds meer efficiency voor haar en toenemende inefficiency voor de burger. De belasting dienst zegt leuker kunnen wij het niet maken, wel gemakkelijker, maar daar vergeet de dienst achter te zetten ‘voor onszelf’. Leuker ook trouwens voor die ambtenaren. Of de burger in toenemende mate maar werk van de ambtenaren wil overnemen. Die zijn er dan alleen nog om te zeggen wat er niet kan, mocht die burger zelf een initiatief tonen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Gerrit

  Burgers zijn niet verplicht afval te scheiden. Gemeenten zijn dat wel, dus die willen hun burgers daartoe motiveren. Scheiden is natuurlijk beter.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Natuurlijk is scheiden beter, maar je moet het ook niet overdrijven. Elk soort troep moet je 2 weken bewaren. Hetgeen met name voor gftafval in de zomer smerig is. Tevens heeft men ook nog het schoonmaken van de bakken afgeschaft in het het kader van de bezuinigingen, ter wijl men wel een nieuw soort vuilniswagen heeft gekocht en die oude waren nog lang niet afgeschreven.
   Dat scheiden moet wel haalbaar zijn en dit is luchtfietserij. Trouwens voor de burger staat er niets tegenover. Niet goedkoper of zo. Nou ja , je kan 1 keer per jaar 3 zakjes gecomposteerd gft grond afhalen. Alleen er na toe rijden geeft al meer milieuverontreiniging.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.