Cameratoezicht Westwijkplein gestopt

Cameratoezicht[1]De voor toezicht bedoelde camera’s tegen (jeugd) overlast en criminaliteit op het Wetwijkplein zijn uitgezet. Het toezicht is gestopt. De camera’s, in juli 2011 in gebruik genomen, werden door burgemeester Jan van Zanen beschouwd als een goed middel in de strijd tegen vandalisme en criminelen.

Zijn opvolger Fred de Graaf, de waarnemer die morgen wordt opgevolgd door Mirjam van ’t Veld, maakt er nu een einde aan. Volgens de gemeente is het project ook afgelopen.  De camera’s, die beelden doorstuurden naar de politie, gaan uit en de bordjes ‘cameratoezicht’ worden verwijderd. De gemeente ziet geen aanleiding om het cameratoezicht te continueren, omdat de doelstellingen zijn behaald.

Waren er in 2009 nog 134 meldingen van overlast, vorig jaar was dat aantal tpt 11 gedaald. Naast de preventieve werking van het cameratoezicht is de overlast ook afgenomen door de inzet van het jongerenwerk – dat van Cardanus  werd overgenomen door de gemeente – en handhaving, zeggen B&W. Zij zien geen aanleiding voor verlenging van het project.

Terwijl de camera’s nu uit staan, wordt komende tijd bekeken of de overlast ook weg blijft. Zo ja, dan zullen de camera’s in de loop van de tijd worden verwijderd. Maar als de overlast terugkomt, worden de camera’s weer aangezet. Daarom worden die nog niet verwijderd, want ze opnieuw plaatsen, kost natuurlijk opnieuw geld. Het wijkplatform Westwijk is geïnformeerd over het besluit.

 

Lees ook:Vijf camera’s bij Stadsplein geplaatst
Lees ook:Camera’s voor politietoezicht Westwijkplein geinstalleerd
Lees ook:Burgemeester kan straks tot cameratoezicht besluiten
Lees ook:GroenLinks heeft kritiek op camerabewaking Westwijkplein
Lees ook:CDA wil cameratoezicht bij wijkcentra

2 reacties op “Cameratoezicht Westwijkplein gestopt

  1. Jasper

    Het is al lang bewezen dat een bewakingscamera preventief werkt. Maakt niet uit of hij uit of aan staat!
    Dit is echt niet te zien namelijk!
    Straks als de bewakingscamera’s weg zijn, zal je pas een verandering gaan merken!
    Lijkt mij voordeliger om de camera’s gewoon te laten hangen.

    Jasper
    365cam bewakingscamera’s

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    Het is inderdaad verstandig dat die camera`s niet ook meteen worden verwijderd. Pas als dat gebeurd is, zal blijken of hun aanwezigheid een preventieve werking had.

    Ik ben in ieder geval blij met de camera`s op het Stadsplein. Tuig voelt zich toch bekeken en dat ontmoedigt wangedrag. (Behalve van scooters, natuurlijk, he stalkers.)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.