GroenLinks ziet weinig in aanpak jeugdoverlast

De door B en W in een nota aangekondigde maatregelen tegen de door jongeren veroorzaakte overlast vinden geen genade in de ogen van GroenLinks. Wat het college wil is volgens de fractie van die partij in de gemeenteraaf te weinig gericht op preventie en teveel op symptoombestrijding. Er moet meer ‘gemeentelijke regie' en een ‘structurele flexibele aanpak' komen, vindt zij. Overigens zonder concreet aan te geven wat zij dan wél zou willen. De inmiddels ingezette versterking van het toezicht op straat is volgens GL prima, maar het stuit haar tegen de borst dat daarvoor een beveiligingsbedrijf is ingehuurd. Dat kan volgens GL-raadslid Dorien Mijksenaar hooguit als noodmaatregel. "Wij hadden verwacht dat er zo langzamerhand een structurele oplossing kon worden geboden. Onbegrijpelijk dat die er nog niet is," zegt ze.

 

Inhuren van een bedrijf is volgens kostbaar en louter symptoombestrijding. "En het is onduidelijk wie dat bedrijf gaat aansturen." De fractie meer in ‘vormen van toezicht waarbij jongeren ook aangesproken worden op hun gedrag.' Daarbij denkt GroenLinks aan straatcoaches, zoals die in Amsterdam fungeren. Daarmee worden volgens haar problemen bij de bron aangepakt. Ook in de extra openstelling van de jongerencentra DownTown en Galjoen ziet de fractie weinig heil.. Mijksenaar: "Het was wel vreemd dat DownTown bijvoorbeeld op zaterdagavond niet open was, maar toch lijkt ook dit een symptoom oplossing. Het gaat toch om ongeveer 20 echte ettertjes! We moeten toch naar een samenleving waarin jongeren leren dat niet alle voorzieningen 7×24 uur open zijn! Mensen moeten leren met elkaar in de samenleving goed om te gaan. Daar is echt iets anders voor nodig dan een soort permanente oppas."

GroenLinks zegt aandacht voor preventie in de aanpak van B&W te missen. "Er staat in heel die nota volgens ons geen letter over voorzieningen nodig zijn om jongeren een alternatief voor het hangen op straat te bieden. Ook niet over of er voldoende ruimte is in de verschillende wijken om gewoon te kunnen hangen, zonder meteen overlast te veroorzaken. Er is geen aandacht voor de vraag hoe we aan voldoende, gemotiveerde en gekwalificeerde jongerenwerkers komen. Evenmin als voor de vraag hoe we voorkomen dat de tieners van nu overlast gevende jongeren worden," aldus Mijksenaar. Er is in de nota volgens haar volop aandacht voor repressie, maar geen visie op de preventieve kant van de medaille. In de maatregelen investeert de gemeente acht ton. "Alleen om de overlast van zo'n tachtig jongeren een beetje in te dammen, zonder zocht op voorkomen van nieuwe problemen." Mijksenaar wil wethouder Yeter Tan in de komende raadscommissie Burgers en Samenleving stevig aan de tand voelen over de in haar ogen nogal magere nota.

 

Lees ook:GroenLinks wil snel jongerencentrum Westwijk
Lees ook:VVD-er Raat: ‘Ouders te weinig aangesproken op wangedrag kinderen’
Lees ook:GroenLinks heeft kritiek op camerabewaking Westwijkplein
Lees ook:GroenLinks: ‘wachtlijsten kinderopvang Amstelveen onwaardig’
Lees ook:GroenLinks ziet weinig heil in voedselbank

2 reacties op “GroenLinks ziet weinig in aanpak jeugdoverlast

  1. j

    tonnen besteden aan een klein aantal jongeren???
    En waar zijn de nieuwe agenten, niet inzetbaar????

      /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Th. Bos

    Waarschijnlijk doende met actievoeren.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.