GroenLinks heeft kritiek op camerabewaking Westwijkplein

Axel Boomgaars

Volgens GroenLinks, nooit voorstander geweest van cameratoezicht, wordt die op het Westwijkplein – van dinsdag af – ook nog verkeerd toegepast. De camera’s zorgen er voor dat de overlast die zij zouden moeten opsporen zich gewoon verplaatst, vindt de fractie. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van haar aan de burgemeester. GroenLinks ziet camerabewaking als uiterste redmiddel, maar vindt dat daaraan in Westwijk geen behoefte bestaat. En als het dan toch wordt ingezet, moet het wel effectief gegebeuren en dat gebeurt in Westwijk volgens GroenLinks-raadslid Axel Boomgaars niet. De door B&W gestelde doelen komen in gevaar, meent hij. Uit een brief van het college aan de raad blijkt, volgens Boomgaars, dat drie van de vier ondervraagden op het Westwijkplein ook menen dat cameratoezicht de overlast vooral zal verplaatsen, niet oplossen. Dan wordt de criminaliteit er dus niet door teruggedrongen, vindt Boomgaars.

Hij wil van B&W weten hoe zij over de verplaatsingseffecten denken en acht het niet onwaarschijnlijk dat de overlast zich verplaatst naar de nieuwe hangplek en parkeerplaats bij de Schweitzerlaan, een paar honderd meter verderop, die als doel heeft jongeren van goede wil te faciliteren. Wat is dan nog het effect van cameratoezicht? Ook een vraag van GL.

Zijn fractie zet ook vraagtekens bij de momenten waarop er live toezicht wordt gehouden op de beelden, namelijk van donderdag tot en met zaterdag van 17.00 tot 23.00. Ervaring in andere gemeenten leert volgens GroenLinks dat vooral live toezicht werkt. De fractie verbaast zich over de tijdsstippen waarop live toezicht plaatsvindt. ‘Overlast komt volgens ons het meest voor in de avond- en nachturen, niet om vijf uur ’s middags. Een verplaatsing van drie uur later zou effectiever zijn.’  De fractie wil ook weten waarom het college voor de die dagen en uren koos voor live toezicht. ‘Buiten deze tijden om zullen de beelden ongesurveilleerd worden opgenomen.’ Ook heeft zij er problemen mee dat na zeven dagen alle opgenomen beelden worden vernietigd. ‘Ervaringen op andere plekken leren dat dit bij ongesurveilleerde beelden soms te kort is. Voordat een slachtoffer aangifte wil doen, voordat die aangifte daadwerkelijk plaatsvindt en voordat de politie dergelijke beelden in handen probeert te krijgen, kan de tijdslimiet alweer verstreken zijn. Dat gaat ten koste van de effectiviteit. Nu willen wij in verband met ieders privacy niet pleiten voor langere bewaringsduur, maar wel voor korte lijntjes tussen de verschillende instanties.’

Lees ook:Cameratoezicht Uilenstede verlengd
Lees ook:Cameratoezicht Westwijkplein gestopt
Lees ook:CDA wil cameratoezicht bij wijkcentra
Lees ook:Camera’s voor politietoezicht Westwijkplein geinstalleerd
Lees ook:Vijf camera’s bij Stadsplein geplaatst

3 reacties op “GroenLinks heeft kritiek op camerabewaking Westwijkplein

  1. johannes

    helemaal met axel boomgaars van groenlinks eens: dit is de verkeerde maatregel op de verkeerde plaats en op de verkeerde tijd!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Cameratoezicht kan inderdaad effectief zijn, maar ik geloof dat het ook een soort bestuurlijke Pavlov-reactie is op een paar rellende jongeren. Wie kijkt overigens naar de beelden van de camera’s?

      /   Beantwoorden  / 
  3. peter

    HUH???????
    .
    .
    GroenLinks pleit voor landelijke invoering camera’s milieuzones
    18-11-2010
    Uit een nog vertrouwelijk rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat milieuzones in steden goed werken. GroenLinks pleit voor landelijke invoering van cameratoezicht.
    .
    .
    Milieu is toch niet alleen gras, en andere groeiende rotzooi. Tuig van de richel behoort daar toch ook toe?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.